Składniki
1 sztuka
50 dekagramów
1 sztuka
2 sztuki
3 sztuki
0.5 sztuki
0.25 litra
0.25 litra
null
null
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ugotuj, oddziel od kości, zmiel. Odłóż 0,25 litra wywaru z gotowania.
Krok 2
Cebule posiekaj. Grzyby po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokrój w plastry. Natkę pietruszki posiekaj.
Krok 3
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule, dodaj mięso, posiekaną natkę pietruszki, mini kostkę Knorr i zalej pozostawionym wywarem. Zagotuj.
Krok 4
Zimną masę mięsną połącz z żółtkami i ½ szklanki mleka. Białka z 2 jajek ubij, dodaj do masy.
Krok 5
Pozostałe jajko wymieszaj z resztą mleka.
Krok 6
Tortownicę wyłóż folią aluminiową, bułkę pokrój na kromki, zanurz je w mleku z jajkiem, ułóż na dnie.
Krok 7
Włóż masę mięsną i wyrównaj. Piecz w temperaturze 230 stopni około 25 minut.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.
Czytaj więcejPrzekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.
Czytaj więcej