Dżem z gruszek i jabłek – przepis: konfitura | Przepisy.pl pixel

Konfitura z jabłek i z gruszek

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

30

heart
222 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

224 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

481 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

0.5 kilograma

0.5 kilograma

500 gramów

50 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz jabłka i gruszki ze skóry, pokrój na kawałki.

Konfitura z jabłek i z gruszek - Krok 1

Krok 2

Wrzuć do garnka pokrojone gruszki i jabłka, dodaj wodę, wyciśnięty sok z cytryn, szczyptę startej skórki z cytryny, cynamon.

Konfitura z jabłek i z gruszek - Krok 2

Krok 3

Wszystko wymieszaj i gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając konfiturę.

Konfitura z jabłek i z gruszek - Krok 3

Krok 4

Po 15 minutach dodaj powoli cukier, dżin i gotuj jeszcze na wolnym gazie mieszając 60 minut. Po ugotowaniu przełóż konfiturę do słoików.

Konfitura z jabłek i z gruszek - Krok 4
1

Opinie o przepisie

  • Ewa Staszałek

    Ewa Staszałek , 05.11.2019

    spróbuję jutro napewno

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Konfitura z jabłek i z gruszek - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Konfitura z jabłek i z gruszekKonfitura z jabłek i z gruszek

Kolorowe liście, chłodne wieczory, hektolitry herbaty z dodatkiem korzennych przypraw… A Tobie, z czym kojarzy się jesień? Z przetworami! Wykorzystaj dary złotej pory roku i sięgnij po sezonowe owoce. Co powiesz na konfiturę z jabłek i gruszek? Takie połączenie nie ma sobie równych!

Dla kogo?

Dżem z gruszek i jabłek jest idealny dla wszystkich łasuchów! Zastąp przetworzone słodycze tym, co naturalne i pochodzące ze sprawdzonego źródła. Tego typu słodycz to prawdziwa uczta smaków!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Zarówno na śniadanie, a także jako dodatek do ciast czy deserów. Palce lizać!

Dla urozmaicenia:

Przygotowując przetwory z gruszek, nie zapomnij o dodaniu cynamonu. Dzięki temu nabierze ona wyrazistości i nieco korzennego aromatu.