Mięsne kulki z dipem BBQ przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Mięsne kulki z dipem BBQ

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

7

heart
618 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

115 osób wydrukowało

Pobierz pdf

189 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

600 gramów

50 mililitrów

1 pęczek

7 łyżek

80 mililitrów

50 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Natkę kolendry przemyj, osusz i drobno posiekaj. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp całą zawartość opakowania Fox Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr, dodaj kolendrę, a całość wymieszaj na jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki się dobrze połączą, z niewielkiej ilości mięsa uformuj równej wielkości kulki. W trakcie formowania lekko je ugniataj, dzięki czemu nie rozpadną się podczas smażenia.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 1

Krok 2

Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż kulki, często je obracając. Gdy mięso się przyrumieni, wykładaj kuleczki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 2

Krok 3

W międzyczasie znajdujący się w opakowaniu Fixu Knorr sos meksykański połącz z wodą, dżemem śliwkowym oraz ketchupem. Wszystkie składniki wymieszaj aż powstanie jednolity dip.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 3

Krok 4

W powstałym sosie wymieszaj dokładnie mięsne kulki. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i podawaj na stół.

Mięsne kulki z dipem BBQ - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne kuleczki, do mięsa możesz dodać trochę wędzonej ostrej papryki w proszku lub przeciśniętego przez praskę czosnku.

1

Opinie o przepisie

  • Paulina Maciejewska

    Paulina Maciejewska , 10.07.2017

    ile kulek wychodzi z tego przepisu ?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Mięsne kulki z dipem BBQ - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Klopsy po bałkańsku
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Najnowsze artykuły

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Mięsne kulki z dipem BBQMięsne kulki z dipem BBQ

Chcesz zaskoczyć bliskich lub znajomych oryginalną przekąską? Zaserwuj aromatyczne i niezwykle smaczne mięsne kulki otoczone wyrazistym sosem BBQ o przyjemnie dymnym posmaku zmieszanym ze słodkim dżemem śliwkowym. Przygotowanie tego wyśmienitego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a rezultat zachwyci nawet największego niejadka. Czas na prawdziwą ucztę dla zmysłów!

Dla kogo?

Kuleczki w sosie BBQ pokochają nie tylko fani mięsnych przekąsek, ale również wielbiciele charakterystycznej w smaku kolendry oraz wyśmienitego sosu keczupowo-śliwkowego. Po ten przysmak chętnie sięgną zarówno dorośli jak i młodsi pasjonaci wyrazistych potraw.

Na jaką okazję?

Mięsne kulki świetnie się sprawdzą zarówno podczas imprezy z przyjaciółmi jak i podczas leniwego wypoczynku przed telewizorem. Warto przygotować ich więcej, ponieważ znikną ze stołu dosłownie w kilka chwil.

Czy wiesz, że?

Pachnący wędzonką sos barbecue jest niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz niektórych krajach azjatyckich. Najprawdopodobniej zaczęto go przygotowywać w XVII wieku, w czasach powstawania pierwszych kolonii amerykańskich i wciąż jest używany głównie do przyprawiania grillowanego mięsa.

Dla urozmaicenia:

Oprócz kulek mięsnych możesz również przygotować inne przekąski do zamaczania w sosie BBQ np. grillowane kawałki kukurydzy, chrupiące kąski kurczaka w panierce albo pieczone skrzydełka. Życzymy smacznego!