
Składniki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 szczypta
0.5 kilograma
100 gramów
30 gramów
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Do mąki wbij jajka, dodaj 100 gram stopionego masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Powidła wymieszaj z rumem i cynamonem.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, porcje na kluski nadziewaj powidłami, dokładnie sklejaj, ułóż na stolnicy i przykryj.
Krok 5
Duży garnek napełnij osoloną wodą do 2/3 wysokości. Obwiąż garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą.
Krok 6
Gdy woda zacznie wrzeć, na gazę połóż kluski. Garnek przykryj miską odwróconą do góry dnem i gotuj 8 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej