Rolada z kurczaka z suszonymi owocami - VIDEO
łatwe
344 osoby zapisały
Składniki
1.5 kilograma
1 opakowanie
1 łyżka
1 łyżeczka
1 łyżka
1 łyżeczka
1 pęczek
500 gramów
100 gramów
100 gramów
100 gramów
3 sztuki
2 łyżki
100 mililitrów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj, osusz. Ostrym nożem przekrój kurczaka wzdłuż mostka, tak aby można było wyluzować kości i powstał płat mięsa. Płat mięsa przetnij po długości na pół. Przyprawę do pikantnego kurczaka rozmieszaj w misce, w kilku łyżkach oleju zamarynuj w niej mięso. Całość przykryj folią spożywczą odstaw na 12 godzin do lodówki.

Krok 2
Przygotuj farsz. Posiekaj natkę kolendry, rozetrzyj na miazgę czosnek, figi i morele pokrój w grubą kostkę dowolnej wielkości. W misce pomieszaj owoce, pistacje, mięso mielone, przyprawy Knorr , natkę, czosnek i łyżkę żelatyny. Farsz dopraw do smaku odrobina soli, podziel na dwie części.

Krok 3
Folię aluminiowa wysmaruj olejem ułóż na niej jeden płat kurczaka, przykryj go folia spożywczą i rozbij tłuczkiem formując w miarę możliwości równomierny prostokąt. Mięso z wierzchu oprósz żelatyną ułóż na nim połowę farszu.

Krok 4
Mięso rozsmaruj na kurczaku po czym wszystko razem dokładnie zroluj w foli aluminiowej. Końce foli zroluj jak cukierka nadając roladzie równy kształt. Tak samo przygotuj roladę z pozostałego płatu mięsa i drugiej połowy farszu.

Krok 5
Całość wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na co najmniej 45 minut. Roladę podawaj z chłodzoną na kanapki lub jako wędlinę.


Dobra rada:
Do farszu możesz dodać inne suszone owoce czy orzechy.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Rolada z kurczaka z suszonymi owocami - VIDEO
Rolada z kurczaka sprawdzi się świetnie, jeśli nie masz pomysłu na danie z kurczaka! Już dziś sięgnij po przepis na roladę z kurczaka z suszonymi owocami i wykorzystaj produkty, które akurat masz pod ręką. Czas urozmaicić swój jadłospis! Gotowy?
Dla kogo?
Dla tych, którzy lubią połączenie smaku mięsa z owocami. Słodko-słona uczta!
Na jaką okazję?
Rolada z kurczaka z owocami to świetna propozycja na obiad. Twoi domownicy z pewnością poproszą o dokładkę. Lepiej zapamiętaj ten przepis na dłużej.
Czy wiesz, że?
Studenci z Tokio pobili rekord Guinessa i przygotowali roladę na słodko, której długość wynosiła około 130 metrów! Do jej dekoracji zużyto ponad dwa tysiące jaj i dziesięć kilogramów cukru. Te liczby są naprawdę imponujące, prawda?
Dla urozmaicenia:
Do rolady z kurczaka możesz dodać inne suszone owoce lub orzechy.