Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

25

367 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

176 osób wydrukowało

Pobierz pdf

338 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 opakowanie

2 sztuki

2 łyżki

1 łyżeczka

1 szczypta

1 szczypta

4 łyżki

1 łyżeczka

2 łyżki

6 łyżek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, obsyp listkami tymianku. Zalej sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 1

Krok 2

Rozgrzej patelnię. Wysyp na nią parmezan, formując z niego dość regularne koło. Podsmażaj, aż ser stopi się, a następnie zarumieni. Za pomocą noża odklej parmezanowy placek i ułóż go na odwróconej filiżance. Odstaw do ostygnięcia.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 2

Krok 3

Orzeszki pinii zrumień na rozgrzanej patelni. Pozostawioną pomarańczę obierz ze skórki i wytnij z niej „fileciki”. Zachowaj sok, który wycieknie podczas tej czynności.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos. Miód połącz z sokiem pomarańczowym uzyskanym podczas wycinania "filecików", 3 łyżkami oliwy i sosem sałatkowym Knorr.

Krok 5

Sałaty po oczyszczeniu umieść w parmezanowym koszyczku. Mięso odsącz z marynaty i usmaż na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj masło. Usmażone mięso podawaj z koszykiem sałat, obsyp orzechami pinii, udekoruj kawałkami pomarańczy. Możesz posypać również grzankami z opakowania Sosu sałatkowego Sałatka Napoli 2 w 1 Knorr i skrop sosem.

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka Szefa
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym                 Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym

Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym prezentuje się wyjątkowo efektownie. Wszystko za sprawą salaterki wykonanej z parmezanu. Ser wystarczy uformować w koło na rozgrzanej patelni, aż uzyska spójną konsystencję. Następnie, jak będzie jeszcze ciepły, należy przełożyć go na odwróconą miskę lub filiżankę. Dzięki temu zastygnie w odpowiednim kształcie. W tak przygotowanym naczyniu zaserwujesz miks sałat. Sięgnij po rzymską, rukolę, roszpunkę, jarmuż lub sałatę masłową. Świeże liście polej sosem na bazie miodu oraz soku z pomarańczy. Dopraw go oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Kurczaka o miodowo-pomarańczowym posmaku uzyskasz za sprawą odpowiedniej marynaty. Piersi z kurczaka pokrój w plastry, oprósz tymiankiem i pieprzem oraz zalej sokiem pomarańczowym z niewielką ilością miodu. Podsmaż na patelni lub grilluj, aż kawałki mięsa nabiorą złocistego koloru. Gotowe podawaj z kawałkami pomarańczy. Danie udekoruj np. orzechami pinii lub małymi, chrupiącymi grzankami. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj go i podziel się swoją opinią.