Dip pomidorowy - przepis na dip z pomidorów | Przepisy.pl pixel

Dip pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

211 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

83 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz, a następnie zdejmij skórkę, przekrój na pół i usuń pestki.

Dip pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Miąższ pokrój w drobną kostkę.

Dip pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Majonez utrzyj z cukrem i sosem tabasco. Dodaj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr.

Dip pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ze śmietaną, ketchupem i pomidorami. Schłódź.

Dip pomidorowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomidorowyDip pomidorowy

Dip na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako dodatek na przyjęcie – podać możesz go wówczas z chipsami, krakersami, paluszkami, tortillą, nachosami lub paluszkami grissini. Dobrze komponować będzie się także z daniami z grilla, pizzą czy kurczakiem. Główny składnik dipu – pomidory, możesz przyrządzić na różne sposoby. Jeden z nich to sparzenie pomidorów wrzątkiem, usunięcie skórki i pokrojenie w drobną kostkę. Możesz je także udusić i przetrzeć przez sitko, zmiksować surowe lub wykorzystać pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Jeżeli chcesz, by dip był bardziej pikantny, dodaj do niego pikantny ketchup, sos tabasco oraz sos o smaku chili. Orientalnego smaku nada mu natomiast odrobina cynamonu, mielonych goździków, kminu rzymskiego, startego imbiru oraz soku z limonki. Gdy po dodaniu wszystkich składników pomidory w dalszym ciągu będą kwaśne, dopraw je do smaku odrobiną cukru lub miodu. Dip najlepiej podawać odrobinę schłodzony.