Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

116 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

42 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

68 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

0.5 litra

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm i podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 2

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj mąkę i kontynuuj smażenie.

Krok 3

Teraz wlej piwo, szklankę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 4

Dodaj również musztardę, pieprz i liść laurowy. Całość duś ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Uduszone mięso wraz z sosem wlej do małych porcelanowych foremek. Foremki nakryj warstwą ciasta francuskiego, tak aby szczelnie przykryć wierzch naczynia. Nadmiar ciasta obetnij nożem.

Krok 6

Posmaruj po wierzchu ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej