Ciasto tatarskie – placek: przepis z wódką | Przepisy.pl pixel

Placek tatarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
345 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

58 osób wydrukowało

Pobierz pdf

128 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

1 sztuka

3 łyżki

3 łyżki

3 łyżki

2 sztuki

25 dekagramów

3 sztuki

1 szklanka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść na małym ogniu.

Placek tatarski - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesiane razem cukier i kakao, utrzyj na krem lub zmiksuj. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając przez 2 - 3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.

Placek tatarski - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wódkę, wodę i trzy jajka, dobrze wymieszaj.

Placek tatarski - Krok 3

Krok 4

Po 15 min pieczenia w 180 stopniach sprawdź czy placek jest gotowy. Jeśli nie – przedłuż pieczenie o kilka minut.

Placek tatarski - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Placek tatarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!

Czytaj więcej

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Placek tatarskiPlacek tatarski

Ciasto tatarskie zachwyci wszystkich miłośników dużej porcji kakao w domowych wypiekach. Jego wyrazisty aromat podczas pieczenia wypełni cały dom, sprawiając, że naprawdę trudno będzie doczekać się degustacji. O niezrównanych walorach smakowych placka tatarskiego decydują także inne dodatki, w tym odrobina wódki oraz aromaty rumowe. Podejrzewamy, że takiego specjału wiele osób jeszcze nie próbowało. Czas nadrobić te cukiernicze zaległości wraz z plackiem tatarskim. Przepis na pewno cię nie rozczaruje.

Dla kogo?

Lubisz łakocie, ale jednocześnie nie przepadasz za dużą ilością różnorodnych mas i bitej śmietany? Tatarskie ciasto szybko poszybuje na szczyt listy twoich ulubionych deserów. Nieco wilgotny, ale za to bardzo aromatyczny wypiek rozpieści twoje podniebienie.

Na jaką okazję?

Szykujesz dużą imprezę i oprócz wytrawnych przekąsek chcesz podać coś na słodko? Poszukiwania inspiracji możesz uznać za zakończone. Placek tatarski od razu przykuje uwagę wszystkich gości. Uwzględnij go również w daniach świątecznych. Będzie pasować do tradycyjnych ciasteczek i pierników.

Czy wiesz, że?

W ramach ciekawostki warto wspomnieć, że tradycyjne ciasto tatarskie niejednemu smakoszowi może kojarzyć się z propozycją wytrawną. Pierekaczewnik, bo o nim mowa, to tradycyjny wypiek polskich Tatarów. Dziś placek tatarski przyrządzany jest głównie na Podlasiu. Składa się z cienkich warstw ciasta, a w jego wnętrzu nie brakuje nadzienia mięsnego.

Dla urozmaicenia:

Powróćmy jednak do naszej propozycji na słodko. Ciasto tatarskie po ostudzeniu możesz posypać cukrem pudrem.