Duszone grzyby w śmietanie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Duszone grzyby w śmietanie

Grzyby leśne: prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

27

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

113 osób wydrukowało

Pobierz pdf

731 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub jeśli są duże przekrój je na cztery części.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane grzyby wyśmienicie smakują posypane świeżo pokrojonym szczypiorem.

2

Opinie o przepisie

  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone grzyby w śmietanieDuszone grzyby w śmietanie

Do przygotowania smacznych duszonych grzybów z tego przepisu wykorzystaj miks prawdziwków, maślaków, koźlaków i kurek. Umyte i pokrojone grzyby podsmaż, wraz z cebulą i posiekanym czosnkiem, na patelni. Po chwili przelej do całości szklankę wody i dopraw odpowiednimi przyprawami. Odpowiedni będzie liść laurowy, posiekany lub zmiażdżony tymianek oraz świeżo zmielony czarny pieprz. Wykorzystaj również kostkę bulionu na włoszczyźnie, która nada potrawie warzywnego posmaku. Z kolei idealną konsystencję zapewni śmietana 18%. Tak przygotowane grzyby znajdą różnorodne zastosowanie. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać jako hors-d’oeuvre, czyli przystawkę przed wykwintnym obiadem lub kolacją. Sprawdzą się także jako nadzienie do tarty lub sos do makaronu pełnoziarnistego. Smaczne będą również serwowane na chrupiących grzankach przygotowanych z kawałków bagietki francuskiej. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.