Kluski z białego sera z sosem jeżynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

0.25 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

200 mililitrów

500 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser wymieszaj z mąką, jajkami, szczyptą soli. Zagnieć ciasto i formuj wałeczki, które następnie pokrój.

Krok 2

Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.

Krok 3

W rondelku rozpuść masło*. Wsyp 2 łyżki mąki. Rozprowadź śmietanką.

Krok 4

Dodaj cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn. Gotuj przez chwilę. Kluski podawaj polane sosem, posypane resztą jeżyn i cukrem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Szpinakowe naleśniki
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej