
Składniki
2 sztuki
0.25 litra
3 sztuki
null
0.25 litra
1 sztuka
null
0.5 sztuki
1 sztuka
50 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka ugotuj, oddziel od kości, zmiel. Odłóż 0,25 litra wywaru z gotowania.

Krok 2
Cebule posiekaj. Grzyby po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokrój w plastry. Natkę pietruszki posiekaj.

Krok 3
Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule, dodaj mięso, posiekaną natkę pietruszki, mini kostkę Knorr i zalej pozostawionym wywarem. Zagotuj.

Krok 4
Zimną masę mięsną połącz z żółtkami i ½ szklanki mleka. Białka z 2 jajek ubij, dodaj do masy.

Krok 5
Pozostałe jajko wymieszaj z resztą mleka.

Krok 6
Tortownicę wyłóż folią aluminiową, bułkę pokrój na kromki, zanurz je w mleku z jajkiem, ułóż na dnie.

Krok 7
Włóż masę mięsną i wyrównaj. Piecz w temperaturze 230 stopni około 25 minut.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcej