Kluski leniwe na słodko z truskawkami i malinami | Przepisy.pl pixel

Leniwe gwiazdeczki z owocami

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

4 łyżki

2 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

1 opakowanie

0.3 szklanki

250 gramów

1 łyżeczka

0.3 szklanki

0.3 szklanki

4 łyżeczki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wsyp do 300 ml zimnej wody, wymieszaj i odstaw na 15 minut żeby ciasto napęczniało. Ser biały zmiel albo przeciśnij przez praskę.

Krok 2

Owoce opłucz, osącz, wrzuć do rondelka, dodaj zwykły cukier i sok z cytryny, zagotuj delikatnie mieszając żeby nie rozgnieść wszystkich owoców. Mąkę ziemniaczaną rozmieszaj w 5 łyżkach zimnej wody, dolej do owoców, zagotuj aż sos zgęstnieje.

Krok 3

Do masy ziemniaczanej dodaj jajko, ser i zagnieć ciasto. Wyłóż je na posypaną mąką stolnicę, rozpłaszcz dłońmi na grubość ok. 1/2 cm i foremką do ciasteczek wykrawaj gwiazdki. Gotuj je partiami wrzucając na osolony wrzątek. Wyławiaj od razu gdy wypłyną, osącz.

Krok 4

Na talerze nałóż trochę sosu owocowego, polej porcją jogurtu. Na wierzchu ułóż kluski, oprósz je odrobiną cukru trzcinowego i cynamonu.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Leniwe gwiazdeczki z owocami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej