Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
NOWY PRZEPIS
łatwe
9350 osób zapisało

Składniki
500 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W trzech naczyniach przygotuj mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Krok 2
Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Krok 3
Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce.

Krok 4
Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety pozostaw jeszcze dwie trzy minuty pod przykryciem.


Dobra rada:
Fajnym pomysłem będzie dodanie do środka kotleta garści rukoli a do bułki tartej łyżki sezamu nada to potrawie lekko orzechowego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
Kotlet z niespodzianką! Zachwyca nie tylko soczystym mięsem, ale też ukrytymi pod panierką wyrazistym i apetycznie roztapiającym się serem oraz szynką, która nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Do tej pory nie przygotowywaliście kotleta Cordon Bleu samodzielnie? Z naszymi instrukcjami pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Nie trzeba robić rezerwacji z kilkutygodniowym wyprzedzeniem w eleganckiej restauracji, gdy przyjdzie ochota na wykwintny posiłek. Dzięki Cordon Bleu w Waszych jadalniach zapanuje wytworny nastrój.
Na jaką okazję?
Z wizytą na obiedzie zapowiedzieli się rodzice i teściowie? Sam rosół może nie wystarczyć. Dzięki popisowemu kotletowi szwajcarskiemu zrobicie na nich dużo większe wrażenie.
Czy wiesz, że?
Historia przepisu na szwajcara nie jest zbyt długa. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z lat 40. XX wieku.
Dla urozmaicenia:
Chcąc trzymać się pierwotnej receptury, do zrobienia Cordon Bleu użyjcie sznycla z cielęciny.






























