Tort mięsno – grzybowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tort mięsno – grzybowy

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

heart
91 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

60 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.25 litra

3 sztuki

null

0.25 litra

1 sztuka

null

0.5 sztuki

1 sztuka

50 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka ugotuj, oddziel od kości, zmiel. Odłóż 0,25 litra wywaru z gotowania.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 1

Krok 2

Cebule posiekaj. Grzyby po oczyszczeniu, umyciu i osuszeniu pokrój w plastry. Natkę pietruszki posiekaj.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 2

Krok 3

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebule, dodaj mięso, posiekaną natkę pietruszki, mini kostkę Knorr i zalej pozostawionym wywarem. Zagotuj.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 3

Krok 4

Zimną masę mięsną połącz z żółtkami i ½ szklanki mleka. Białka z 2 jajek ubij, dodaj do masy.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 4

Krok 5

Pozostałe jajko wymieszaj z resztą mleka.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 5

Krok 6

Tortownicę wyłóż folią aluminiową, bułkę pokrój na kromki, zanurz je w mleku z jajkiem, ułóż na dnie.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 6

Krok 7

Włóż masę mięsną i wyrównaj. Piecz w temperaturze 230 stopni około 25 minut.

Tort mięsno – grzybowy - Krok 7
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tort mięsno – grzybowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tort mięsno – grzybowyTort mięsno – grzybowy

Kurczaka ugotuj, oddziel od kości, zmiel. Odłóż 0,25 litra wywaru z gotowania.