Aromatyczna pieczona gęś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna pieczona gęś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

heart
171 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

216 osób wydrukowało

Pobierz pdf

282 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wetrzyj Przyprawę do kurczaka Knorr w udka z gęsi. Posyp majerankiem. Umieść udka z gęsi w dużym naczyniu do pieczenia i piecz je przez 30 min. W międzyczasie pokrój jabłka w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Obtocz jabłka w cynamonie i gałce muszkatołowej.

Aromatyczna pieczona gęś - Krok 1

Krok 2

Dodaj jabłka do piekącego się dania po 30 minutach. Piecz przez kolejne 60 min. Wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij udka. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.

Aromatyczna pieczona gęś - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie wymieszaj sos z pieczeni z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj udka z gęsi w sosie z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.

Aromatyczna pieczona gęś - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Wetrzyj też nieco miodu w mięso, by stało się jeszcze słodsze. Wyciągnij gęś z lodówki 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania, by ogrzała się do temperatury pokojowej

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Szlazko

    Marcin Szlazko , 31.10.2016

    bo na swietego marcina najlepsza...........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zalewski

    Artur Zalewski , 30.10.2016

    gęsiny smaku już nie pamiętam a szkoda .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna pieczona gęśAromatyczna pieczona gęś

Aromatyczna gęś pieczona z jabłkami to dobra propozycja na danie główne. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Do przygotowania tej potrawy niezbędne będzie, oczywiście, mięso – wybierz całą gęś albo jedynie udka. Natrzyj mięso przyprawami: majerankiem, zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Aby nadać pieczeni nieco słodkiego smaku, użyj miodu lipowego. Przed włożeniem całości do formy, natłuść ją, aby mięso nie przywarło do jej brzegów. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki lub kostkę i obtocz w cynamonie oraz gałce muszkatołowej. Następnie dorzuć do pieczonej już w piekarniku gęsi. Jeśli chcesz, podlej ją sokiem jabłkowym i przykryj pokrywką. Kiedy danie będzie gotowe, podawaj je z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Serwuj z posypanymi koperkiem pieczonymi ziemniakami i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Półmisek, na którym podasz pieczeń, ozdób plastrami cytryny lub pomarańczy, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!