
Składniki
420 gramów
1 łyżka
180 gramów
220 mililitrów
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kielicha robota kuchennego dodaj zakwas, wlej ciepłą wodę i chwilę zamieszaj za pomocą haka. Następnie dodaj 380g mąki, sól oraz przyprawę Knorr i wyrabiaj dalej ciasto przez ok. 10 min.

Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie dolej resztę oleju i delikatnie zagnieć ciasto w misce aż wchłonie cały olej. Ponownie przykryj folią i odstaw na kolejne 60 min.

Krok 3
Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, dłonią rozpłaszcz je i lekko rozciągnij. Następnie brzegi ciasta z czterech stron złóż do środka. Ciasto odwróć, umieść w misce i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Krok 4
Ciasto przełóż do koszyka wyłożonego ściereczką, oprósz mąką, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C wraz z naczyniem w którym będzie pieczony chleb.

Krok 5
Arkusz pergaminu połóż na ciasto, odwróć koszyk, a następnie ostrożnie przełóż ciasto do nagrzanego naczynia.

Krok 6
Ostrym nożykiem natnij ciasto w poprzek lub wedle uznania - tworząc ciekawe wzory. Przykryj pokrywką, umieść w piekarniku i piecz przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 10 min.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb na zakwasie
Smaczne i chrupiące pieczywo – jesteście w stanie oprzeć się takiej propozycji? Przygotujcie razem z nami chleb na zakwasie i cieszcie się znakomitym wypiekiem o każdej porze dnia! To pieczywo idealnie sprawdzi się jako jeden ze składników śniadania – wystarczy kromka chleba na zakwasie żytnim z odrobiną masła, a zyskacie energię na cały dzień! Możecie zjeść go również na lunch, podwieczorek lub kolację. Opcji jest naprawdę wiele! Uwierzcie nam, że tego smaku nie podrobi żaden chleb z piekarni. Niezbędnikiem w naszej recepturze jest zakwas żytni, czyli źródło kultur bakteryjnych i drożdżowych. W przepisie na chleb na zakwasie doskonale sprawdzi się również przyprawa Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Proces przygotowania chleba domowego na zakwasie może zająć Wam trochę czasu, jednak błędnym stwierdzeniem jest, że będziecie musieli poświęcić na pieczenie cały dzień. Z czym podawać chrupiący chleb żytni na zakwasie? My w szczególności polecamy Wam spróbowanie ciepłego kawałka chleba z samym masłem – smak nie do podrobienia! Pieczywo jednak powinno być ciepłe, a nie gorące! Uważajcie, żeby się nie poparzyć. Na kanapkę z chleba na zakwasie możecie dodać ulubione składniki, np. wędlinę i ser żółty. Nie zapomnijcie o warzywach! Kanapka z pomidorem i ogórkiem to duet idealny. Wolicie dania na ciepło? W łatwy sposób wykorzystacie przepis na chleb na zakwasie do stworzenia pysznych grzanek z patelni. To naprawdę proste! Przekonaliśmy Was do przygotowania chleba na zakwasie? Upieczcie ten specjał i podzielcie się z nami opinią w komentarzach.