Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 opakowanie
2 sztuki
2 łyżki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
4 łyżki
1 łyżeczka
2 łyżki
6 łyżek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka pokrój w plastry, oprósz solą i pieprzem, obsyp listkami tymianku. Zalej sokiem wyciśniętym z jednej pomarańczy.
Krok 2
Rozgrzej patelnię. Wysyp na nią parmezan, formując z niego dość regularne koło. Podsmażaj, aż ser stopi się, a następnie zarumieni. Za pomocą noża odklej parmezanowy placek i ułóż go na odwróconej filiżance. Odstaw do ostygnięcia.
Krok 3
Orzeszki pinii zrumień na rozgrzanej patelni. Pozostawioną pomarańczę obierz ze skórki i wytnij z niej „fileciki”. Zachowaj sok, który wycieknie podczas tej czynności.
Krok 4
Przygotuj sos. Miód połącz z sokiem pomarańczowym uzyskanym podczas wycinania "filecików", 3 łyżkami oliwy i sosem sałatkowym Knorr.
Krok 5
Sałaty po oczyszczeniu umieść w parmezanowym koszyczku. Mięso odsącz z marynaty i usmaż na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodaj masło. Usmażone mięso podawaj z koszykiem sałat, obsyp orzechami pinii, udekoruj kawałkami pomarańczy. Możesz posypać również grzankami z opakowania Sosu sałatkowego Sałatka Napoli 2 w 1 Knorr i skrop sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
RGęsina to mięso, które świetnie pasuje do kuchni polskiej, ponieważ możecie ją łączyć z owocami, warzywami i ziołami na wiele różnych sposobów. Pieczone gęsie udka to doskonały pomysł na uroczysty obiad lub kolację, ale pod warunkiem, że mięso po wyjęciu z piekarnika będzie soczyste i pełne smaku.
Czytaj więcejJesteście znudzeni tradycyjną panierką z bułki tartej, ale nie wyobrażacie sobie ulubionych kotletów bez złocistej otoczki? Panierka panko to strzał w dziesiątkę! Mimo że wywodzi się z kuchni japońskiej i jest powszechnie używana w azjatyckich specjałach, na polskich stołach sprawdzi się celująco.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym
Sałatka z kurczakiem miodowo-pomarańczowym prezentuje się wyjątkowo efektownie. Wszystko za sprawą salaterki wykonanej z parmezanu. Ser wystarczy uformować w koło na rozgrzanej patelni, aż uzyska spójną konsystencję. Następnie, jak będzie jeszcze ciepły, należy przełożyć go na odwróconą miskę lub filiżankę. Dzięki temu zastygnie w odpowiednim kształcie. W tak przygotowanym naczyniu zaserwujesz miks sałat. Sięgnij po rzymską, rukolę, roszpunkę, jarmuż lub sałatę masłową. Świeże liście polej sosem na bazie miodu oraz soku z pomarańczy. Dopraw go oliwą z oliwek oraz kompozycją suszonych ziół. Kurczaka o miodowo-pomarańczowym posmaku uzyskasz za sprawą odpowiedniej marynaty. Piersi z kurczaka pokrój w plastry, oprósz tymiankiem i pieprzem oraz zalej sokiem pomarańczowym z niewielką ilością miodu. Podsmaż na patelni lub grilluj, aż kawałki mięsa nabiorą złocistego koloru. Gotowe podawaj z kawałkami pomarańczy. Danie udekoruj np. orzechami pinii lub małymi, chrupiącymi grzankami. Co sądzisz o tym przepisie? Wypróbuj go i podziel się swoją opinią.