Chłodnik ogórkowy na jogurcie naturalnym przepis – Zobacz na przepisy.pl

Chłodnik ogórkowy

Autor: Kuba

ratingratingratingratingrating

1

9 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

10 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 litr

3 sztuki

4 łyżki

1 łyżka

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ogórki obieramy i wycinamy gniazda nasienne. Następnie ścieramy je na tarce o grubych oczkach lub siekamy w drobne paski.

Krok 2

Przekładamy je do miski i obficie solimy, aby puściły sok. Gdy to nastąpi, sok odlewamy, a ogórki odciskamy.

Krok 3

Rozkruszone kostki smakowe dodajemy razem z ogórkami do jogurtu.

Krok 4

Doprawiamy do smaku i dodajemy kostki lodu.

Krok 5

Zupę można wstawić na jakiś czas do lodówki by się przegryzła i schłodziła, ale dla mnie była smaczna już kilka minut po jej przyrządzeniu.

Krok 6

Podajemy posypaną posiekanym koperkiem. Smacznego!

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chłodnik ogórkowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Zupa dyniowo-kokosowa
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Pytanie o to, jak długo gotować grzyby, pojawia się na wielu forach internetowych. Czas więc na rozwianie wszelkich wątpliwości.

Czytaj więcej

Czy to kalafior? Czy to brokuł? Romanesco jest uznawany za wynik flirtu obu tych warzyw. Czas na kulinarne amory! W końcu Rzym, z którego pochodzi, to idealna sceneria, by się zakochać.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chłodnik ogórkowyChłodnik ogórkowy

Chłodnik ogórkowy z tego przepisu jest wyjątkowo prostą w przygotowaniu zupą. Sprawdzi się także jako smaczny dip do wielu potraw. Wszystko, czego do niego potrzebujesz, to: jogurt naturalny, ogórki, oliwa z oliwek, pieprz i granulowany czosnek. Jego najważniejszy składnik zetrzyj na najgrubszych oczkach tarki. Ważne jest, aby tak przygotowane warzywo odstawić na chwilę i następnie odsączyć z niego nadmiar soku. W przeciwnym razie chłodnik będzie zbyt rzadki. Najlepiej wybrać jogurt, który charakteryzuje się gęstą konsystencją. Gdy ogórki będą już gotowe, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Chłodnik serwuj sauté, z grzankami lub podawaj z innymi daniami. Sprawdzi się np. jako dodatek do panierowanych i smażonych kotletów. W towarzystwie posypanych koperkiem ziemniaków w mundurkach stworzy smaczny posiłek. Przyrządzony według proponowanego przepisu jest łagodny w smaku, dobrze zatem doprawić go dużą ilością czarnego pieprzu. Koniecznie sprawdź ten nieskomplikowany przepis na chłodnik ogórkowy.