
Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
Krok 2
Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
Krok 3
Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
Krok 4
Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
Krok 5
W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
Krok 6
Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
Krok 7
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kluski śląskie
Kluski śląskie to danie kuchni polskiej, które często gości na naszych stołach. Przepis na nie jest dość prosty, ich przyrządzenie nie wymaga dużo czasu, a efekt jest bardzo smaczny. Charakterystyczna dziurka w kluskach śląskich ma zatrzymywać jak największą ilość pysznego sosu (najlepiej pieczeniowego lub grzybowego). Delikatne i aromatyczne kluski stanowią doskonałą propozycję na samodzielne danie lub dopełnienie niedzielnego obiadu – jako alternatywa dla ziemniaków lub ryżu. Bardzo dobrze prezentują się podane z gulaszem, leczem, mięsem lub surówką. Są dobrym rozwiązaniem na wykorzystanie ziemniaków, jednak warto pamiętać, że ich smak i jakość zależy w dużej mierze od tego, czy ziemniaki są sypkie. W jaki sposób serwować kluski śląskie? Dobrym dodatkiem do nich jest oczywiście sos, a także podsmażona cebulka, skwarki z boczku, świeżo posiekany szczypiorek lub ulubione zioła. Warto również doprawić je majerankiem lub szczyptą gałki muszkatołowej. Kluski śląskie smakują równie dobrze na drugi dzień, po odgrzaniu. Są propozycją dania, które lubią niemal wszyscy. Warto włączyć je na stałe do swojego codziennego menu.