Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szczypta

4 łyżki

2 sztuki

1 szklanka

1 sztuka

1 szklanka

1 plaster

10 sztuk

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrojone pomidory zmiksuj w blenderze z odciśniętym chlebem i czosnkiem.

Krok 2

Wlej stopniowo oliwę. Dopraw solą i zmiksuj na gładką masę.

Krok 3

Masę przełóż do miseczki, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin.

Krok 4

Przed podaniem salmorejo (tak nazywa się potrawa) wyłóż na półmisek. Udekoruj szynką, papryką, rzodkiewką i ogórkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Gęsty chłodnik z chleba i z pomidorów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa warzywna
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej