Kluski z białego sera z sosem jeżynowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

0.25 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

200 mililitrów

500 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser wymieszaj z mąką, jajkami, szczyptą soli. Zagnieć ciasto i formuj wałeczki, które następnie pokrój.

Krok 2

Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.

Krok 3

W rondelku rozpuść masło*. Wsyp 2 łyżki mąki. Rozprowadź śmietanką.

Krok 4

Dodaj cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn. Gotuj przez chwilę. Kluski podawaj polane sosem, posypane resztą jeżyn i cukrem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej