
Składniki
600 gramów
50 mililitrów
1 pęczek
7 łyżek
80 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę kolendry przemyj, osusz i drobno posiekaj. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp całą zawartość opakowania Fox Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr, dodaj kolendrę, a całość wymieszaj na jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki się dobrze połączą, z niewielkiej ilości mięsa uformuj równej wielkości kulki. W trakcie formowania lekko je ugniataj, dzięki czemu nie rozpadną się podczas smażenia.

Krok 2
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż kulki, często je obracając. Gdy mięso się przyrumieni, wykładaj kuleczki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 3
W międzyczasie znajdujący się w opakowaniu Fixu Knorr sos meksykański połącz z wodą, dżemem śliwkowym oraz ketchupem. Wszystkie składniki wymieszaj aż powstanie jednolity dip.

Krok 4
W powstałym sosie wymieszaj dokładnie mięsne kulki. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i podawaj na stół.


Dobra rada:
Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne kuleczki, do mięsa możesz dodać trochę wędzonej ostrej papryki w proszku lub przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne kulki z dipem BBQ
Chcesz zaskoczyć bliskich lub znajomych oryginalną przekąską? Zaserwuj aromatyczne i niezwykle smaczne mięsne kulki otoczone wyrazistym sosem BBQ o przyjemnie dymnym posmaku zmieszanym ze słodkim dżemem śliwkowym. Przygotowanie tego wyśmienitego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a rezultat zachwyci nawet największego niejadka. Czas na prawdziwą ucztę dla zmysłów!
Dla kogo?
Kuleczki w sosie BBQ pokochają nie tylko fani mięsnych przekąsek, ale również wielbiciele charakterystycznej w smaku kolendry oraz wyśmienitego sosu keczupowo-śliwkowego. Po ten przysmak chętnie sięgną zarówno dorośli jak i młodsi pasjonaci wyrazistych potraw.
Na jaką okazję?
Mięsne kulki świetnie się sprawdzą zarówno podczas imprezy z przyjaciółmi jak i podczas leniwego wypoczynku przed telewizorem. Warto przygotować ich więcej, ponieważ znikną ze stołu dosłownie w kilka chwil.
Czy wiesz, że?
Pachnący wędzonką sos barbecue jest niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz niektórych krajach azjatyckich. Najprawdopodobniej zaczęto go przygotowywać w XVII wieku, w czasach powstawania pierwszych kolonii amerykańskich i wciąż jest używany głównie do przyprawiania grillowanego mięsa.
Dla urozmaicenia:
Oprócz kulek mięsnych możesz również przygotować inne przekąski do zamaczania w sosie BBQ np. grillowane kawałki kukurydzy, chrupiące kąski kurczaka w panierce albo pieczone skrzydełka. Życzymy smacznego!


































