
Składniki
1700 gramów
1 opakowanie
100 gramów
6 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
2.5 sztuki
6 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.
Krok 2
Cytryny sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Z jednej strony otrzyj skórkę.
Krok 3
Pokrój cukinię w kostkę i obraną z łupin szalotkę. Pomidorki przekrój na pół.
Krok 4
Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.
Krok 5
Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą. Sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.
Krok 6
W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn - na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.
Krok 7
Wszystko razem piecz przez kolejne 30 minut, polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.

Dobra rada:
Cytrynę możesz zamienić na limonkę lub pomarańczę.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa do złotego kurczaka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pieczony kurczak z warzywami
Kurczak pieczony w całości to świetny sposób na niedzielny obiad – i nie tylko! Sprawdzi się także w święta i na wiele uroczystych okazji. Mięso z kurczaka jest delikatne w smaku, łatwo więc eksperymentować z dodatkami do niego. Pasuje bowiem do warzyw, owoców oraz ziół. Przygotowanie mięsa zacznij od umycia go i dokładnego natarcia przyprawami, które sprawią, że nabierze ono smaku. Przyrządź np. ziołowo-cytrynową mieszankę, i natrzyj nią mięso również pod skórką. Dzięki temu zyska miękkość, a skórka nabierze ziołowego aromatu. Serwując pieczonego kurczaka z warzywami, dobierz dodatki tak, by ich smaki i zapachy ze sobą współgrały. Połącz na przykład kolorowe cukinie, pomidorki koktajlowe i szalotki. Piecz kurczaka w kilku etapach – najpierw pod przykryciem, by skórka się nie przypaliła. Dopiero po jakimś czasie, kiedy mięso zacznie się dopiekać, zdejmij ją i czekaj, aż wierzch nabierze brązowozłotego koloru. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem – dzięki temu nie wyschnie. Pieczonego kurczaka podaj z ziemniakami albo ryżem.