Pierogi leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe

Autor: Ewelina Łuszcz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki zmielić wraz z serem (zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków).

Krok 3

Wymieszać 2/3 mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i solą.

Krok 4

Jajka rozbić widelcem.

Krok 5

Masę serowo-ziemniaczaną połączyć z mąką i jajami, wyrobić ręka.

Krok 6

Z ciasta formować wałeczek grubosci 2 palców, obtaczając go w pozostałej mące, spłaszczyć i kroić kluseczki pod skosem.

Krok 7

Leniwe wrzucamy na wrzątek, nie mieszamy, wyjmujemy łyżką cedzakową gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

Krok 8

Podawać z roztopionym masełkiem, bułą tartą lub na słodko - ze śmietanką i cukrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pierogi leniwe
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej