Pierogi leniwe z wanilią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe z wanilią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

55

1643 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

592 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

1512 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 łyżka

0.33 szklanki

2 łyżki

1 sztuka

100 gramów

10 gramów

3 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Twaróg, przeciśnięty przez praskę, wymieszaj szybko i energicznie z żółtkiem, serkiem homogenizowanym, mąką ziemniaczaną oraz pszenną i cukrem waniliowym tworząc zwarte ciasto.

Pierogi leniwe z wanilią  - Krok 1

Krok 2

Następnie podsyp delikatnie mąką, podziel ciasto na mniejsze kawałki i z każdego uformuj wałek.

Pierogi leniwe z wanilią  - Krok 2

Krok 3

Wałki ciasta pokrój nożem w duże romby i gotuj w wodzie 2-3 minuty.

Pierogi leniwe z wanilią  - Krok 3

Krok 4

W tym czasie rozpuść na patelni masło i zrumień bułkę tartą. Dodaj Cynamon Knorr i wymieszaj. Leniwe przełóż na talerz i polej masłem.

Pierogi leniwe z wanilią  - Krok 4
6

Opinie o przepisie

  • Ola

    Ola , 27.06.2021

    Klaudia nigdy więcej nie dodawaj serka homo /będzie ciapa /nie ciasto,tylko dodaj taróg najlepiej półtłusty wtedy wyjdą

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Wiktoria  Stelmaszczuk

    Wiktoria Stelmaszczuk , 04.05.2021

    Super!

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Sylwia Sznajder

    Sylwia Sznajder , 09.06.2020

    Moje ulubione

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara  Kosowska

    Barbara Kosowska , 29.05.2020

    Bardzo pyszne i szybkie! Uwielbiam.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Angela Baszczyńska

    Angela Baszczyńska , 02.01.2019

    Pycha

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Klaudia Sobolewska

    Klaudia Sobolewska , 15.03.2015

    Masakra. Ciasto się rozpadało, ciężko było uformować wałek, a w garnku też się rozleciały..

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe z wanilią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!

Czytaj więcej

Łagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pierogi leniwe z wanilią Pierogi leniwe z wanilią

Wariacji na temat pierogów leniwych jest mnóstwo – mogą być podawane zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. Danie to sprawdzi się jako samodzielny obiad lub jego dodatek. Jeśli zależy Ci na wyraźnie wyczuwalnej nucie waniliowej, oprócz cukru, dodaj odrobinę utartej laski wanilii. Pamiętaj, żeby wszystko dobrze ze sobą wymieszać, tak aby wymienione składniki idealnie się ze sobą połączyły. Dzięki temu powstanie jednolita masa, z której łatwiej będzie Ci uformować pierogi. Jeśli nie chcesz, żeby się posklejały, nie używaj durszlaka, tylko wyławiaj je po kilka z garnka. Następnie przełóż je na półmisek, a całe danie okraś zarumienioną bułką tartą wymieszaną z tłuszczem. Jeśli lubisz bardzo słodkie dania, posyp pierogi cukrem z cynamonem lub cukrem pudrem. Uzupełnieniem tak przygotowanej potrawy będzie listek mięty lub laska wanilii. Pasować będą także sezonowe owoce, na przykład maliny lub truskawki. Odkryj swój własny sposób podania pierogów leniwych z wanilią. Przekonaj się, jak prosty jest nasz przepis.