
Składniki
0.5 kilograma
0.5 kilograma
500 gramów
50 mililitrów
1 sztuka
2 łyżki
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz jabłka i gruszki ze skóry, pokrój na kawałki.

Krok 2
Wrzuć do garnka pokrojone gruszki i jabłka, dodaj wodę, wyciśnięty sok z cytryn, szczyptę startej skórki z cytryny, cynamon.

Krok 3
Wszystko wymieszaj i gotuj przez 15 minut, co jakiś czas mieszając konfiturę.

Krok 4
Po 15 minutach dodaj powoli cukier, dżin i gotuj jeszcze na wolnym gazie mieszając 60 minut. Po ugotowaniu przełóż konfiturę do słoików.

- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Konfitura z jabłek i z gruszek
Kolorowe liście, chłodne wieczory, hektolitry herbaty z dodatkiem korzennych przypraw… A Tobie, z czym kojarzy się jesień? Z przetworami! Wykorzystaj dary złotej pory roku i sięgnij po sezonowe owoce. Co powiesz na konfiturę z jabłek i gruszek? Takie połączenie nie ma sobie równych!
Dla kogo?
Dżem z gruszek i jabłek jest idealny dla wszystkich łasuchów! Zastąp przetworzone słodycze tym, co naturalne i pochodzące ze sprawdzonego źródła. Tego typu słodycz to prawdziwa uczta smaków!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Zarówno na śniadanie, a także jako dodatek do ciast czy deserów. Palce lizać!
Dla urozmaicenia:
Przygotowując przetwory z gruszek, nie zapomnij o dodaniu cynamonu. Dzięki temu nabierze ona wyrazistości i nieco korzennego aromatu.