
Składniki
1 sztuka
100 gramów
100 gramów
4 sztuki
4 sztuki
300 gramów
3 łyżki
3 łyżki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 pęczek
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Sos sojowy pomieszaj z imbirem, posiekaną papryczką, miodem, olejem sezamowym. W przygotowanej marynacie zanurz pokrojonego w grube słupki łososia, pozostaw go na 24 h.

Krok 2
Ketchup, majonez i posiekaną kolendrę pomieszaj ze sobą.

Krok 3
Powstałym sosem posmaruj placek tortilli, na sos ułóż liście sałaty, kawałki awokado oraz zamarynowanego łososia.

Krok 4
Brzegi placka zawiń do środka, a następnie całą kanapkę zroluj dość ciasno.

Krok 5
Tortille obmaż na patelni lub zgrilluj w opiekaczu. Opieczoną kanapkę przekrój pod kątem na pół. Podawaj z pozostałym sosem majonezowym.


Dobra rada:
Można dodać również plastry czerwonej cebuli lub cząstki pomidora.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tortilla z łososiem
Przekąska, przystawka, a może danie główne? To tortilla z łososiem na ciepło, która przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom. Jej przygotowanie trwa zaledwie 15 minut, a do zrobienia wrapów z łososiem nie potrzebujecie wymyślnych składników. Wszystkie produkty znajdziecie w każdym sklepie spożywczym, w którym jest dział z kuchnią orientalną. Kolejnym atutem, jakim wyróżnia się tortilla z łososiem, jest z pewnością proste przygotowanie dania, dzięki czemu ze zrobieniem wrapów poradzą sobie nawet ci z was, którzy dopiero stawiają pierwsze kulinarne kroki. Nie pozostaje nic innego, jak tylko zrobić listę zakupów, odwiedzić sklep i przygotować tortillę z łososiem na ciepło. Będzie pysznie!
Dla kogo?
Wrap z łososiem to idealne rozwiązanie dla osób lubiących proste, szybkie i pyszne dania. Zadowoli także tych z was, dla których ryba jest jednym z ważniejszych składników w codziennym jadłospisie.
Na jaką okazję?
Przepis na tortille z łososiem sprawdzi się zarówno podczas domowych przyjęć, gdy chcecie zaskoczyć gości oryginalną potrawą, jak i na co dzień. To świetna propozycja na drugie śniadanie lub lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Tortilla, znana przede wszystkim z kuchni meksykańskiej, to nie tylko placek serwowany z różnymi dodatkami, ale także rodzaj pieczywa. Jest obowiązkowym składnikiem dań takich jak quesadilla, tacos czy enchiladas.
Dla urozmaicenia:
Wrap z łososiem świetnie komponuje się z różnymi sosami. Danie możecie wzbogacić aromatycznym dipem jogurtowym z dodatkiem mięty lub kolendry.