
Składniki
50 gramów
1 opakowanie
3 łyżki
2 sztuki
1 sztuka
0.5 łyżeczki
0.5 szklanki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Migdały upraż na patelni i utłucz w moździerzu. Czosnek posiekaj.
Krok 2
Pomidory sparz, zdejmij skórkę.
Krok 3
Zmiksuj wraz z czosnkiem, migdałami, octem winnym, pieprzem i Sosem sałatkowym czosnkowym Knorr.
Krok 4
Dodaj stopniowo po łyżeczce oliwy. Schłódź i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Podobne przepisy
Świeże truskawki pojawiają się na straganach na przełomie maja i czerwca. Czerwone, słodkie, soczyste i pachnące latem owoce są prawdziwą gratką dla wielu smakoszy.
Czytaj więcejBób to smaczne i coraz bardziej popularne warzywo, które warto dodawać do wielu dań i jeść niezależnie od pory roku. Jak ugotować bób i z czym go podawać? Sprawdź!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Dip migdałowy
Migdały świetnie sprawdzą się zarówno jako dodatek do deserów lodowych czy pieczonych ciast, jak i dań wytrawnych, m.in. sałatek. Dip migdałowy z tego przepisu stanowi wyborne uzupełnienie kanapek, krakersów i wielu innych słonych przekąsek. Jego przyrządzenie rozpocznij od podprażenia obranych migdałów na suchej patelni – dzięki temu nabiorą wyrazistszego smaku i aromatu. Następnie starannie utłucz je w moździerzu i posiekaj ząbek czosnku. Pomidory obierz ze skórek. Najłatwiej będzie, jeśli wykonasz na nich nacięcia i sparzysz przez krótki czas we wrzątku – zewnętrzna warstwa warzyw będzie wtedy łatwo odchodziła od miąższu. Połącz wszystkie składniki. Dodaj ocet winny, świeżo zmielony pieprz i sos sałatkowy czosnkowy. Zmiksuj całość, stopniowo dolewając oliwę. Dip migdałowy jest gotowy do zaserwowania po krótkim schłodzeniu w lodówce. Gotowy dodatek warto udekorować świeżymi ziołami i podprażonymi migdałami. Wypróbuj przepis i podziel się z nami swoją opinią! Do czego zaserwujesz apetyczny dip?