
Składniki
600 gramów
50 mililitrów
1 pęczek
7 łyżek
80 mililitrów
50 mililitrów
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Natkę kolendry przemyj, osusz i drobno posiekaj. Do miski przełóż mięso mielone, wsyp całą zawartość opakowania Fox Nuggetsy z sosem meksykańskim Knorr, dodaj kolendrę, a całość wymieszaj na jednolitą masę. Gdy wszystkie składniki się dobrze połączą, z niewielkiej ilości mięsa uformuj równej wielkości kulki. W trakcie formowania lekko je ugniataj, dzięki czemu nie rozpadną się podczas smażenia.

Krok 2
Na patelnię z nieprzywierającą powłoką wlej trochę oleju roślinnego. Gdy tłuszcz będzie gorący, smaż kulki, często je obracając. Gdy mięso się przyrumieni, wykładaj kuleczki na papierowy ręcznik, by usunąć nadmiar tłuszczu.

Krok 3
W międzyczasie znajdujący się w opakowaniu Fixu Knorr sos meksykański połącz z wodą, dżemem śliwkowym oraz ketchupem. Wszystkie składniki wymieszaj aż powstanie jednolity dip.

Krok 4
W powstałym sosie wymieszaj dokładnie mięsne kulki. Każdą kulkę nabij na wykałaczkę i podawaj na stół.


Dobra rada:
Jeśli masz ochotę na bardziej pikantne kuleczki, do mięsa możesz dodać trochę wędzonej ostrej papryki w proszku lub przeciśniętego przez praskę czosnku.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Mięsne kulki z dipem BBQ
Chcesz zaskoczyć bliskich lub znajomych oryginalną przekąską? Zaserwuj aromatyczne i niezwykle smaczne mięsne kulki otoczone wyrazistym sosem BBQ o przyjemnie dymnym posmaku zmieszanym ze słodkim dżemem śliwkowym. Przygotowanie tego wyśmienitego dania zajmuje zaledwie kilkanaście minut, a rezultat zachwyci nawet największego niejadka. Czas na prawdziwą ucztę dla zmysłów!
Dla kogo?
Kuleczki w sosie BBQ pokochają nie tylko fani mięsnych przekąsek, ale również wielbiciele charakterystycznej w smaku kolendry oraz wyśmienitego sosu keczupowo-śliwkowego. Po ten przysmak chętnie sięgną zarówno dorośli jak i młodsi pasjonaci wyrazistych potraw.
Na jaką okazję?
Mięsne kulki świetnie się sprawdzą zarówno podczas imprezy z przyjaciółmi jak i podczas leniwego wypoczynku przed telewizorem. Warto przygotować ich więcej, ponieważ znikną ze stołu dosłownie w kilka chwil.
Czy wiesz, że?
Pachnący wędzonką sos barbecue jest niezwykle popularny w Stanach Zjednoczonych, Australii oraz niektórych krajach azjatyckich. Najprawdopodobniej zaczęto go przygotowywać w XVII wieku, w czasach powstawania pierwszych kolonii amerykańskich i wciąż jest używany głównie do przyprawiania grillowanego mięsa.
Dla urozmaicenia:
Oprócz kulek mięsnych możesz również przygotować inne przekąski do zamaczania w sosie BBQ np. grillowane kawałki kukurydzy, chrupiące kąski kurczaka w panierce albo pieczone skrzydełka. Życzymy smacznego!