Placek tatarski

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

323 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

47 osób wydrukowało

Pobierz pdf

94 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 szklanka

3 łyżki

25 dekagramów

2 sztuki

3 łyżki

3 sztuki

1 sztuka

1 szklanka

1 szczypta

3 łyżki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Margarynę rozpuść na małym ogniu.

Placek tatarski - Krok 1

Krok 2

Dodaj przesiane razem cukier i kakao, utrzyj na krem lub zmiksuj. Podgrzewaj na maleńkim ogniu stale mieszając przez 2 - 3 minuty. Odstaw do wystygnięcia.

Placek tatarski - Krok 2

Krok 3

Do wystudzonej masy dodaj mąkę, proszek do pieczenia, aromat, wódkę, wodę i trzy jajka, dobrze wymieszaj.

Placek tatarski - Krok 3

Krok 4

Po 15 min pieczenia w 180 stopniach sprawdź czy placek jest gotowy. Jeśli nie – przedłuż pieczenie o kilka minut.

Placek tatarski - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej