Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

4 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 kilograma

100 gramów

30 gramów

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

Krok 2

Do mąki wbij jajka, dodaj 100 gram stopionego masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Powidła wymieszaj z rumem i cynamonem.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, porcje na kluski nadziewaj powidłami, dokładnie sklejaj, ułóż na stolnicy i przykryj.

Krok 5

Duży garnek napełnij osoloną wodą do 2/3 wysokości. Obwiąż garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą.

Krok 6

Gdy woda zacznie wrzeć, na gazę połóż kluski. Garnek przykryj miską odwróconą do góry dnem i gotuj 8 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.

Czytaj więcej

Zapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!

Czytaj więcej