Chleb na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb na zakwasie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

420 gramów

1 łyżka

180 gramów

220 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha robota kuchennego dodaj zakwas, wlej ciepłą wodę i chwilę zamieszaj za pomocą haka. Następnie dodaj 380g mąki, sól oraz przyprawę Knorr i wyrabiaj dalej ciasto przez ok. 10 min.

Chleb na zakwasie - Krok 1

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie dolej resztę oleju i delikatnie zagnieć ciasto w misce aż wchłonie cały olej. Ponownie przykryj folią i odstaw na kolejne 60 min.

Chleb na zakwasie - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, dłonią rozpłaszcz je i lekko rozciągnij. Następnie brzegi ciasta z czterech stron złóż do środka. Ciasto odwróć, umieść w misce i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Chleb na zakwasie - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do koszyka wyłożonego ściereczką, oprósz mąką, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C wraz z naczyniem w którym będzie pieczony chleb.

Chleb na zakwasie - Krok 4

Krok 5

Arkusz pergaminu połóż na ciasto, odwróć koszyk, a następnie ostrożnie przełóż ciasto do nagrzanego naczynia.

Chleb na zakwasie - Krok 5

Krok 6

Ostrym nożykiem natnij ciasto w poprzek lub wedle uznania - tworząc ciekawe wzory. Przykryj pokrywką, umieść w piekarniku i piecz przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 10 min.

Chleb na zakwasie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pełna składników odżywczych i chrupiąca – taka powinna być idealna fasolka szparagowa. Kluczowy okazuje się proces gotowania. Sprawdź nasze porady i ciesz się fasolką w jej najsmaczniejszym wydaniu.

Czytaj więcej

Soczysty, orzeźwiający, idealny na lato – taki właśnie jest arbuz! Czy wiesz, jak pokroić arbuza, by nie zrobić zbędnego bałaganu w kuchni? Jest na to, co najmniej kilka sprytnych sposobów.

Czytaj więcej