Gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym
łatwe
127 osób zapisało

Składniki
500 gramów
50 gramów
1 łyżka
1 łyżka
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
1 opakowanie
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ziemniaki umyj i ugotuj ze skórką w lekko osolonej wodzie aż będą miękkie, ok 30 minut. Następnie odcedź ziemniaki, obierz i przeciśnij przez praskę. Do wystudzonych ziemniaków dodaj jajko, mąkę, szczyptę soli i delikatnie lecz energicznie wymieszaj, (nie wyrabiaj ciasta zbyt długo). Formuj w dłoniach wałki z ciasta (w razie konieczności podsyp je dodatkową mąką), pokrój w kopytka i ugotuj w wodzie ok 2 minut.

Krok 2
Obierz i umyj grzyby i cebule. Grzyby pokrój w cząstki wielkości ok. 2 cm, a cebule w piórka.

Krok 3
Pokrojone grzyby i cebulę podsmaż na patelni z olejem.

Krok 4
Sos Knorr wymieszaj z wodą zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wlej do grzybów. Dokładnie wymieszaj i zagotuj. Gotowe kluski polej przygotowanym sosem grzybowym i podawaj.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Menu ze Smakiem Sos borowikowy Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym
Gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym sprawdzą się zarówno na obiad, jak i podwieczorek. Grzyby odgrywają tutaj kluczową rolę (mogą być także suszone). Przed smażeniem dobrze jest je najpierw namoczyć, a następnie w tej samej wodzie podgotować. Nie wylewaj powstałego wywaru, ponieważ może Ci się przydać kiedy będziesz dusić wszystkie składniki na patelni. Szybszym sposobem na suszone podgrzybki jest przelanie ich wrzącą wodą (wersja bez wywaru), a następnie pokrojenie w paski. Do gotujących się składników dodaj dla smaku na przykład ziele angielskie i liść laurowy. Gotowy sos grzybowy posyp posiekaną natką pietruszki. Dodatkiem warzywnym do gnocchi à la kopytka z sosem grzybowym mogą być na przykład buraczki zasmażane, a także surówka z czerwonej lub białej kapusty czy marchewki. Kopytka możesz przełożyć do patelni z gotowym sosem i wymieszać lub podawać na osobnym talerzu. Wykorzystaj koniecznie nasz przepis i sprawdź, jak łatwo przyrządzić smaczne gnocchi. Serwuj je na wiele okazji.