Kluski śląskie

Autor: tommy tommy

ratingratingratingratingrating

8

75 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

196 osób wydrukowało

Pobierz pdf

109 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

Krok 2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

Krok 3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

Krok 4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

Krok 5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

Krok 6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

Krok 7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski śląskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kluski śląskieKluski śląskie

Kluski śląskie to danie kuchni polskiej, które często gości na naszych stołach. Przepis na nie jest dość prosty, ich przyrządzenie nie wymaga dużo czasu, a efekt jest bardzo smaczny. Charakterystyczna dziurka w kluskach śląskich ma zatrzymywać jak największą ilość pysznego sosu (najlepiej pieczeniowego lub grzybowego). Delikatne i aromatyczne kluski stanowią doskonałą propozycję na samodzielne danie lub dopełnienie niedzielnego obiadu – jako alternatywa dla ziemniaków lub ryżu. Bardzo dobrze prezentują się podane z gulaszem, leczem, mięsem lub surówką. Są dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie ziemniaków, jednak warto pamiętać, że ich smak i jakość zależy w dużej mierze od tego, czy ziemniaki są sypkie. W jaki sposób serwować kluski śląskie? Dobrym dodatkiem do nich jest oczywiście sos, a także podsmażona cebulka, skwarki z boczku, świeżo posiekany szczypiorek lub ulubione zioła. Warto również doprawić je majerankiem lub szczyptą gałki muszkatołowej. Kluski śląskie smakują równie dobrze na drugi dzień, po odgrzaniu. Są propozycją dania, które lubią niemal wszyscy. Warto włączyć je na stałe do swojego codziennego menu.