Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
NOWY PRZEPIS
łatwe
9342 osoby zapisały

Składniki
500 gramów
100 mililitrów
100 gramów
100 gramów
2 sztuki
200 gramów
2 łyżki
1 szczypta
1 łyżka
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W trzech naczyniach przygotuj mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Krok 2
Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Krok 3
Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce.

Krok 4
Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety pozostaw jeszcze dwie trzy minuty pod przykryciem.


Dobra rada:
Fajnym pomysłem będzie dodanie do środka kotleta garści rukoli a do bułki tartej łyżki sezamu nada to potrawie lekko orzechowego smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski
Kotlet z niespodzianką! Zachwyca nie tylko soczystym mięsem, ale też ukrytymi pod panierką wyrazistym i apetycznie roztapiającym się serem oraz szynką, która nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Do tej pory nie przygotowywaliście kotleta Cordon Bleu samodzielnie? Z naszymi instrukcjami pójdzie jak po maśle.
Dla kogo?
Nie trzeba robić rezerwacji z kilkutygodniowym wyprzedzeniem w eleganckiej restauracji, gdy przyjdzie ochota na wykwintny posiłek. Dzięki Cordon Bleu w Waszych jadalniach zapanuje wytworny nastrój.
Na jaką okazję?
Z wizytą na obiedzie zapowiedzieli się rodzice i teściowie? Sam rosół może nie wystarczyć. Dzięki popisowemu kotletowi szwajcarskiemu zrobicie na nich dużo większe wrażenie.
Czy wiesz, że?
Historia przepisu na szwajcara nie jest zbyt długa. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z lat 40. XX wieku.
Dla urozmaicenia:
Chcąc trzymać się pierwotnej receptury, do zrobienia Cordon Bleu użyjcie sznycla z cielęciny.