Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski

NOWY PRZEPIS

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

341

2725 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2815 osób wydrukowało

Pobierz pdf

8755 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

100 mililitrów

100 gramów

100 gramów

2 sztuki

200 gramów

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W trzech naczyniach przygotuj mąkę , bułkę tartą oraz w trzecim naczyniu rozbij i wymieszaj jaja.

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - Krok 1

Krok 2

Mięso oczyść z przerostów tłuszczu oraz wszelkich błon, pokrój w grube 1,5 cm plastry . Płaty mięsa przykryj kawałkiem folii spożywczej i dokładnie rozbij. Mięso delikatnie oprósz solą i pieprzem.

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - Krok 2

Krok 3

Na środek rozbitego kotleta ułóż plaster żółtego sera i szynki. Krawędzie kotleta zawiń do środka. Kotlet uformuj w prostokąt, oprósz mące, zanurz w jajkach a następnie obtocz dokładnie w bułce.

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - Krok 3

Krok 4

Kotlety smaż na patelni na rozgrzanym oleju po dwie trzy minuty z każdej strony, na koniec odlej tłuszcz z patelni dodaj łyżkę masła , kotlety pozostaw jeszcze dwie trzy minuty pod przykryciem.

Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Fajnym pomysłem będzie dodanie do środka kotleta garści rukoli a do bułki tartej łyżki sezamu nada to potrawie lekko orzechowego smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Cordon Bleu - Kotlet szwajcarski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Cordon Bleu - Kotlet szwajcarskiCordon Bleu - Kotlet szwajcarski

Kotlet z niespodzianką! Zachwyca nie tylko soczystym mięsem, ale też ukrytymi pod panierką wyrazistym i apetycznie roztapiającym się serem oraz szynką, która nadaje całości niepowtarzalnego charakteru. Do tej pory nie przygotowywaliście kotleta Cordon Bleu samodzielnie? Z naszymi instrukcjami pójdzie jak po maśle.

Dla kogo?

Nie trzeba robić rezerwacji z kilkutygodniowym wyprzedzeniem w eleganckiej restauracji, gdy przyjdzie ochota na wykwintny posiłek. Dzięki Cordon Bleu w Waszych jadalniach zapanuje wytworny nastrój.

Na jaką okazję?

Z wizytą na obiedzie zapowiedzieli się rodzice i teściowie? Sam rosół może nie wystarczyć. Dzięki popisowemu kotletowi szwajcarskiemu zrobicie na nich dużo większe wrażenie.

Czy wiesz, że?

Historia przepisu na szwajcara nie jest zbyt długa. Pierwsze wzmianki na jego temat pochodzą z lat 40. XX wieku.

Dla urozmaicenia:

Chcąc trzymać się pierwotnej receptury, do zrobienia Cordon Bleu użyjcie sznycla z cielęciny.