Chleb na zakwasie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Chleb na zakwasie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

68 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
120 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

420 gramów

1 łyżka

180 gramów

220 mililitrów

2 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do kielicha robota kuchennego dodaj zakwas, wlej ciepłą wodę i chwilę zamieszaj za pomocą haka. Następnie dodaj 380g mąki, sól oraz przyprawę Knorr i wyrabiaj dalej ciasto przez ok. 10 min.

Chleb na zakwasie - Krok 1

Krok 2

Gdy ciasto będzie gładkie i sprężyste przełóż do miski wysmarowanej olejem, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30 min. Po tym czasie dolej resztę oleju i delikatnie zagnieć ciasto w misce aż wchłonie cały olej. Ponownie przykryj folią i odstaw na kolejne 60 min.

Chleb na zakwasie - Krok 2

Krok 3

Ciasto przełóż na stolnicę oprószoną mąką, dłonią rozpłaszcz je i lekko rozciągnij. Następnie brzegi ciasta z czterech stron złóż do środka. Ciasto odwróć, umieść w misce i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.

Chleb na zakwasie - Krok 3

Krok 4

Ciasto przełóż do koszyka wyłożonego ściereczką, oprósz mąką, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce do czasu, aż podwoi swoją objętość. Piekarnik rozgrzej do temp. 220°C wraz z naczyniem w którym będzie pieczony chleb.

Chleb na zakwasie - Krok 4

Krok 5

Arkusz pergaminu połóż na ciasto, odwróć koszyk, a następnie ostrożnie przełóż ciasto do nagrzanego naczynia.

Chleb na zakwasie - Krok 5

Krok 6

Ostrym nożykiem natnij ciasto w poprzek lub wedle uznania - tworząc ciekawe wzory. Przykryj pokrywką, umieść w piekarniku i piecz przez 30 min. Po tym czasie zdejmij pokrywę, zmniejsz temperaturę do 200°C i piecz jeszcze około 10 min.

Chleb na zakwasie - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Chleb na zakwasie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Chleb na zakwasieChleb na zakwasie

Smaczne i chrupiące pieczywo – jesteście w stanie oprzeć się takiej propozycji? Przygotujcie razem z nami chleb na zakwasie i cieszcie się znakomitym wypiekiem o każdej porze dnia! To pieczywo idealnie sprawdzi się jako jeden ze składników śniadania – wystarczy kromka chleba na zakwasie żytnim z odrobiną masła, a zyskacie energię na cały dzień! Możecie zjeść go również na lunch, podwieczorek lub kolację. Opcji jest naprawdę wiele! Uwierzcie nam, że tego smaku nie podrobi żaden chleb z piekarni. Niezbędnikiem w naszej recepturze jest zakwas żytni, czyli źródło kultur bakteryjnych i drożdżowych. W przepisie na chleb na zakwasie doskonale sprawdzi się również przyprawa Knorr suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Proces przygotowania chleba domowego na zakwasie może zająć Wam trochę czasu, jednak błędnym stwierdzeniem jest, że będziecie musieli poświęcić na pieczenie cały dzień. Z czym podawać chrupiący chleb żytni na zakwasie? My w szczególności polecamy Wam spróbowanie ciepłego kawałka chleba z samym masłem – smak nie do podrobienia! Pieczywo jednak powinno być ciepłe, a nie gorące! Uważajcie, żeby się nie poparzyć. Na kanapkę z chleba na zakwasie możecie dodać ulubione składniki, np. wędlinę i ser żółty. Nie zapomnijcie o warzywach! Kanapka z pomidorem i ogórkiem to duet idealny. Wolicie dania na ciepło? W łatwy sposób wykorzystacie przepis na chleb na zakwasie do stworzenia pysznych grzanek z patelni. To naprawdę proste! Przekonaliśmy Was do przygotowania chleba na zakwasie? Upieczcie ten specjał i podzielcie się z nami opinią w komentarzach.