Kaszubski tort z fasoli przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kaszubski tort z fasoli

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

425 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

73 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

152 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

ciasto:

8 sztuk

5 sztuk

25 dekagramów

5 dekagramów

20 dekagramów

lukier:

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Migdały sparz, obierz ze skórki i dokładnie zmiel.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 1

Krok 2

Wcześniej ugotowaną na półtwardo fasolę, obierz ze skórki i przetrzyj przez niezbyt gęste sitko.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 2

Krok 3

Żółtka utrzyj z cukrem, wymieszaj z fasolą i migdałami oraz delikatnie połącz z tartą bułką i ubitą na sztywno pianą z białek.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 3

Krok 4

Przełóż do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy i piecz w średnio gorącym piekarniku około 40 minut.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 4

Krok 5

Utrzyj białko z cukrem pudrem, zabarw odrobiną soku buraczanego i jeszcze chwilę ucieraj.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 5

Krok 6

Jeśli chcemy uzyskać kolorową polewę, musimy do tak przygotowanego lukru, dodać trochę dowolnego barwnika spożywczego (np. sok ze szpinaku lub koncentrat z buraków).

Kaszubski tort z fasoli - Krok 6

Krok 7

Zimny tort przekrój na krążki, przełóż je dżemem, a wierzch posmaruj lukrem.

Kaszubski tort z fasoli - Krok 7
1

Opinie o przepisie

  • Mateusz Pietrzyk

    Mateusz Pietrzyk , 07.02.2017

    piękny. Ale. TYLKO BIGOS POLSKA KAPUSTA CZAJNAAAAA

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kaszubski tort z fasoli - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
14 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej