PRZEPISY.PL

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

  • 60
  • 4
  • Średnie
  • 0
1
osoba dodała do Mniamlisty

Składniki

  • sól1 szczypta
  • cukier4 łyżki
  • jajka2 szt
  • mąka1 szklanka
  • masło0.25 szt
  • proszek do pieczenia2 łyżeczki
  • cukier waniliowy3 łyżeczki
  • śmietana słodka200 ml
  • ser biały tłusty500 g
    • Krok 1

      Ser wymieszaj z mąką, jajkami, szczyptą soli. Zagnieć ciasto i formuj wałeczki, które następnie pokrój.
    • Krok 2

      Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.
    • Krok 3

      W rondelku rozpuść masło*. Wsyp 2 łyżki mąki. Rozprowadź śmietanką.
    • Krok 4

      Dodaj cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn. Gotuj przez chwilę. Kluski podawaj polane sosem, posypane resztą jeżyn i cukrem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

    Komentarze (0)

    Podobne przepisy:

    41
    osób dodało do Mniamlisty
    15''
    4
    Łatwe
    3
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    2
    Łatwe
    2
    osoby dodały do Mniamlisty
    30''
    6
    Łatwe
    5
    osób dodało do Mniamlisty
    60''
    6
    Łatwe