
Składniki
50 dekagramów
1 szczypta
50 dekagramów
10 sztuk
25 dekagramów
1 sztuka
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli.

Krok 2
Tłuszcz o temperaturze pokojowej utrzyj z cukrem i aromatem waniliowym, a następnie dodawaj na przemian po jednym jajku i po jednej łyżce mąki przesianej z dodatkami.

Krok 3
Wyrób na jednolitą masę.

Krok 4
Piekarnik rozgrzej do 180 - 200 stopni (tylko górna grzałka), a do natłuszczonej foremki (może być keksowa) wlej grubą 1-2 centymetrową warstwę ciasta.

Krok 5
Gdy tylko ciasto nabierze złotego koloru – wylej następną warstwę ciasta o podobnej grubości i ponownie wstaw do piekarnika. Powtarzaj do wyczerpania ciasta.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej






























