Wołowina z piwem Guinness po chrupiącą pierzynką
łatwe
96 osób zapisało

Składniki
1 kilogram
1 opakowanie
2 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
4 sztuki
1 łyżka
0.5 litra
1 szklanka
1 sztuka
2 łyżki
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso pokrój w kostkę o boku 1,5 cm i podsmaż na mocno rozgrzanej oliwie wraz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę.
Krok 2
Gdy mięso będzie rumiane, dodaj mąkę i kontynuuj smażenie.
Krok 3
Teraz wlej piwo, szklankę wody i dodaj Bulionetkę wołową Knorr.
Krok 4
Dodaj również musztardę, pieprz i liść laurowy. Całość duś ok. 30 minut, aż sos zgęstnieje.
Krok 5
Uduszone mięso wraz z sosem wlej do małych porcelanowych foremek. Foremki nakryj warstwą ciasta francuskiego, tak aby szczelnie przykryć wierzch naczynia. Nadmiar ciasta obetnij nożem.
Krok 6
Posmaruj po wierzchu ciasto francuskie roztrzepanym jajkiem. Całość piecz w temperaturze 180 °C przez 30 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Bulionetka wołowa Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej