Aromatyczna pieczona gęś przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Aromatyczna pieczona gęś

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

6

133 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

189 osób wydrukowało

Pobierz pdf

197 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

1 opakowanie

2 sztuki

1 opakowanie

2 łyżki

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozgrzej piekarnik do 180 °C. Wetrzyj Przyprawę do kurczaka Knorr w udka z gęsi. Posyp majerankiem. Umieść udka z gęsi w dużym naczyniu do pieczenia i piecz je przez 30 min. W międzyczasie pokrój jabłka w ćwiartki i usuń gniazda nasienne. Obtocz jabłka w cynamonie i gałce muszkatołowej.

Aromatyczna pieczona gęś - Krok 1

Krok 2

Dodaj jabłka do piekącego się dania po 30 minutach. Piecz przez kolejne 60 min. Wyciągnij z piekarnika. Wyciągnij udka. Przykryj folią aluminiową i odstaw na 10 min.

Aromatyczna pieczona gęś - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie wymieszaj sos z pieczeni z Sosem do pieczeni jasnym Knorr. Zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj przez 5 min. Podawaj udka z gęsi w sosie z gotowanymi ziemniakami i buraczkami.

Aromatyczna pieczona gęś - Krok 3
przepisy.pl

Dobra rada:

Wetrzyj też nieco miodu w mięso, by stało się jeszcze słodsze. Wyciągnij gęś z lodówki 1 godzinę przed rozpoczęciem gotowania, by ogrzała się do temperatury pokojowej

2

Opinie o przepisie

  • Marcin Szlazko

    Marcin Szlazko , 31.10.2016

    bo na swietego marcina najlepsza...........

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Artur Zalewski

    Artur Zalewski , 30.10.2016

    gęsiny smaku już nie pamiętam a szkoda .

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Aromatyczna pieczona gęś - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Aromatyczna pieczona gęśAromatyczna pieczona gęś

Aromatyczna gęś pieczona z jabłkami to dobra propozycja na danie główne. Sprawdzi się zarówno na co dzień, jak i od święta. Do przygotowania tej potrawy niezbędne będzie, oczywiście, mięso – wybierz całą gęś albo jedynie udka. Natrzyj mięso przyprawami: majerankiem, zmiażdżonym w moździerzu czosnkiem, świeżo zmielonym pieprzem, kminkiem i tymiankiem. Aby nadać pieczeni nieco słodkiego smaku, użyj miodu lipowego. Przed włożeniem całości do formy, natłuść ją, aby mięso nie przywarło do jej brzegów. Z jabłek wytnij gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki lub kostkę i obtocz w cynamonie oraz gałce muszkatołowej. Następnie dorzuć do pieczonej już w piekarniku gęsi. Jeśli chcesz, podlej ją sokiem jabłkowym i przykryj pokrywką. Kiedy danie będzie gotowe, podawaj je z sosem pieczeniowym lub pieczarkowym. Serwuj z posypanymi koperkiem pieczonymi ziemniakami i buraczkami lub surówką z czerwonej kapusty. Półmisek, na którym podasz pieczeń, ozdób plastrami cytryny lub pomarańczy, sałatą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego!