Kopytka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kopytka

Autor: Edyta Kyzioł

ratingratingratingratingrating

2

7 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

29 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

3 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Wykonanie kopytek jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków. I to wszystko.

Krok 2

Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wyrabiamy z mąką. Formujemy wałeczki o średnicy ok 2 cm. Tniemy je na kopytka ok. 1-2 cm. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia.

Krok 3

Kopytka podajemy z sosem mięsnym, smażoną cebulką lub skwarkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kopytka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej