Pomidorowy chłodnik z ogórkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pomidorowy chłodnik z ogórkami

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

4 sztuki

null

4 łyżki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 szklanki

4 sztuki

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obrane ze skórki pomidory pokrój w kostkę.

Krok 2

Niedobrane ogórki pokrój również w kostkę, dodaj do pomidorów, połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną bazylią i oliwą.

Krok 3

Z chleba odkrój skórkę , zalej zimną wodą i odstaw na około 10 minut.

Krok 4

Następnie rozdrobnij na papkę i dodaj do warzyw.

Krok 5

Wlej wodę mineralną, dopraw solą i pieprzem oraz sosem Tabasco, zamieszaj i schłodź w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pomidorowy chłodnik z  ogórkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Kapuśniak z pomidorami
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej