Dip pomidorowy - przepis na dip z pomidorów | Przepisy.pl

Dip pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

201 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

80 osób wydrukowało

Pobierz pdf

139 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

5 sztuk

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

3 łyżki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz, a następnie zdejmij skórkę, przekrój na pół i usuń pestki.

Dip pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Miąższ pokrój w drobną kostkę.

Dip pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Majonez utrzyj z cukrem i sosem tabasco. Dodaj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr.

Dip pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ze śmietaną, ketchupem i pomidorami. Schłódź.

Dip pomidorowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Dip pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomidorowyDip pomidorowy

Dip na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako dodatek na przyjęcie – podać możesz go wówczas z chipsami, krakersami, paluszkami, tortillą, nachosami lub paluszkami grissini. Dobrze komponować będzie się także z daniami z grilla, pizzą czy kurczakiem. Główny składnik dipu – pomidory, możesz przyrządzić na różne sposoby. Jeden z nich to sparzenie pomidorów wrzątkiem, usunięcie skórki i pokrojenie w drobną kostkę. Możesz je także udusić i przetrzeć przez sitko, zmiksować surowe lub wykorzystać pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Jeżeli chcesz, by dip był bardziej pikantny, dodaj do niego pikantny ketchup, sos tabasco oraz sos o smaku chili. Orientalnego smaku nada mu natomiast odrobina cynamonu, mielonych goździków, kminu rzymskiego, startego imbiru oraz soku z limonki. Gdy po dodaniu wszystkich składników pomidory w dalszym ciągu będą kwaśne, dopraw je do smaku odrobiną cukru lub miodu. Dip najlepiej podawać odrobinę schłodzony.