
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wetrzyj Przyprawę do kurczaka Knorr w udka z gęsi. Posyp majerankiem. Umieść udka z gęsi w dużym naczyniu do pieczenia i piecz je przez 30 min. W międzyczasie pokrój jabłka w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Obtocz jabłka w cynamonie i gałce muszkatołowej.

Krok 2
Dodaj jabłka do piekącego się dania po 30 minutach. Piecz przez kolejne 60 min. Wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij udka. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.

Krok 3
W międzyczasie wymieszaj sos z pieczeni z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj udka z gęsi w sosie z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.


Dobra rada:
Wetrzyj też nieco miodu w mięso, by stało się jeszcze słodsze. Wyciągnij gęś z lodówki 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania, by ogrzała się do temperatury pokojowej
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna pieczona gęś
Aromatyczna gęś pieczona z jabłkami to dobra propozycja na danie główne. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Do przygotowania tej potrawy niezbędne będzie, oczywiście, mięso – wybierz całą gęś albo jedynie udka. Natrzyj mięso przyprawami: majerankiem, zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Aby nadać pieczeni nieco słodkiego smaku, użyj miodu lipowego. Przed włożeniem całości do formy, natłuść ją, aby mięso nie przywarło do jej brzegów. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki lub kostkę i obtocz w cynamonie oraz gałce muszkatołowej. Następnie dorzuć do pieczonej już w piekarniku gęsi. Jeśli chcesz, podlej ją sokiem jabłkowym i przykryj pokrywką. Kiedy danie będzie gotowe, podawaj je z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Serwuj z posypanymi koperkiem pieczonymi ziemniakami i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Półmisek, na którym podasz pieczeń, ozdób plastrami cytryny lub pomarańczy, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!



































