Kluski z białego sera z sosem jeżynowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

0.25 sztuki

2 łyżeczki

3 łyżeczki

200 mililitrów

500 gramów

2 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ser wymieszaj z mąką, jajkami, szczyptą soli. Zagnieć ciasto i formuj wałeczki, które następnie pokrój.

Krok 2

Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.

Krok 3

W rondelku rozpuść masło*. Wsyp 2 łyżki mąki. Rozprowadź śmietanką.

Krok 4

Dodaj cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn. Gotuj przez chwilę. Kluski podawaj polane sosem, posypane resztą jeżyn i cukrem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski z białego sera z sosem jeżynowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej