Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka zacznij od dokładnego umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.
Krok 2
W miseczce połącz przyprawę Knorr z olejem i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 60 minut.
Dobra rada:
Pieczone udka z kurczaka będą świetnie komponować się z sałatką z liści świeżego szpinaku i koktajlowych pomidorków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste...
Czytaj więcejSuszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka należą do klasycznych i uniwersalnych propozycji obiadowych. To mięso, które przygotujesz bez dużego nakładu pracy – wystarczy zamarynować je w oliwie i odpowiedniej przyprawie, która nada mu smaku i złocistego koloru, oraz upiec. Udka z kurczaka przygotowane w ten sposób zyskają delikatny smak – wybierz mieszankę przypraw o lekko korzennym aromacie, który świetnie podkreśli smak mięsa. Żeby udka stały się chrupiące na zewnątrz, piecz je bez przykrycia. Dobrze jest kilka razy polać je w trakcie pieczenia sokami, które się wytworzą – dzięki temu udka odpowiednio się przypieką i jednocześnie pozostaną soczyste. Jeśli zauważysz, że skórka zbytnio się rumieni, przykryj mięso folią aluminiową. Pieczone udka z kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, domowymi frytkami oraz zieloną sałatą lub świeżym szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Skomponuj na najbliższą okazję własny zestaw obiadowy z kurczakiem w roli głównej. Jakie dodatki wybierzesz?