Duszone grzyby w śmietanie
Grzyby leśne: prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki
łatwe
833 osoby zapisały

Składniki
1.5 kilograma
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 łyżka
1 szczypta
2 sztuki
50 mililitrów
200 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub jeśli są duże przekrój je na cztery części.

Krok 2
Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.


Dobra rada:
Tak przygotowane grzyby wyśmienicie smakują posypane świeżo pokrojonym szczypiorem.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Duszone grzyby w śmietanie
Chcesz wykorzystać okazy zebrane na grzybobraniu? Mamy dla Ciebie propozycję. Oto przepis na grzyby w śmietanie, które nie mają sobie równych. Leśne specjały w takim wydaniu z pewnością zostaną w Twoim menu na dłużej. Do przygotowania smacznych duszonych grzybów z tego przepisu wykorzystaj mix prawdziwków, maślaków, koźlaków i kurek.
Dla kogo?
Świeże grzyby duszone w śmietanie to specjał dla wszystkich fanów leśnych przysmaków. W naszej recepturze znajdziesz pomocne wskazówki, z którymi przyrządzisz maślaki, prawdziwki, koźlaki i kurki w najlepszej odsłonie. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.
Na jaką okazję?
Tak przygotowane duszone grzyby w śmietanie znajdą różnorodne zastosowanie. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać jako hors-d’oeuvre, czyli przystawkę przed wykwintnym obiadem lub kolacją. Sprawdzą się także jako nadzienie do tarty lub sos do makaronu pełnoziarnistego.
Czy wiesz, że?
Umyte i pokrojone grzyby podsmaż, wraz z cebulą i posiekanym czosnkiem, na patelni. Po chwili przelej do całości szklankę wody i dopraw odpowiednimi przyprawami. Odpowiedni będzie liść laurowy, posiekany lub zmiażdżony tymianek oraz świeżo zmielony czarny pieprz.
Dla urozmaicenia:
Aby grzyby w śmietanie miały warzywny smak, dodaj do nich kostkę bulionu na włoszczyźnie. Z kolei idealną konsystencję zapewni śmietana 18%. Grzyby duszone w śmietanie wypadną doskonale, gdy zaserwujesz je na chrupiących grzankach przygotowanych z kawałków bagietki francuskiej.