Przecier ogórkowy to jeden z niezbędników, który pomoże Wam przetrwać zimę bez świeżych warzyw! Możecie wykorzystywać go do wielu potraw, m.in. sałatek, zup oraz sosów. Chcecie poznać niezawodny przepis na znakomity przecier ogórkowy? Śpieszymy z pomocą. Sprawdźcie naszą recepturę i cieszcie się pysznymi rezultatami!

Przecier ogórkowy na zimę

Dlaczego przygotowanie przecieru ogórkowego to dobry pomysł? Przede wszystkim jest to niezwykle wygodna opcja. Wyjmujecie gotowy słoiczek i macie dodatek do sałatek, zup i kanapek. W zimie zawsze tęsknimy za świeżymi warzywami, które mogliśmy zrywać prosto z działki. W słoiczku z przecierem zatrzymacie cząstkę wiosny i lata!

Przecier ogórkowy może być przygotowany z warzyw o niecodziennym kształcie, które mogłyby się tylko zmarnować. Na Twojej grządce wyrósł śmiesznie mały ogórek? Koniecznie wykorzystaj go do przecieru, nie pozwól, żeby coś się zmarnowało! Przygotowując samemu przecier z ogórków, możecie być pewni składników, które umieszczacie w środku. To wy decydujecie o intensywności smaku i produktach.

W sklepach również możecie znaleźć gotowe przeciery, jednak naszym zdaniem nic nie smakuje tak dobrze, jak przysmak przygotowany w domowym zaciszu. Sami przemyślcie, czy przecier z ogórków na zupę, który przygotujecie w domu, będzie lepszy od sklepowego produktu. No to jak, jesteście gotowi, aby poznać naszą recepturę?

Jak zrobić przecier ogórkowy – nasze wskazówki

Na początek musicie zastanowić się, jakie składniki będą Wam najbardziej odpowiadać. To Wy decydujecie o intensywności aromatu. My polecamy Wam dodanie czosnku, który podkręci smak przecieru ogórkowego. To nasze niezbędniki:

  • 2,5 kg ogórków gruntowych
  • koperek
  • 2,5 łyżki soli
  • czosnek, najlepiej świeży

Zacznijcie od dokładnego umycia warzyw w dużej ilości wody. Nie obierajcie ogórków, skórka również powinna znaleźć się w przecierze. Następnie ścierajcie ogórki na tarce ze średnimi oczkami, od jasnej strony aż do ciemnej. Do miski dodajcie dodatki: świeży czosnek, pokrojony koperek oraz sól. Wymieszajcie całość i odłóżcie farsz na godzinę. Po upływie wyznaczonego czasu możecie zacząć przekładać przecier ogórkowy do słoików. Nie zapełniajcie całej powierzchni pojemników, zostawcie niewielką przestrzeń. Całość zakręćcie i odłóżcie. Takim sposobem przygotowaliście pyszny przecier ogórkowy, który pozwoli Wam przetrwać zimę i chłodne dni!

Do czego możecie wykorzystać gotowy produkt? Przygotowaliśmy dla Was kilka inspiracji.

Co przygotować z przecieru ogórkowego – pomysły na dania!

Chyba nikt nie oprze się pysznej zupie ogórkowej, do której idealnie nada się naturalny przecier. To niezawodna propozycja na chłodniejsze dni! Przecier ogórkowy stanowi świetną alternatywę dla tradycyjnych ogórków kiszonych. Zamień te dwa składniki i dodaj przecier do aromatycznej sałatki z tuńczykiem.

Szukacie inspiracji na obiad? Skuście się na bigos z dodatkiem przecieru ogórkowego, to gwarancja pysznego smaku! Wasz wyrób sprawdzi się również jako dodatek do mięs i ziemniaków. Szczególnie polecamy połączyć go z udźcem jagnięcym. To danie zajmie Wam trochę czasu, ale uwierzcie, że efekty będą tego warte! Smacznego.