Składniki
0.5 łyżeczki
2 łyżeczki
2 sztuki
1 szczypta
0.5 kilograma
100 gramów
30 gramów
2 łyżki
1 łyżka
200 gramów
2 łyżki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Drożdże wymieszaj z cukrem i ciepłym mlekiem, odstaw na kilka minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Do mąki wbij jajka, dodaj 100 gram stopionego masło, otartą skórkę z cytryny, drożdżowy rozczyn oraz sól. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj, zostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Krok 3
Powidła wymieszaj z rumem i cynamonem.
Krok 4
Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, porcje na kluski nadziewaj powidłami, dokładnie sklejaj, ułóż na stolnicy i przykryj.
Krok 5
Duży garnek napełnij osoloną wodą do 2/3 wysokości. Obwiąż garnek gazą, aby luźno zwisała, ale nie stykała się z wodą.
Krok 6
Gdy woda zacznie wrzeć, na gazę połóż kluski. Garnek przykryj miską odwróconą do góry dnem i gotuj 8 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcej