Okazuje się, że klasyczne dania z mięsem takie jak Stroganoff, Chili con Carne czy Zürcher Geschnetzeltes, czyli popularne kawałki mięsa z grzybami w śmietankowym sosie dobrze sobie radzą, gdy pozbawimy je składnika mięsnego. Mięso zastąpić można pieczarkami lub grzybami egzotycznymi typu shitaake, bakłażanem, dynią lub kabaczkiem. No i oczywiście dodatek wszelkich fasoli i soczewicy znakomicie zastępuje mięso w roli głównej. Spróbuj a będziesz mile zaskoczony rezultatem.

Włoska piccata to przepis z cienkimi plasterkami mięsa. Proponuję zastąpić je bakłażanem.

Bakłażanowa Piccata

Składniki:
- 2 jajka
- 100 g tartego sera żółtego
- 20 g mąki
- 1 średni bakłażan
- 1 opakowanie sosu Knorr spaghetti Napoli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 250 g makaronu spaghetti

Przygotowanie

Ubij lekko jajka i wymieszaj z tartym serem. Podziel bakłażan na cienkie plastry, obtocz w mące a następnie zanurz w jajku z serem. Smaż na rozgrzanej oliwie do momentu, gdy będą złote. Ugotuj makaron al dente I przygotuj sos pomidorowy Knorr. Ułóż makaron na talerzu, dodaj sos. Całość uzupełnij plastrem bakłażana.

Guten Appetit!