
Składniki
1 szklanka
1 sztuka
3 łyżki
3 łyżki
3 łyżki
2 sztuki
25 dekagramów
3 sztuki
1 szklanka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Margarynę rozpuść na małym ogniu.

Krok 2
Dodaj przesiane razem cukier i kakao, utrzyj na krem lub zmiksuj. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając przez 2 - 3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.

Krok 3
Do wystudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wódkę, wodę i trzy jajka, dobrze wymieszaj.

Krok 4
Po 15 min pieczenia w 180 stopniach sprawdź czy placek jest gotowy. Jeśli nie – przedłuż pieczenie o kilka minut.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Placek tatarski
Ciasto tatarskie zachwyci wszystkich miłośników dużej porcji kakao w domowych wypiekach. Jego wyrazisty aromat podczas pieczenia wypełni cały dom, sprawiając, że naprawdę trudno będzie doczekać się degustacji. O niezrównanych walorach smakowych placka tatarskiego decydują także inne dodatki, w tym odrobina wódki oraz aromaty rumowe. Podejrzewamy, że takiego specjału wiele osób jeszcze nie próbowało. Czas nadrobić te cukiernicze zaległości wraz z plackiem tatarskim. Przepis na pewno cię nie rozczaruje.
Dla kogo?
Lubisz łakocie, ale jednocześnie nie przepadasz za dużą ilością różnorodnych mas i bitej śmietany? Tatarskie ciasto szybko poszybuje na szczyt listy twoich ulubionych deserów. Nieco wilgotny, ale za to bardzo aromatyczny wypiek rozpieści twoje podniebienie.
Na jaką okazję?
Szykujesz dużą imprezę i oprócz wytrawnych przekąsek chcesz podać coś na słodko? Poszukiwania inspiracji możesz uznać za zakończone. Placek tatarski od razu przykuje uwagę wszystkich gości. Uwzględnij go również w daniach świątecznych. Będzie pasować do tradycyjnych ciasteczek i pierników.
Czy wiesz, że?
W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że tradycyjne ciasto tatarskie niejednemu smakoszowi może kojarzyć się z propozycją wytrawną. Pierekaczewnik, bo o nim mowa, to tradycyjny wypiek polskich Tatarów. Dziś placek tatarski przyrządzany jest głównie na Podlasiu. Składa się z cienkich warstw ciasta, a w jego wnętrzu nie brakuje nadzienia mięsnego.
Dla urozmaicenia:
Powróćmy jednak do naszej propozycji na słodko. Ciasto tatarskie po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.






























