Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 łyżeczki

2 łyżeczki

2 sztuki

1 szczypta

0.5 kilograma

100 gramów

30 gramów

2 łyżki

1 łyżka

200 gramów

2 łyżki

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.

Krok 2

Do mąki wbij jajka, dodaj 100 gram stopionego masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Krok 3

Powidła wymieszaj z rumem i cynamonem.

Krok 4

Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, porcje na kluski nadziewaj powidłami, dokładnie sklejaj, ułóż na stolnicy i przykryj.

Krok 5

Duży garnek napełnij osoloną wodą do 2/3 wysokości. Obwiąż garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą.

Krok 6

Gdy woda zacznie wrzeć, na gazę połóż kluski. Garnek przykryj miską odwróconą do góry dnem i gotuj 8 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kluski na parze z nadzieniem śliwkowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej