Dodaj do ksiązki kucharskiej Kluski śląskie

Kluski śląskie

Drukuj Pobierz PDF
90 minut 4 osób średnie Autor: tommy

Kluski śląskie - składniki:

  • jajko - 1 sztuka
  • sól

Kluski śląskie - Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.
  2. Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).
  3. Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.
  5. W środku każdej kluski palcem zrób dołek.
  6. Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).
  7. Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.
Dodaj do książki kucharskiej

KLUSKI ŚLĄSKIE - SPOSÓB PRZYGOTOWANIA

1

Ziemniaki obierz, ugotuj i całkowicie ostudź. Następnie przeciśnij je przez praskę.

2

Podziel przeciśnięte ziemniaki na cztery równe części. Jedną z nich odsuń i posyp na jej miejsce tyle mąki, ile zajmowały ziemniaki (objętość mąki ma być równa objętości jednej ćwiartki wszystkich ziemniaków).

3

Dodaj jedną łyżeczkę soli, jedno jajko i odłożoną część ziemniaków. Wszystko razem dokładnie ugnieć, aż do uzyskania gładkiej masy.

4

Formuj kulki tak, by były zupełnie gładkie (żeby nie popękały przy gotowaniu), a ich wielkość ma być nieznacznie większa niż wielkość dużego orzecha włoskiego.

5

W środku każdej kluski palcem zrób dołek.

6

Gotuj w osolonym wrzątku przez około 4 minuty (sprawdzając, czy w środku też już się ugotowały).

7

Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr rozrób 300 mililitrami zimnej wody i zagotuj. Gotowe kluski śląskie podawaj polane sosem. Pasują też do wszelkiego rodzaju mięs z sosami i gulaszy.

  • 8
  • PRZEPISY Z PRODUKTEM

    SOS PIECZARKOWY ZE ŚMIETANKĄ KNORR

    Sos pieczarkowy ze śmietanką Knorr
    Zobacz przepisy
  • GOTUJEMY NA BLOGU!

    WIELKANOCNA JAGNIĘCINA

    Tak jak obiecałem dziś przedstawię mój przepis na jagnięcinę wielkanocną. Wielu z Was ma p...

    Zobacz więcej

KOMENTUJ TEN PRZEPIS, DZIĘKI TEMU DASZ ZNAĆ INNYM I ROZPOCZNIESZ DYSKUSJĘ:

NAJCZĘŚCIEJ WYSZUKIWANE PRZEPISY

mielony, Czosnkowe Gnocci , Krewetki czosnkowe w cieście francuskim , smażony makaron na patelni, Kaczka, Ryba po grecku, Potrawy wielkanocne, sałatka z kaszą kuskus -, Kurczak, Kasza, Carbonara, Zupa jarzynowa, Barszcz biały kremowy , przetwory z pomidorów, Zupa orientalna, Imbirowo - żurawinowy deser z lodami, Gulasz, Przepis z burito z mięsem mielonym, Ciasto ryżowo czekoladowe, Krupnik, zielona papryka, Babka Wielkanocna, sos chilli, Pieczone papryki z wegetariańskim farszem, Obiad, Przepis z ryba w sosie greckim przepis, Piersi z kurczaka w cieście francuskim, Przepis z zapiekanka z pieczarkami makaronem, Przystawki, Smaczny dorsz na sposób hiszpański, Flammkuchen czyli smaczne ciasto na ostro, Sos włoski do spaghetti, Polędwiczki po warszawsku - VIDEO, ziemniak zapiekany, Placki ziemniaczane, Jajecznica z rzodkiewką i groszkiem, Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, sok cytrynowy, Ciasto na pierogi, Spaghetti bolognese po sycylijsku , Eintopf z kapustą czyli jednogarnkowe danie, karkówka w sosie borowikowym, Grillowane roladki z kurczaka a la Saltimbocca, płatki migdałowe, farsz do tortilli, Udka z wątróbką, Krążki cukinii w cieście, Aromatyczny kalafior w cieście, Spaghetti z sosem rybnym , Przepis z makaron na obiad z sosem, Ryż smażony z warzywami, Barszcz biały chrzanowy , Sałatka makaronowa z fetą i oliwkami, Naleśniki chińskie - VIDEO, Sałatka Nicejska, indyjskie, desery na zimno, Polędwiczki, Barszcz biały kremowy , Masło orzechowe, mięso mielone, Przepis z piersi naczynie żaroodporne, Homar z masłem czosnkowym , zupa ja