Pieczony kurczak z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczony kurczak z warzywami

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

19

heart
38 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

190 osób wydrukowało

Pobierz pdf

239 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1700 gramów

1 opakowanie

100 gramów

6 sztuk

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

2.5 sztuki

6 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kurczaka umyj z zewnątrz i w środku a następnie dokładnie osusz papierowym ręcznikiem.

Krok 2

Cytryny sparz wrzącą wodą i dokładnie umyj. Z jednej strony otrzyj skórkę.

Krok 3

Pokrój cukinię w kostkę i obraną z łupin szalotkę. Pomidorki przekrój na pół.

Krok 4

Tymianek i rozmaryn drobno posiekaj. Zioła pomieszaj z masłem, skórką z cytryny i jedną łyżką przyprawy Knorr. Część masła wciśnij, rozprowadzając równomiernie go pod skórkę kurczaka. Pozostałe masło odłóż na bok.

Krok 5

Całego kurczaka z zewnątrz i wewnątrz natrzyj pozostałą przyprawą. Sprawi ona, że kurczak po upieczeniu będzie pachniał mieszanką korzennych przypraw, będzie miał złocistą chrupiącą skórkę i będzie soczysty w środku.

Krok 6

W żaroodpornym naczyniu umieść pokrojone warzywa oraz połówki cytryn - na nich ułóż kurczaka. Do naczynia dodaj 3 łyżki wody. Całość okryj folią aluminiową i wstaw do nagrzanego do 180*C piekarnika na około 60 minut. Po tym czasie zdejmij folię i podnieś temperaturę pieczenia do 200*C. Na kurczaka połóż pozostałe masło i skrop mięso wyciśniętym sokiem z cytryny.

Krok 7

Wszystko razem piecz przez kolejne 30 minut, polewając kurczaka z wierzchu wytapiającym się tłuszczem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Cytrynę możesz zamienić na limonkę lub pomarańczę.

1

Opinie o przepisie

  • Malgorzata Kania

    Malgorzata Kania , 24.08.2016

    Sprubője.

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczony kurczak z warzywami  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pieczony kurczak z warzywami Pieczony kurczak z warzywami

Kurczak pieczony w całości to świetny sposób na niedzielny obiad – i nie tylko! Sprawdzi się także w święta i na wiele uroczystych okazji. Mięso z kurczaka jest delikatne w smaku, łatwo więc eksperymentować z dodatkami do niego. Pasuje bowiem do warzyw, owoców oraz ziół. Przygotowanie mięsa zacznij od umycia go i dokładnego natarcia przyprawami, które sprawią, że nabierze ono smaku. Przyrządź np. ziołowo-cytrynową mieszankę, i natrzyj nią mięso również pod skórką. Dzięki temu zyska miękkość, a skórka nabierze ziołowego aromatu. Serwując pieczonego kurczaka z warzywami, dobierz dodatki tak, by ich smaki i zapachy ze sobą współgrały. Połącz na przykład kolorowe cukinie, pomidorki koktajlowe i szalotki. Piecz kurczaka w kilku etapach – najpierw pod przykryciem, by skórka się nie przypaliła. Dopiero po jakimś czasie, kiedy mięso zacznie się dopiekać, zdejmij ją i czekaj, aż wierzch nabierze brązowozłotego koloru. Co jakiś czas polewaj mięso powstającym sosem – dzięki temu nie wyschnie. Pieczonego kurczaka podaj z ziemniakami albo ryżem.