
Składniki
1 szczypta
4 łyżki
2 sztuki
1 szklanka
1 sztuka
1 szklanka
1 plaster
10 sztuk
4 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrojone pomidory zmiksuj w blenderze z odciśniętym chlebem i czosnkiem.
Krok 2
Wlej stopniowo oliwę. Dopraw solą i zmiksuj na gładką masę.
Krok 3
Masę przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Krok 4
Przed podaniem salmorejo (tak nazywa się potrawa) wyłóż na półmisek. Udekoruj szynką, papryką, rzodkiewką i ogórkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej