
Składniki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 plaster
10 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone pomidory zmiksuj w blenderze z odciśniętym chlebem i czosnkiem.
Krok 2
Wlej stopniowo oliwę. Dopraw solą i zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
Masę przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
Przed podaniem salmorejo (tak nazywa się potrawa) wyłóż na półmisek. Udekoruj szynką, papryką, rzodkiewką i ogórkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej