
Składniki
400 gramów
150 gramów
1 łyżeczka
50 gramów
400 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki ugotować.
Krok 2
Ugotowane ziemniaki zmielić wraz z serem (zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków).
Krok 3
Wymieszać 2/3 mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i solą.
Krok 4
Jajka rozbić widelcem.
Krok 5
Masę serowo-ziemniaczaną połączyć z mąką i jajami, wyrobić ręka.
Krok 6
Z ciasta formować wałeczek grubosci 2 palców, obtaczając go w pozostałej mące, spłaszczyć i kroić kluseczki pod skosem.
Krok 7
Leniwe wrzucamy na wrzątek, nie mieszamy, wyjmujemy łyżką cedzakową gdy tylko wypłyną na powierzchnię.
Krok 8
Podawać z roztopionym masełkiem, bułą tartą lub na słodko - ze śmietanką i cukrem
Przepisy w Waszym wykonaniu
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej