Składniki
4 sztuki
2 łyżki
1 łyżka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka zacznij od dokładnego umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.
Krok 2
W miseczce połącz przyprawę Knorr z olejem i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.
Krok 3
Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 60 minut.
Dobra rada:
Pieczone udka z kurczaka będą świetnie komponować się z sałatką z liści świeżego szpinaku i koktajlowych pomidorków.
Przepisy w Waszym wykonaniu
8 marca to doskonała okazja, by przygotować coś pysznego. Do wiosny zostało jeszcze trochę czasu, który warto umilić sobie smacznymi wypiekami. Sprawdź, jakie słodycze na Dzień Kobiet sprawdzą się najlepiej.
Czytaj więcejZapiekanki warzywne. To pole do popisu dla każdego: początkującego i doświadczonego kucharza. Ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia, a więc: do dzieła!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczone udka z kurczaka
Pieczone udka z kurczaka należą do klasycznych i uniwersalnych propozycji obiadowych. To mięso, które przygotujesz bez dużego nakładu pracy – wystarczy zamarynować je w oliwie i odpowiedniej przyprawie, która nada mu smaku i złocistego koloru, oraz upiec. Udka z kurczaka przygotowane w ten sposób zyskają delikatny smak – wybierz mieszankę przypraw o lekko korzennym aromacie, który świetnie podkreśli smak mięsa. Żeby udka stały się chrupiące na zewnątrz, piecz je bez przykrycia. Dobrze jest kilka razy polać je w trakcie pieczenia sokami, które się wytworzą – dzięki temu udka odpowiednio się przypieką i jednocześnie pozostaną soczyste. Jeśli zauważysz, że skórka zbytnio się rumieni, przykryj mięso folią aluminiową. Pieczone udka z kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, domowymi frytkami oraz zieloną sałatą lub świeżym szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Skomponuj na najbliższą okazję własny zestaw obiadowy z kurczakiem w roli głównej. Jakie dodatki wybierzesz?