Barszcz czerwony z grzybami suszonymi - wigilijny | Przepisy.pl pixel

Barszcz czerwony z grzybami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
393 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

117 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

1 opakowanie

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Umyj grzyby, zalej ciepłą wodą i odstaw na 3-4 godziny. Następnie gotuj je w tej samej wodzie do momentu, gdy staną się miękkie.

Barszcz czerwony z grzybami - Krok 1

Krok 2

Ostudź ugotowane grzyby i pokrój je w drobne paski.

Barszcz czerwony z grzybami - Krok 2

Krok 3

Dopełnij wrzątkiem wodę pozostałą z gotowania grzybów do pojemności 750 ml i wymieszaj z opakowaniem Barszczu czerwonego Knorr.

Barszcz czerwony z grzybami - Krok 3

Krok 4

Przeciśnij przez praskę czosnek i dodaj go do zupy.

Barszcz czerwony z grzybami - Krok 4

Krok 5

Na koniec dodaj do barszczu pokrojone grzyby, po czym gotuj jeszcze przez około 3 minuty i podawaj.

Barszcz czerwony z grzybami - Krok 5
2

Opinie o przepisie

  • mikołaj alkol

    mikołaj alkol , 21.12.2021

    pyszne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • ala

    ala , 21.12.2021

    fantastyczne danie na wigilie

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Barszcz czerwony z grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Barszcz czerwony z grzybamiBarszcz czerwony z grzybami

Barszcz czerwony z grzybami najczęściej jest podawany 24 grudnia podczas kolacji wigilijnej. Ale ta bardzo prosta zupa jest doskonała na każdy dzień roku i warto o niej pamiętać także poza świętami. Przygotowana na bazie wywaru ze słodkich buraków zupa to propozycja dla osób lubiących tradycyjną polską kuchnię i ceniących sobie szybkość ich przygotowania. Czerwony barszcz to jeden z symboli polskiej kuchni, mający kilkusetletnią tradycję. Czasy się zmieniają, a barszczyk niezmiennie króluje na naszych stołach. Znane są różne jego warianty jak również sposoby podania. Ponadczasowe połączenie barszczu czerwonego z grzybkami zdaje się w dalszym ciągu kusić swoją prostotą, a jednocześnie niepowtarzalnym smakiem. Dodaj pokrojone drobno grzybki do przygotowanego barszczyku i zupa gotowa. Jeśli chcesz, by zupa była nieco ostrzejsza, dodaj do niej zgnieciony ząbek czosnku.