Składniki
300 gramów
1 sztuka
4 sztuki
2 sztuki
4 sztuki
250 gramów
1 sztuka
4 sztuki
70 gramów
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso mielone dopraw Fixem Knorr oraz ketchupem – pozwól to zadanie wykonać dzieciom, zrobią to doskonale. Z powstałej masy formuj kotlety.
Krok 2
Smaż je z obu stron do momentu, gdy mięso nabierze rumianego koloru i nie będzie surowe w środku.
Krok 3
Kapustę poszatkuj, marchew zetrzyj na tarce i pozwól dziecku przygotować sałatkę.
Krok 4
Niech doda marchewkę oraz majonez, doprawi pod Twoim okiem odrobiną soli, pieprzem, cukrem, sokiem z cytryny oraz posiekaną natką pietruszki.
Krok 5
Przygotowaną sałatkę wymieszaj. Pomidora i ogórki pokrój w plastry.
Krok 6
Razem z dzieckiem układaj na bułce mięso, a następnie ser oraz warzywa. Przykryj drugą bułką i piecz w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni przez około 12 minut. Podawaj z sałatką colesław.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Burgery mięsne z sałatką colesław
Sałatka colesław to popularna na całym świecie surówka z białej kapusty, którą przyrządza się z dodatkiem marchewki i majonezu. Jest smacznym uzupełnieniem mięs, np. kotletów. Spróbuj jednak zaserwować ją inaczej, tak jak podawana jest w amerykańskich restauracjach. Burgery mięsne z sałatką colesław będą pysznym obiadem, zwłaszcza jeśli skomponujesz je dodatkowo z domowymi grubo krojonymi frytkami. Przygotuj wołowe mięso mielone, dopraw mieszanką do mięs oraz łagodnym ketchupem, by nabrało jeszcze lepszego smaku, a następnie uformuj z niego kotlety i usmaż. Kotlety powinny być złociste na zewnątrz i różowe w środku – nie smaż ich zbyt mocno, aby pozostały soczyste. Podawaj je w ciepłej bułce z dodatkiem żółtego sera, ogórków konserwowych oraz świeżych pomidorów – jeśli burgery będą zbyt wysokie, zepnij je wykałaczkami. Dodatek wyśmienitej sałatki colesław sprawi, że całość stanie się pełnym zestawem obiadowym. Koniecznie spróbuj i podziel się z nami swoją opinią w komentarzu. Smacznego.