Pieczone udka z kurczaka przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczone udka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

206 osób wydrukowało

Pobierz pdf

439 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka zacznij od dokładnego umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z olejem i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 60 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone udka z kurczaka będą świetnie komponować się z sałatką z liści świeżego szpinaku i koktajlowych pomidorków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Wigilia jest dla mnie jednym z najważniejszych dni w roku. To cudowna tradycja, ciągle żywa, to dzień, gdy spotyka się cała rodzina. Takich dni nie ma wiele w roku. Składamy sobie życzenia, rozmawiamy, śpiewamy kolędy. I oczywiście spożywamy specjalne polskie dania wigilijne.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z kurczakaPieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka należą do klasycznych i uniwersalnych propozycji obiadowych. To mięso, które przygotujesz bez dużego nakładu pracy – wystarczy zamarynować je w oliwie i odpowiedniej przyprawie, która nada mu smaku i złocistego koloru, oraz upiec. Udka z kurczaka przygotowane w ten sposób zyskają delikatny smak – wybierz mieszankę przypraw o lekko korzennym aromacie, który świetnie podkreśli smak mięsa. Żeby udka stały się chrupiące na zewnątrz, piecz je bez przykrycia. Dobrze jest kilka razy polać je w trakcie pieczenia sokami, które się wytworzą – dzięki temu udka odpowiednio się przypieką i jednocześnie pozostaną soczyste. Jeśli zauważysz, że skórka zbytnio się rumieni, przykryj mięso folią aluminiową. Pieczone udka z kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, domowymi frytkami oraz zieloną sałatą lub świeżym szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Skomponuj na najbliższą okazję własny zestaw obiadowy z kurczakiem w roli głównej. Jakie dodatki wybierzesz?