Dip pomidorowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

197 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

76 osób wydrukowało

Pobierz pdf

134 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szczypta

5 sztuk

2 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pomidory sparz, a następnie zdejmij skórkę, przekrój na pół i usuń pestki.

Dip pomidorowy - Krok 1

Krok 2

Miąższ pokrój w drobną kostkę.

Dip pomidorowy - Krok 2

Krok 3

Majonez utrzyj z cukrem i sosem tabasco. Dodaj Sos sałatkowy paprykowo-ziołowy Knorr.

Dip pomidorowy - Krok 3

Krok 4

Wymieszaj ze śmietaną, ketchupem i pomidorami. Schłódź.

Dip pomidorowy - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Dip pomidorowyDip pomidorowy

Dip na bazie pomidorów świetnie sprawdzi się jako dodatek na przyjęcie – podać możesz go wówczas z chipsami, krakersami, paluszkami, tortillą, nachosami lub paluszkami grissini. Dobrze komponować będzie się także z daniami z grilla, pizzą czy kurczakiem. Główny składnik dipu – pomidory, możesz przyrządzić na różne sposoby. Jeden z nich to sparzenie pomidorów wrzątkiem, usunięcie skórki i pokrojenie w drobną kostkę. Możesz je także udusić i przetrzeć przez sitko, zmiksować surowe lub wykorzystać pomidory z puszki albo przecier pomidorowy. Jeżeli chcesz, by dip był bardziej pikantny, dodaj do niego pikantny ketchup, sos tabasco oraz sos o smaku chili. Orientalnego smaku nada mu natomiast odrobina cynamonu, mielonych goździków, kminu rzymskiego, startego imbiru oraz soku z limonki. Gdy po dodaniu wszystkich składników pomidory w dalszym ciągu będą kwaśne, dopraw je do smaku odrobiną cukru lub miodu. Dip najlepiej podawać odrobinę schłodzony.