Bankuch

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

445 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
5 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

50 dekagramów

50 dekagramów

25 dekagramów

1 sztuka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Bankuch - Krok 1

Krok 2

Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i aromatem waniliowym, a następnie dodawaj na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce mąki przesianej z dodatkami.

Bankuch - Krok 2

Krok 3

Wyrób na jednolitą masę.

Bankuch - Krok 3

Krok 4

Piekarnik rozgrzej do 180 - 200 stopni (tylko górna grzałka), a do natłuszczonej foremki (może być keksowa) wlej grubą 1-2 centymetrową warstwę ciasta.

Bankuch - Krok 4

Krok 5

Gdy tylko ciasto nabierze złotego koloru – wylej następną warstwę ciasta o podobnej grubości i ponownie wstaw do piekarnika. Powtarzaj do wyczerpania ciasta.

Bankuch - Krok 5
1

Opinie o przepisie

  • Katarzyna  Stankiewicz

    Katarzyna Stankiewicz

    lepiej wygląda niż smakuje szału nie ma jadłam lepsze ciasta biszkoptowo-tluszczowe

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bankuch - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej