
Składniki
420 gramów
1 łyżka
180 gramów
220 mililitrów
2 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do kielicha robota kuchennego dodaj zakwas, wlej ciepłą wodę i chwilę zamieszaj za pomocą haka. Następnie dodaj 380g mąki, sól oraz przyprawę Knorr i wyrabiaj dalej ciasto przez ok. 10 min.

Krok 2
Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie dolej resztę oleju i delikatnie zagnieć ciasto w misce aż wchłonie cały olej. Ponownie przykryj folią i odstaw na kolejne 60 min.

Krok 3
Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, dłonią rozpłaszcz je i lekko rozciągnij. Następnie brzegi ciasta z czterech stron złóż do środka. Ciasto odwróć, umieść w misce i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Krok 4
Ciasto przełóż do koszyka wyłożonego ściereczką, oprósz mąką, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C wraz z naczyniem w którym będzie pieczony chleb.

Krok 5
Arkusz pergaminu połóż na ciasto, odwróć koszyk, a następnie ostrożnie przełóż ciasto do nagrzanego naczynia.

Krok 6
Ostrym nożykiem natnij ciasto w poprzek lub wedle uznania - tworząc ciekawe wzory. Przykryj pokrywką, umieść w piekarniku i piecz przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 10 min.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa włoska Knorr grubo mielona
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Chleb na zakwasie
Smaczne i chrupiące pieczywo – jesteście w stanie oprzeć się takiej propozycji? Przygotujcie razem z nami chleb na zakwasie i cieszcie się znakomitym wypiekiem o każdej porze dnia! To pieczywo idealnie sprawdzi się jako jeden ze składników śniadania – wystarczy kromka chleba na zakwasie żytnim z odrobiną masła, a zyskacie energię na cały dzień! Możecie zjeść go również na lunch, podwieczorek lub kolację. Opcji jest naprawdę wiele! Uwierzcie nam, że tego smaku nie podrobi żaden chleb z piekarni. Niezbędnikiem w naszej recepturze jest zakwas żytni, czyli źródło kultur bakteryjnych i drożdżowych. W przepisie na chleb na zakwasie doskonale sprawdzi się również przyprawa Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Proces przygotowania chleba domowego na zakwasie może zająć Wam trochę czasu, jednak błędnym stwierdzeniem jest, że będziecie musieli poświęcić na pieczenie cały dzień. Z czym podawać chrupiący chleb żytni na zakwasie? My w szczególności polecamy Wam spróbowanie ciepłego kawałka chleba z samym masłem – smak nie do podrobienia! Pieczywo jednak powinno być ciepłe, a nie gorące! Uważajcie, żeby się nie poparzyć. Na kanapkę z chleba na zakwasie możecie dodać ulubione składniki, np. wędlinę i ser żółty. Nie zapomnijcie o warzywach! Kanapka z pomidorem i ogórkiem to duet idealny. Wolicie dania na ciepło? W łatwy sposób wykorzystacie przepis na chleb na zakwasie do stworzenia pysznych grzanek z patelni. To naprawdę proste! Przekonaliśmy Was do przygotowania chleba na zakwasie? Upieczcie ten specjał i podzielcie się z nami opinią w komentarzach.