Piada – z czym jeść? Przepis na włoski placek
Włoska kuchnia kryje w sobie wiele różnorodnych smaków, a jednym z nich jest właśnie piada. Ten prosty, ale smaczny placek można serwować na wiele sposobów. Jest idealny zarówno jako przekąska, jak i danie główne. Może także stać się dodatkiem do innych potraw. Piada dobrze smakuje z wytrawnymi składnikami, takimi jak wędliny czy sery, ale będzie także znakomita na słodko. To sprawia, że możecie stworzyć szybkie i pyszne danie na każdą porę dnia. Sprawdźcie, w jaki sposób przygotować piadę w zaciszu własnej kuchni i jak ją podać na stół!
Piada – co to za placek?
Jeśli dotychczas sądziliście, że Włochy słyną tylko z pizzy i pasty, czas dodać do tej listy także piadę. Jest to cienki, okrągły placek, przypominający dobrze znaną tortillę. Oryginalne placki piada wypiekane są na gorącej płycie. W warunkach domowych może posłużyć za nią zwykła patelnia. Do ich wykonania potrzebujecie zaledwie kilku składników, dzięki czemu z tym daniem poradzą sobie nawet początkujący kucharze. Piada na ciepło z dowolnym farszem lub podana jako zamiennik chleba wprowadzi odrobinę nowości w wasze codzienne menu. Jak w takim razie ją przygotować?
Przygotowanie ciasta na włoską piadę
Aby przekonać się, jak smakuje prawdziwa włoska piada, przepis powinien zawierać 500 g mąki pszennej, 250 ml ciepłej wody, 50 ml oliwy z oliwek, 10 g proszku do pieczenia i szczyptę soli. Najpierw wsypcie do miski produkty sypkie i wymieszajcie. Następnie dodajcie oliwę i ciepłą wodę. Ciasto możecie wyrabiać ręcznie lub przy pomocy miksera do momentu, aż stanie się gładkie i elastyczne. Jeśli konsystencja odbiega od prawidłowej, dodajcie więcej mąki lub wody, w zależności od tego, czy jest zbyt luźne lub twarde. Po wyrobieniu uformujcie kulę, przykryjcie ściereczką i odstawcie na pół godziny. Ten zabieg pozwoli na łatwiejsze rozwałkowanie ciasta. Podzielcie je na kilka równych części i rozwałkujcie na cienkie, okrągłe placki o średnicy 20 cm. Zadbajcie, aby były równej grubości na całej powierzchni.
W jaki sposób piecze się piadę?
Na mocno rozgrzaną patelnię włóżcie kolejno każdy placek i smażcie kilkanaście sekund. Następnie przekładajcie na druga stronę i smażcie. Placki piada powinny być miękkie, ale lekko chrupiące na brzegach. Podawajcie od razu na ciepło lub przełóżcie do pojemnika z przykryciem. Jeśli wyschną, można zwilżyć je wodą i ponownie podsmażyć. Pamiętajcie, aby nie przebywały na ogniu zbyt długo! Wówczas będą się kruszyć i przygotowywane danie nie będzie wyglądać estetycznie. Teraz musicie już tylko podjąć decyzję, z czym będziecie podawać swoje własnoręcznie wykonane placki piada na stół.
Wytrawnie czy na słodko? Piada – przepisy na pyszne dania
Jeśli chcecie urządzić prawdziwą włoską ucztę, z pewnością zastanawiacie się, planując podanie placków piada, z czym najlepiej będą się komponować. Postawcie na wędlinę prosciutto i sery, np. mozzarellę lub parmezan. Możecie dodać także liście bazylii i rukoli. Miłośnicy dań bezmięsnych także znajdą coś dla siebie. Aby powstała pyszna warzywna piada, przepisy dają naprawdę spore możliwości. Możecie dodać grillowanego bakłażana, cukinię, paprykę, pomidory, sałatę, awokado i oliwki w dowolnych kombinacjach. Piadę możecie złożyć na pół albo zawijać jak tortillę z łososiem, którą również możecie podać podczas przyjęcia we włoskim stylu. Ułóżcie ją na talerzach w całości albo pokrojoną na mniejsze kawałki po skosie, podobnie jak wrapy z kurczakiem. Piadę na słodko posmarujcie kremem czekoladowym, konfiturą z jabłek i gruszek, miodem lub masłem orzechowym.
Przysmaki, które dopełnią włoskie menu
Poznaliście już placki piada, przepis na nie, a także inspiracje na ciekawe podanie ich na stół. Jeśli kuchnia włoska przypadła wam do gustu, koniecznie wypróbujcie przepis na zapiekane gnocchi bolognese ze szpinakiem, tagliatelle z pesto, a także bruschettę z marynowanymi pomidorami ze znakomitym sosem sałatkowym włoskim Knorr. Takie przysmaki nie tylko sprawdzą się podczas wystawnego przyjęcia, ale i umilą wam romantyczną kolację we dwoje.
Komentarze (0)