Rolada z kurczaka z suszonymi owocami

- Krok 1Kurczaka umyj, osusz. Ostrym nożem przekrój kurczaka wzdłuż mostka, tak aby można było wyluzować kości i powstał płat mięsa. Płat mięsa przetnij po długości na pół. Przyprawę do pikantnego kurczaka rozmieszaj w misce, w kilku łyżkach oleju zamarynuj w niej mięso. Całość przykryj folią spożywczą odstaw na 12 godzin do lodówki.
- Krok 2Przygotuj farsz. Posiekaj natkę kolendry, rozetrzyj na miazgę czosnek, figi i morele pokrój w grubą kostkę dowolnej wielkości. W misce pomieszaj owoce, pistacje, mięso mielone, przyprawy Knorr , natkę, czosnek i łyżkę żelatyny. Farsz dopraw do smaku odrobina soli, podziel na dwie części.
- Krok 3Folię aluminiowa wysmaruj olejem ułóż na niej jeden płat kurczaka, przykryj go folia spożywczą i rozbij tłuczkiem formując w miarę możliwości równomierny prostokąt. Mięso z wierzchu oprósz żelatyną ułóż na nim połowę farszu.
- Krok 4Mięso rozsmaruj na kurczaku po czym wszystko razem dokładnie zroluj w foli aluminiowej. Końce foli zroluj jak cukierka nadając roladzie równy kształt. Tak samo przygotuj roladę z pozostałego płatu mięsa i drugiej połowy farszu.
- Krok 5Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na co najmniej 45 minut. Roladę podawaj z chłodzoną na kanapki lub jako wędlinę.
Przygotowanie

Do farszu możesz dodać inne suszone owoce czy orzechy.