Duszone grzyby w śmietanie – koźlaki, maślaki | Przepisy.pl pixel

Duszone grzyby w śmietanie

Grzyby leśne: prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

153 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

833 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub jeśli są duże przekrój je na cztery części.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane grzyby wyśmienicie smakują posypane świeżo pokrojonym szczypiorem.

2

Opinie o przepisie

  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone grzyby w śmietanieDuszone grzyby w śmietanie

Chcesz wykorzystać okazy zebrane na grzybobraniu? Mamy dla Ciebie propozycję. Oto przepis na grzyby w śmietanie, które nie mają sobie równych. Leśne specjały w takim wydaniu z pewnością zostaną w Twoim menu na dłużej. Do przygotowania smacznych duszonych grzybów z tego przepisu wykorzystaj mix prawdziwków, maślaków, koźlaków i kurek. 

Dla kogo?

Świeże grzyby duszone w śmietanie to specjał dla wszystkich fanów leśnych przysmaków. W naszej recepturze znajdziesz pomocne wskazówki, z którymi przyrządzisz maślaki, prawdziwki, koźlaki i kurki w najlepszej odsłonie. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.

Na jaką okazję?

Tak przygotowane duszone grzyby w śmietanie znajdą różnorodne zastosowanie. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać jako hors-d’oeuvre, czyli przystawkę przed wykwintnym obiadem lub kolacją. Sprawdzą się także jako nadzienie do tarty lub sos do makaronu pełnoziarnistego.

Czy wiesz, że?

Umyte i pokrojone grzyby podsmaż, wraz z cebulą i posiekanym czosnkiem, na patelni. Po chwili przelej do całości szklankę wody i dopraw odpowiednimi przyprawami. Odpowiedni będzie liść laurowy, posiekany lub zmiażdżony tymianek oraz świeżo zmielony czarny pieprz.

Dla urozmaicenia: 

Aby grzyby w śmietanie miały warzywny smak, dodaj do nich kostkę bulionu na włoszczyźnie. Z kolei idealną konsystencję zapewni śmietana 18%. Grzyby duszone w śmietanie wypadną doskonale, gdy zaserwujesz je na chrupiących grzankach przygotowanych z kawałków bagietki francuskiej.