Duszone grzyby w śmietanie – koźlaki, maślaki | Przepisy.pl pixel

Duszone grzyby w śmietanie

Grzyby leśne: prawdziwki, maślaki, koźlaki, kurki

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

28

295 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

150 osób wydrukowało

Pobierz pdf

829 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

2 sztuki

50 mililitrów

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj, osusz, przekrój na pół lub jeśli są duże przekrój je na cztery części.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 1

Krok 2

Na patelni rozgrzej olej, podsmaż pokrojoną w kostkę cebulę, dodaj posiekany czosnek i pokrojone grzyby. Wszystko razem smaż dłuższą chwilę po czym grzyby podlej szklanką wody, dodaj liść laurowy, śmietanę, tymianek, pieprz i kostkę Bulionu na włoszczyźnie Knorr, która spowoduje, że grzyby będą idealnie doprawione. Wszystko razem gotuj pod przykryciem około 10 minut.

Duszone grzyby w śmietanie - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Tak przygotowane grzyby wyśmienicie smakują posypane świeżo pokrojonym szczypiorem.

2

Opinie o przepisie

  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Zenobia Kwiatkowska

    Zenobia Kwiatkowska , 24.09.2016

    pyyychotka

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Duszone grzyby w śmietanie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Chcecie wiedzieć jak upiec boczek, tak by jego smak nie miał sobie równych? To prostsze niż myślicie! Aby wyczarować tę sycącą, soczystą i aromatyczną potrawę, wystarczy zastosować kilka sprawdzonych porad. Znając podstawowe zasady dotyczące tego, jak upiec boczek, można eksperymentować bez końca. Ponieważ jest to danie, które może smakować świetnie na zimno, jak i prosto z piekarnika.

Czytaj więcej

Sernik nowojorski, wiedeński, japoński, a może swojski serowiec? Na kruchym cieście czy z kruszonką? Z polewą czekoladową, karmelową albo z cukrem pudrem… Gdy mowa o serniku, naprawdę jest w czym wybierać! To pyszny deser, który zachwyca kremową konsystencją i puszystością. Wszystko jednak pod pewnymi warunkami, ponieważ przygotowanie sernika rządzi się swoimi prawami. Jak długo piec sernik i w jakiej temperaturze?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Duszone grzyby w śmietanieDuszone grzyby w śmietanie

Chcesz wykorzystać okazy zebrane na grzybobraniu? Mamy dla Ciebie propozycję. Oto przepis na grzyby w śmietanie, które nie mają sobie równych. Leśne specjały w takim wydaniu z pewnością zostaną w Twoim menu na dłużej. Do przygotowania smacznych duszonych grzybów z tego przepisu wykorzystaj mix prawdziwków, maślaków, koźlaków i kurek. 

Dla kogo?

Świeże grzyby duszone w śmietanie to specjał dla wszystkich fanów leśnych przysmaków. W naszej recepturze znajdziesz pomocne wskazówki, z którymi przyrządzisz maślaki, prawdziwki, koźlaki i kurki w najlepszej odsłonie. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.

Na jaką okazję?

Tak przygotowane duszone grzyby w śmietanie znajdą różnorodne zastosowanie. Możesz podzielić je na mniejsze porcje, posypać drobno posiekanym szczypiorkiem i podawać jako hors-d’oeuvre, czyli przystawkę przed wykwintnym obiadem lub kolacją. Sprawdzą się także jako nadzienie do tarty lub sos do makaronu pełnoziarnistego.

Czy wiesz, że?

Umyte i pokrojone grzyby podsmaż, wraz z cebulą i posiekanym czosnkiem, na patelni. Po chwili przelej do całości szklankę wody i dopraw odpowiednimi przyprawami. Odpowiedni będzie liść laurowy, posiekany lub zmiażdżony tymianek oraz świeżo zmielony czarny pieprz.

Dla urozmaicenia: 

Aby grzyby w śmietanie miały warzywny smak, dodaj do nich kostkę bulionu na włoszczyźnie. Z kolei idealną konsystencję zapewni śmietana 18%. Grzyby duszone w śmietanie wypadną doskonale, gdy zaserwujesz je na chrupiących grzankach przygotowanych z kawałków bagietki francuskiej.