Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
1 łyżka
0.5 litra
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm i podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 2
Gdy mięso będzie rumiane, dodaj mąkę i kontynuuj smażenie.
Krok 3
Teraz wlej piwo, szklankę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.
Krok 4
Dodaj również musztardę, pieprz i liść laurowy. Całość duś ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Uduszone mięso wraz z sosem wlej do małych porcelanowych foremek. Foremki nakryj warstwą ciasta francuskiego, tak aby szczelnie przykryć wierzch naczynia. Nadmiar ciasta obetnij nożem.
Krok 6
Posmaruj po wierzchu ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej