Pierogi leniwe przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pierogi leniwe

Autor: Ewelina Łuszcz

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

150 gramów

1 łyżeczka

50 gramów

400 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki ugotować.

Krok 2

Ugotowane ziemniaki zmielić wraz z serem (zrobiłam to tłuczkiem do ziemniaków).

Krok 3

Wymieszać 2/3 mąki pszennej z mąką ziemniaczaną i solą.

Krok 4

Jajka rozbić widelcem.

Krok 5

Masę serowo-ziemniaczaną połączyć z mąką i jajami, wyrobić ręka.

Krok 6

Z ciasta formować wałeczek grubosci 2 palców, obtaczając go w pozostałej mące, spłaszczyć i kroić kluseczki pod skosem.

Krok 7

Leniwe wrzucamy na wrzątek, nie mieszamy, wyjmujemy łyżką cedzakową gdy tylko wypłyną na powierzchnię.

Krok 8

Podawać z roztopionym masełkiem, bułą tartą lub na słodko - ze śmietanką i cukrem

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pierogi leniwe - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej