Pieczone udka z kurczaka - przepis z piekarnika | Przepisy.pl pixel

Pieczone udka z kurczaka

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

35

123 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
10 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

212 osób wydrukowało

Pobierz pdf

473 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

2 łyżki

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotowanie pieczonych udek z kurczaka zacznij od dokładnego umycia i osuszenia ich papierowym ręcznikiem.

Krok 2

W miseczce połącz przyprawę Knorr z olejem i wymieszaj. Powstałą pastą natrzyj dokładnie kurczaki i ułóż je w naczyniu żaroodpornym.

Krok 3

Naczynie wstaw do nagrzanego do 180° C piekarnika i piecz przez 60 minut.

przepisy.pl

Dobra rada:

Pieczone udka z kurczaka będą świetnie komponować się z sałatką z liści świeżego szpinaku i koktajlowych pomidorków.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczone udka z kurczaka - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mała, owalna, fioletowa – oto ona, królowa stołu! Śliwka podbiła serca wielu i nie ma się co dziwić. Uwodzi smakiem, kusi kolorem, nęci składnikami odżywczymi. Aż ciężko się jej oprzeć! Daj się ponieść jej urokom i poznaj śliwkę od zupełnie innej strony.

Czytaj więcej

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczone udka z kurczakaPieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka należą do klasycznych i uniwersalnych propozycji obiadowych. To mięso, które przygotujesz bez dużego nakładu pracy – wystarczy zamarynować je w oliwie i odpowiedniej przyprawie, która nada mu smaku i złocistego koloru, oraz upiec. Udka z kurczaka przygotowane w ten sposób zyskają delikatny smak – wybierz mieszankę przypraw o lekko korzennym aromacie, który świetnie podkreśli smak mięsa. Żeby udka stały się chrupiące na zewnątrz, piecz je bez przykrycia. Dobrze jest kilka razy polać je w trakcie pieczenia sokami, które się wytworzą – dzięki temu udka odpowiednio się przypieką i jednocześnie pozostaną soczyste. Jeśli zauważysz, że skórka zbytnio się rumieni, przykryj mięso folią aluminiową. Pieczone udka z kurczaka podawaj z ziemniakami zapiekanymi w ziołach, domowymi frytkami oraz zieloną sałatą lub świeżym szpinakiem, serem feta i pomidorkami koktajlowymi. Skomponuj na najbliższą okazję własny zestaw obiadowy z kurczakiem w roli głównej. Jakie dodatki wybierzesz?