Dania wegetariańskie z Dalekiego Wschodu to kolejny temat rzeka, bo bardzo wiele potraw w kuchni indyjskiej, tajskiej czy chińskiej opiera się wyłącznie na warzywach. Unikalny charakter nadają im przyprawy i zioła, charakterystyczne dla tych kultur. Wyjątkowo lubię aromat curry.. Zestaw przypraw do każdego rodzaju jest inny i wyjątkowy, aromaty podczas gotowania i jedzenia przyprawiają o zawrót głowy. Ziemniaki, marchewka, kalafior, szpinak lub orientalne warzywa takie jak okra, fasolka wężowa, bok choy doskonale czują się w towarzystwie egzotycznych przypraw uzupełnionych świeżym imbirem, czosnkiem. Pikantne, intensywne smaki łagodzimy dodatkiem mleka kokosowego i ryżu jaśminowego lub basmati.
Wiem, że lista składników potrzebnych do przygotowania curry często już na początku zniechęca. Zazwyczaj nie mamy ich przecież w domu. Zachęcam jednak, aby zgromadzić taki żelazny zestaw. Bo jestem przekonany, że to tych potraw będziecie wracać. Zaczynamy gotować. Te dania są proste I szybkie. A dziś danie z dodatkiem fixu Knorr. Na początek wykorzystajmy gotową mieszankę przypraw.

Curry wegetariańskie z ziemniakami i kalafiorem:
Czas przygotowania: ok. 30 minut
4 porcje

Składniki:
- 1 kalafior, podzielony na różyczki
- Fix Knorr smażony ryż po chińsku
- 1 cebula, drobno pokrojona
- 500 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka zielonego groszku mrożonego
- 1 jabłko, obrane i pokrojone w kostkę
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki przyprawy curry
- ½ łyżeczki chili
- garść świeżej kolendry
- ½ szklanki mleka kokosowego
- ½ szklanki rosołu warzywnego przygotowanego z kostki warzywnej Knorr
- 2 łyżki oliwy lub oleju

Przygotowanie

Posiekaj drobno czosnek. Rozgrzej oliwę na patelni i dodaj cebulę, czosnek, chili i curry. Smaż mieszając 2-3 minuty. Uważaj, aby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki. Dodaj ziemniaki, jabłko i bulion. Gotuj na niedużym ogniu ok. 10 minut. Knorr Fix wymieszaj z mlekiem kokosowym i dodaj do warzyw. Dodaj kalafior i całość duś przez ok. 15-20 minut tak, aby kalafior był ugotowany, ale pozostał jędrny. Pod koniec dodaj groszek. Podawaj danie ze świeżą kolendrą.