
Składniki
3 szklanki
1 kilogram
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Wykonanie kopytek jest bardzo proste. Wystarczy dzień wcześniej ugotować więcej ziemniaków. I to wszystko.
Krok 2
Ziemniaki przepuszczamy przez praskę, wyrabiamy z mąką. Formujemy wałeczki o średnicy ok 2 cm. Tniemy je na kopytka ok. 1-2 cm. Wrzucamy na osoloną wrzącą wodę i gotujemy do wypłynięcia.
Krok 3
Kopytka podajemy z sosem mięsnym, smażoną cebulką lub skwarkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Podobne przepisy
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcej