
Składniki
4 sztuki
1 opakowanie
2 sztuki
1 opakowanie
2 łyżki
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wetrzyj Przyprawę do kurczaka Knorr w udka z gęsi. Posyp majerankiem. Umieść udka z gęsi w dużym naczyniu do pieczenia i piecz je przez 30 min. W międzyczasie pokrój jabłka w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Obtocz jabłka w cynamonie i gałce muszkatołowej.

Krok 2
Dodaj jabłka do piekącego się dania po 30 minutach. Piecz przez kolejne 60 min. Wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij udka. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.

Krok 3
W międzyczasie wymieszaj sos z pieczeni z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj udka z gęsi w sosie z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.


Dobra rada:
Wetrzyj też nieco miodu w mięso, by stało się jeszcze słodsze. Wyciągnij gęś z lodówki 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania, by ogrzała się do temperatury pokojowej
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Aromatyczna pieczona gęś
Aromatyczna gęś pieczona z jabłkami to dobra propozycja na danie główne. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Do przygotowania tej potrawy niezbędne będzie, oczywiście, mięso – wybierz całą gęś albo jedynie udka. Natrzyj mięso przyprawami: majerankiem, zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Aby nadać pieczeni nieco słodkiego smaku, użyj miodu lipowego. Przed włożeniem całości do formy, natłuść ją, aby mięso nie przywarło do jej brzegów. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki lub kostkę i obtocz w cynamonie oraz gałce muszkatołowej. Następnie dorzuć do pieczonej już w piekarniku gęsi. Jeśli chcesz, podlej ją sokiem jabłkowym i przykryj pokrywką. Kiedy danie będzie gotowe, podawaj je z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Serwuj z posypanymi koperkiem pieczonymi ziemniakami i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Półmisek, na którym podasz pieczeń, ozdób plastrami cytryny lub pomarańczy, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!