Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

79 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

0.5 litra

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm i podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 2

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj mąkę i kontynuuj smażenie.

Krok 3

Teraz wlej piwo, szklankę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 4

Dodaj również musztardę, pieprz i liść laurowy. Całość duś ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Uduszone mięso wraz z sosem wlej do małych porcelanowych foremek. Foremki nakryj warstwą ciasta francuskiego, tak aby szczelnie przykryć wierzch naczynia. Nadmiar ciasta obetnij nożem.

Krok 6

Posmaruj po wierzchu ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej