Zainspiruj się!

Dla soczystych, pachnących pomidorów można stracić głowę. Prosta kanapka „Pomidolove” zachwyci wszystkich miłośników tego intensywnie czerwonego składnika. Z racji tego, że na rynku dostępnych jest coraz więcej apetycznych, kolorowych odmian, eksperymentujmy z nimi do woli. Wspominaliśmy o łączeniu chleba orkiszowego z rozmaitymi pastami. Poszukiwania inspiracji rozpocznijmy od przepis na zieloną kanapkę z pastą z bobu oraz serem feta, który z powodzeniem rozbudzi naszą kulinarną fantazję.
Wydawać by się mogło, że elegancja i kanapki to pojęcia, które nie mają ze sobą zbyt wiele wspólnego. Kanapka z ricottą, figami i orzeszkami pinii bardzo szybko udowodni, że jest inaczej. Wystarczą odpowiednie dodatki, by kromka chleba orkiszowego stała się wykwintną przystawką, która zrobi furorę na przyjęciach. Zaskoczeń ciąg dalszy. Surówki zazwyczaj kojarzą nam się z uzupełnieniem obiadu. Tym razem kanapka na drugie śniadanie z kurczakiem i surówką „colesław” zaprezentuje kolejny, apetyczny sposób na podanie warzywnych dodatków.
Dzięki chlebowi orkiszowemu wyniesiemy nasze posiłki i przekąski na zupełnie nowy poziom. Stanie się to za sprawą piętrowej kanapki „Wieżowiec”, która z łatwością poradzi sobie z burczącym brzuchem. W przepisie na grzanki z papryką możemy bez obaw zamienić chleb wiejski na orkiszowy. Nada potrawom efekt przyjemnego chrupania.
powrót do góryCzy wiesz, że?

- Bardzo dużym atutem tego zboża są niskie wymagania glebowe. Orkisz jest także odporny na zmieniające się warunki atmosferyczne.
- Orkisz jest starożytną odmianą pszenicy, stanowiącą kombinację płaskurki i tzw. koziego ziela.
- W starożytnym Rzymie nazywano go „ziarnem marszowym”. Ze względu na zawartość węglowodanów zapewniających solidną dawkę energii, znajdował się w jadłospisie żołnierzy, gladiatorów i sportowców.
- Bardzo często orkisz wchodzi w skład tzw. ziaren farro, nazywanych również pszenicą faraonów. Jest to mieszanka różnych typów pszenicy, która cieszy się rosnącą popularnością w Ameryce Północnej i częściowo w Europie. Bardzo dobrze komponuje się z roślinami strączkowymi i warzywami podawanymi w różnych formach – zarówno sałatek, jak i pieczonych.
- Orkisz był określany mianem leczniczego praziarna. Znany już od czasów starożytnych, popularnością cieszył się również w średniowieczu. Do rozpowszechnienia wiedzy na temat jego prozdrowotnych właściwości przyczyniła się benedyktynka Hildegarda z Bingen.
Z czym to się je?

Ziarna orkiszu cechują się słodkawym, orzechowym posmakiem, który wyczuwalny jest również w chlebie orkiszowym. Jego zwartą strukturę docenimy szczególnie, przygotowując apetyczne kanapki. Przez setki lat orkisz i wykonywane z niego wypieki były bardzo cenione nie tylko przez znawców sztuki kulinarnej. Mimo to został wyparty przez do dziś popularną pszenicę. Z racji tego, że zdrowe odżywianie i różnorodna dieta to tematy, którym coraz chętniej poświęcamy uwagę, musiało to doprowadzić do wielkiego powrotu starożytnego zboża.
Dzięki tej tendencji chleb orkiszowy znajdziemy w coraz większej liczbie sklepów spożywczych i piekarni. To dobra wiadomość dla wszystkich, którzy swoją pierwszą degustację chleba orkiszowego mają przed sobą. Tak samo ucieszą się osoby zapracowane, dla których samodzielne wypiekanie pieczywa stanowi okazjonalną atrakcję. Pora jednak zmienić sposób myślenia, ponieważ przepis na chleb orkiszowy jest jednym z najmniej wymagających. Poza przygotowaniem zakwasu, późniejszym wymieszaniem produktów i odrobiną cierpliwości, gdy ciasto jest już w piekarniku, właściwie niewiele trzeba zrobić, by cieszyć się niezrównanym smakiem domowego chleba orkiszowego.
Jest świetnym pomysłem dla wszystkich, którzy chcą wprowadzać zdrowe nawyki żywieniowe, ale nie mają zbyt wielu pomysłów. Niech nowy chleb orkiszowy na naszych talerzach wpłynie też na urozmaicenie dodatków do niego. Kanapki z plasterkiem pomidora, wędliną i serem możemy sobie podarować. Istnieje ogromna liczba past kanapkowych, dzięki którym znacznie uatrakcyjnimy swoją dietę. Warto przypomnieć sobie o znakomitej paście jajecznej, którą możemy podawać ze szczypiorkiem, rzodkiewką, porem, awokado i wieloma innymi przysmakami. Pasty rybne, np. z wędzonej makreli, zadowolą wszystkich lubiących wyraziste smaki. To również dobry sposób na przemycenie do jadłospisu większej ilości ryb. Od jakiegoś czasu rekordy popularności bije hummus. Często podawany z falafelem albo surowymi warzywami, będzie doskonale pasować do chleba orkiszowego. Smarowidła przygotowane z soczewicy albo buraka pozwolą nam spojrzeć na te składniki z zupełnie nowej perspektywy. Co powiecie na bałkańskie inspiracje i ajvar w roli głównej? Koniecznie trzeba spróbować! Pomidorowe i bazyliowe pesto znamy bardzo dobrze jako dodatek do makaronów. Tymczasem pesto z pietruszki lub jarmużu świetnie sprawdzi się na orkiszowych kanapkach.
Chleb orkiszowy nadaje się do podawania na gorąco w postaci aromatycznych grzanek. Nie żałujmy sobie do nich masła czosnkowego. W tej postaci stanowią pyszny dodatek do sałatek. Zapiekanki z pieczarkami i szpinakiem będą wspaniałą alternatywą dla tych klasycznych – serowych. Chleb orkiszowy pokrojony w kostkę, przyprawiony ziołami i podsmażony na patelni lub upieczony w piekarniku zamieni się w fantastyczne grzanki, które urozmaicą każdą sałatkę i zupę krem. To wspaniała metoda na podanie pieczywa nawet wtedy, gdy będzie już nieco czerstwe. Zadbajmy o to, by w naszych kuchniach nic się nie marnowało.
powrót do góry
Komentarze (0)