Kurczak po hawajsku z ananasem - przepis na pierś | Przepisy.pl pixel

Kurczak po hawajsku

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

43

heart
378 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

344 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

530 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 opakowanie

1 opakowanie

1 sztuka

150 mililitrów

150 mililitrów

20 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w dużą kostkę, podsmaż na patelni na gorącym oleju, dodaj posiekaną w drobną kostkę cebulę i kawałki ananasa, wszystko razem smaż, cały czas mieszając, przez około 4 minuty.

Kurczak po hawajsku  - Krok 1

Krok 2

Fix Knorr rozmieszaj w 150 mililitrach wody i 150 mililitrach mleka, zalej nim smażone na patelni składniki.

Kurczak po hawajsku  - Krok 2

Krok 3

Całość gotuj na wolnym ogniu przez około 4 minuty.

Kurczak po hawajsku  - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak po hawajsku  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak po hawajsku Kurczak po hawajsku

Kurczak po hawajsku to świetny dodatek do ryżu, np. długoziarnistego, jaśminowego lub brązowego. Możesz go także zaserwować z kaszą jaglaną, jęczmienną lub kuskusem. Do jego przygotowania niezbędny jest kawałek piersi z kurczaka. Ewentualnie wykorzystaj do tego dania mięso z indyka, które będzie miało słodszy posmak. Mięso pokrojone w kawałki podsmaż na patelni na oliwie z oliwek z drobno posiekaną cebulą. Dla kontrastu smakowego do całości dodaj kawałki ananasa. Sięgnij po świeży owoc lub w zalewie (pozostały sok możesz wykorzystać jako napój lub dodatek do deseru). Danie doskonale dopełni odpowiedni sos. Przyrządź go na podstawie zimnego mleka. Zamiast krowiego możesz również użyć kokosowego. Sos wraz z pozostałymi składnikami gotuj przez chwilę na niewielkim ogniu, aż uzyska odpowiednią gęstość. Kurczaka po hawajsku podawaj na ciepło, najlepiej udekorowanego świeżymi liśćmi karbowanej sałaty. Możesz go dodatkowo przystroić ziołami, np. listkami świeżej kolendry. Mamy nadzieję, że gotowanie z naszymi przepisami będzie dla Ciebie przyjemnością.