Składniki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 szczypta
0.5 kilograma
100 gramów
30 gramów
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Do mąki wbij jajka, dodaj 100 gram stopionego masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Powidła wymieszaj z rumem i cynamonem.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, porcje na kluski nadziewaj powidłami, dokładnie sklejaj, ułóż na stolnicy i przykryj.
Krok 5
Duży garnek napełnij osoloną wodą do 2/3 wysokości. Obwiąż garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą.
Krok 6
Gdy woda zacznie wrzeć, na gazę połóż kluski. Garnek przykryj miską odwróconą do góry dnem i gotuj 8 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej