Chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chłodnik ogórkowy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

11 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

15 osób wydrukowało

Pobierz pdf

23 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub siekamy w drobne paski.

Krok 2

Przekładamy je do miski i obficie solimy, aby puściły sok. Gdy to nastąpi, sok odlewamy, a ogórki odciskamy.

Krok 3

Rozkruszone kostki smakowe dodajemy razem z ogórkami do jogurtu.

Krok 4

Doprawiamy do smaku i dodajemy kostki lodu.

Krok 5

Zupę można wstawić na jakiś czas do lodówki by się przegryzła i schłodziła, ale dla mnie była smaczna już kilka minut po jej przyrządzeniu.

Krok 6

Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy z tego przepisu jest wyjątkowo prostą w przygotowaniu zupą. Sprawdzi się także jako smaczny dip do wielu potraw. Wszystko, czego do niego potrzebujesz, to: jogurt naturalny, ogórki, oliwa z oliwek, pieprz i granulowany czosnek. Jego najważniejszy składnik zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki. Ważne jest, aby tak przygotowane warzywo odstawić na chwilę i następnie odsączyć z niego nadmiar soku. W przeciwnym razie chłodnik będzie zbyt rzadki. Najlepiej wybrać jogurt, który charakteryzuje się gęstą konsystencją. Gdy ogórki będą już gotowe, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Chłodnik serwuj sauté, z grzankami lub podawaj z innymi daniami. Sprawdzi się np. jako dodatek do panierowanych i smażonych kotletów. W towarzystwie posypanych koperkiem ziemniaków w mundurkach stworzy smaczny posiłek. Przyrządzony według proponowanego przepisu jest łagodny w smaku, dobrze zatem doprawić go dużą ilością czarnego pieprzu. Koniecznie sprawdź ten nieskomplikowany przepis na chłodnik ogórkowy.