Czy można zamrozić sos grzybowy ze śmietaną?
Miłośnicy darów lasu zastanawiają się, czy można zamrozić sos grzybowy ze śmietaną lub ten niezabielany. Czy mrożenie sosu grzybowego jest możliwe i jak zrobić to umiejętnie?
Sos grzybowy – czy można zamrozić?
Ciekawi was, czy sos z grzybów można zamrozić? Mrożenie sosu jest bardzo dobrą metodą przechowywania go na później. Sos można zamrozić nawet na kilka miesięcy. Jeżeli w sosie nie ma dodatku śmietany, to po rozmrożeniu będzie wyglądał i smakował niemalże tak jak świeży. Śmietanę będzie można do niego dodać tuż przed podaniem, a później zagotować i dodatkowo doprawić – to najlepszy sposób, żeby uniknąć nieestetycznego rozwarstwienia.
Czy można zamrozić sos ze śmietaną? Teoretycznie jest to możliwe, ale musicie pamiętać, że w sosach zawierające śmietanę lub majonez podczas mrożenia tworzą się kryształki lodu, a po rozmrożeniu takie sosy zwykle się rozwarstwiają. Podobny skutek uzyskacie po rozmrożeniu innych potraw z dodatkiem śmietany, mleka lub jogurtu.
Czy można zamrozić sos ze śmietaną?
Zastanawiacie się, czy można zamrozić sos grzybowy z dodatkiem śmietanki 30% lub 18%? Możecie zamrozić sos ze śmietaną, jeżeli efekt rozwarstwienia wam nie przeszkadza lub po rozmrożeniu zblendujecie sos, by jego składniki dokładnie się połączyły. Blendowanie pozwoli przywrócić gładką konsystencję sosu, ale spowoduje rozdrobnienie wszystkich składników. Jeśli chcecie mrozić sos, to najlepiej wykorzystać do tego szczelne plastikowe pojemniki. Mrożony sos możecie wykorzystać do obiadu, np. ziemniaków pieczonych z serem i pieczonego mięsa.
Komentarze (0)