PRZEPISY.PL

Kluski śląskie

Autor: tommy
  • 90
  • 4
  • Średnie
  • 0
75
osób dodało do Mniamlisty

Składniki

      • Krok 1

        Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
      • Krok 2

        Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
      • Krok 3

        Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
      • Krok 4

        Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
      • Krok 5

        W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
      • Krok 6

        Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
      • Krok 7

        Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

      Więcej przepisów z tym produktem

      Sos pieczarkowy ze śmietanką KnorrZobacz wszystkie

      Komentarze (0)

      Podobne przepisy:

      73
      osoby dodały do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      57
      osób dodało do Mniamlisty
      30''
      4
      Łatwe
      590
      osób dodało do Mniamlisty
      15''
      4
      Łatwe
      178
      osób dodało do Mniamlisty
      90''
      2
      Łatwe