Pomidory na zimę do kanapek – co zrobić z pomidorów na zimę?
Kulinarne specjały z pysznych pomidorów chcemy jeść przez cały rok. Niestety sezon na niektóre warzywa i owoce kończy się zdecydowanie za szybko! Chcecie zachować smak lata na dłużej? Podpowiadamy, co przygotować z pomidorów na zimę. Z nami poznacie morze inspiracji na wyjątkowo smaczne przetwory. Jesteście gotowi na prawdziwą ucztę z pomidorami i pieczywem w roli głównej? Zapraszamy!
Jak przechować pomidory na zimę?
Chociaż sezon na pomidory rozpoczyna się wczesną wiosną i kończy jesienią, to istnieje wiele sposobów, które pozwolą zachować ich znakomity smak na dłużej. Wystarczy pomysłowość i kilka godzin spędzonych w kuchni. Jedną z metod przechowywania pomidorów na zimę jest mrożenie. Zastanawiacie się, czy to bezpieczny proces? Przychodzimy z odpowiedzią! Pomidory na zimę z zamrażarki to zdecydowanie świetny pomysł. Wybierzcie świeże produkty, umyjcie je dokładnie i odstawcie do wysuszenia. Pora na mrożenie! Połóżcie pomidory na tacce i schowajcie ją do urządzenia chłodzącego. Wyciągnijcie, gdy tylko najdzie Was ochota na letnie specjały.
Co zrobić z pomidorów na zimę?
Jeżeli w zimie tęsknicie za kanapkami z pomidorami muśniętymi letnim słońcem, to zrobienie przetworów będzie dla Was doskonałym rozwiązaniem. Przygotowywaliście kiedyś zapasy z warzyw i owoców na chłodniejsze dni? Jeżeli nie, to pora nadrobić zaległości! Zobaczcie, jak zrobić pomidory na zimę:
- Pasta z pomidorów – to doskonała opcja na kanapkę lub grzankę. Ta opcja pomidorów na zimę zachwyca kremową konsystencją i aromatem, który od razu przypomni Wam cieplejsze dni. Możecie skomponować pastę z pomidorów z pieczywem i innymi warzywami, np. papryką, cebulą i ogórkiem. Pycha!
- Pomidory krojone na zimę – jeden z najsmaczniejszych przetworów na zimę! Przygotujecie go w średniej wielkości słoikach i urozmaicicie nim ulubione pieczywo. Ta metoda może okazać się czasochłonna, ponieważ jednym z etapów robienia przetworu jest pasteryzacja. Zaserwujcie pomidory krojone z pieczywem i twarożkiem.
- Ketchup – pomidory na zimę do kanapek sprawdzą się doskonale w postaci ketchupu. Ten aromatyczny dodatek przypadnie do gustu większości osób, więc warto zastąpić nim sklepowe produkty. Skomponujcie domowy ketchup z pieczywem, szynką i serem.
- Suszone pomidory – zachwycają aromatem, smakiem i zupełnie odmienną konsystencją! Suszone pomidory zalane olejem to doskonały dodatek na kanapkę, gdy najdzie Was ochota na coś naprawdę pysznego. Możecie skomponować je z mozzarellą, rukolą i pesto.
- Marynowane pomidorki koktajlowe – przygotujcie zalewę, słoiki i przyprawy! Co zrobić z pomidorów koktajlowych na zimę? Zamarynujcie te sezonowe warzywa i cieszcie się pysznym dodatkiem na kanapkę. Możecie skomponować pomidorki koktajlowe z pieczywem i burratą.
Nasze przepisy z pomidorami na zimę – spróbujecie?
Zdaje się, że przygotowania do zimy nie będą dla Was problemem. Zróbcie znakomite przetwory z pomidorów i cieszcie się smakiem sezonowych produktów w chłodne dni. Poznajcie kilka sprawdzonych przepisów!
Czosnkowa ciabatta z pomidorami świetnie sprawdzi się jako przekąska na spotkanie ze znajomymi. Bądźcie gotowi na pytania o przepis!
A na śniadanie znakomita jajecznica z pomidorami. Smaczna i prosta! Taki klasyk zawsze dobrze się sprawdzi, niezależnie od okazji.
Chcecie zrobić smaczną kolację? Wyjmijcie z zapasów przetwory z pomidorów i skomponujcie je z chlebem na zakwasie. Pycha! Równie wyśmienitym pieczywem będzie chleb z garnka. Doskonale sprawdzi się z marynowanymi pomidorkami. Smacznego!
Komentarze (0)