Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

5

116 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

45 osób wydrukowało

Pobierz pdf

74 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 opakowanie

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

4 sztuki

1 łyżka

0.5 litra

1 szklanka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm i podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.

Krok 2

Gdy mięso będzie rumiane, dodaj mąkę i kontynuuj smażenie.

Krok 3

Teraz wlej piwo, szklankę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.

Krok 4

Dodaj również musztardę, pieprz i liść laurowy. Całość duś ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.

Krok 5

Uduszone mięso wraz z sosem wlej do małych porcelanowych foremek. Foremki nakryj warstwą ciasta francuskiego, tak aby szczelnie przykryć wierzch naczynia. Nadmiar ciasta obetnij nożem.

Krok 6

Posmaruj po wierzchu ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Może wrzucimy coś na ruszt? Letnie popołudnia i wieczory od dłuższego czasu kojarzą nam się z zapachem grilla i jedzeniem na świeżym powietrzu. Kuchnia koreańska już dawno przeniosła tę rozrywkę pod restauracyjne i domowe dachy!

Czytaj więcej

Szparagi – modny dodatek do wielu dań, szczególnie tych wykwintnych. Zanim jednak zabierzesz się za ich przyrządzanie, sprawdź, jaka metoda będzie najlepsza. Przedstawiamy 5 sposobów na szparagi.

Czytaj więcej