Kluski leniwe na słodko z truskawkami i malinami | Przepisy.pl pixel

Leniwe gwiazdeczki z owocami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

0.3 szklanki

250 gramów

1 łyżeczka

0.3 szklanki

0.3 szklanki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wsyp do 300 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 15 minut żeby ciasto napęczniało. Ser biały zmiel albo przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Owoce opłucz, osącz, wrzuć do rondelka, dodaj zwykły cukier i sok z cytryny, zagotuj delikatnie mieszając żeby nie rozgnieść wszystkich owoców. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 5 łyżkach zimnej wody, dolej do owoców, zagotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, ser i zagnieć ciasto. Wyłóż je na posypaną mąką stolnicę, rozpłaszcz dłońmi na grubość ok. 1/2 cm i foremką do ciasteczek wykrawaj gwiazdki. Gotuj je partiami wrzucając na osolony wrzątek. Wyławiaj od razu gdy wypłyną, osącz.

Krok 4

Na talerze nałóż trochę sosu owocowego, polej porcją jogurtu. Na wierzchu ułóż kluski, oprósz je odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej