
Składniki
250 gramów
1 łyżka
0.33 szklanki
2 łyżki
1 sztuka
100 gramów
10 gramów
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, serkiem homogenizowanym, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto.

Krok 2
Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Krok 3
Wałki ciasta pokrój nożem w duże romby i gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Krok 4
W tym czasie rozpuść na patelni masło i zrumień bułkę tartą. Dodaj Cynamon Knorr i wymieszaj. Leniwe przełóż na talerz i polej masłem.

- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pierogi leniwe z wanilią
Wariacji na temat pierogów leniwych jest mnóstwo – mogą być podawane zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Danie to sprawdzi się jako samodzielny obiad lub jego dodatek. Jeśli zależy Ci na wyraźnie wyczuwalnej nucie waniliowej, oprócz cukru, dodaj odrobinę utartej laski wanilii. Pamiętaj, żeby wszystko dobrze ze sobą wymieszać, tak aby wymienione składniki idealnie się ze sobą połączyły. Dzięki temu powstanie jednolita masa, z której łatwiej będzie Ci uformować pierogi. Jeśli nie chcesz, żeby się posklejały, nie używaj durszlaka, tylko wyławiaj je po kilka z garnka. Następnie przełóż je na półmisek, a całe danie okraś zarumienioną bułką tartą wymieszaną z tłuszczem. Jeśli lubisz bardzo słodkie dania, posyp pierogi cukrem z cynamonem lub cukrem pudrem. Uzupełnieniem tak przygotowanej potrawy będzie listek mięty lub laska wanilii. Pasować będą także sezonowe owoce, na przykład maliny lub truskawki. Odkryj swój własny sposób podania pierogów leniwych z wanilią. Przekonaj się, jak prosty jest nasz przepis.