
Składniki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
0.25 sztuki
2 łyżeczki
3 łyżeczki
200 mililitrów
500 gramów
2 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ser wymieszaj z mąką, jajkami, szczyptą soli. Zagnieć ciasto i formuj wałeczki, które następnie pokrój.
Krok 2
Kluski gotuj w osolonym wrzątku 3 minuty od momentu wypłynięcia. Odcedź.
Krok 3
W rondelku rozpuść masło*. Wsyp 2 łyżki mąki. Rozprowadź śmietanką.
Krok 4
Dodaj cukier waniliowy i 1 szklankę jeżyn. Gotuj przez chwilę. Kluski podawaj polane sosem, posypane resztą jeżyn i cukrem. *Należy uważać, aby masło nie przypaliło się, inaczej potrawa będzie niesmaczna i niezdrowa.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej