
Składniki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
0.25 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżeczki
200 mililitrów
500 gramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser wymieszaj z mąką, jajkami, szczyptą soli. Zagnieć ciasto i formuj wałeczki, które następnie pokrój.
Krok 2
Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.
Krok 3
W rondelku rozpuść masło*. Wsyp 2 łyżki mąki. Rozprowadź śmietanką.
Krok 4
Dodaj cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn. Gotuj przez chwilę. Kluski podawaj polane sosem, posypane resztą jeżyn i cukrem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej