Pierogi leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe

Autor: Ewelina Łuszcz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

400 gramów

150 gramów

50 gramów

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki zmielić wraz z serem (zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków).

Krok 3

Wymieszać 2/3 mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i solą.

Krok 4

Jajka rozbić widelcem.

Krok 5

Masę serowo-ziemniaczaną połączyć z mąką i jajami, wyrobić ręka.

Krok 6

Z ciasta formować wałeczek grubosci 2 palców, obtaczając go w pozostałej mące, spłaszczyć i kroić kluseczki pod skosem.

Krok 7

Leniwe wrzucamy na wrzątek, nie mieszamy, wyjmujemy łyżką cedzakową gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

Krok 8

Podawać z roztopionym masełkiem, bułą tartą lub na słodko - ze śmietanką i cukrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej