Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
98 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

55 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

300 gramów

2 szklanki

250 mililitrów

400 gramów

50 gramów

1 sztuka

15 mililitrów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój mięso wołowe wraz z wątróbką drobiową w drobną kostkę o jednakowym rozmiarze i zamarynuj w czerwonym winie, najlepiej przez całą noc.

Krok 2

Wyciągnij mięso z winnej marynaty i oprósz je mąką, a wino zostaw dla przyszłego wykorzystania.

Krok 3

Smaż mięso na rozgrzanym oleju, aż będzie brązowe.

Krok 4

Teraz wlej do mięsa wino, dwie szklanki wody oraz dodaj Bulionetkę wołową Knorr. Całość duś ok. 30 minut, aż sos dobrze zgęstnieje.

Krok 5

Umieść duszone mięso w żaroodpornym naczyniu lub mniejszych naczyniach do dań indywidualnych.

Krok 6

Rozwałkuj ciasto i przykryj nim mięso, przyklejając je do rantów naczynia. Pozbądź się nadmiaru ciasta. Posmaruj ciasto zbitym jajkiem. Piecz ciasto w temperaturze 200 °C przez 15 minut, aż ciasto dostanie złotego koloru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wołowina z wątróbką drobiową pod pierzynką - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej