"50 Roślin Przyszłości" dla inspirujących posiłków

Kiedy ostatnio próbowałeś jedzenia, którego nie kosztowałeś nigdy dotąd? Jak często dodajesz nieznane wcześniej warzywo do swojego koszyka w supermarkecie? Jeśli nic nie przychodzi ci do głowy, nie jesteś sam. Wielu z nas zwykło kupować te same produkty tydzień w tydzień, jeśli regularnie gotujemy z ulubionych przepisów. W rzeczywistości, w skali globalnej 75% naszego jedzenia bazuje na zaledwie 12 gatunkach roślin i 5 gatunkach zwierząt, a 60% naszego spożycia roślin oznacza jedzenie oparte tylko o 3 produkty – ryż, kukurydzę i pszenicę.

Jakie korzyści może przynieść sięganie po nowe produkty z raportu „50 Roślin Przyszłości”, takie jak wężymord czy fasola adzuki? Włączenie do diety bardziej zróżnicowanych roślin, warzyw strączkowych, zbóż, ziaren i orzechów może zaspokoić nasze zapotrzebowanie na witaminy, minerały i antyoksydanty, których w innym wypadku może nam brakować. Jedząc w bardziej urozmaicony sposób, możemy także przysłużyć się naszej planecie. Kiedy rok w rok uprawia się ten sam ograniczony zestaw roślin, zagrożona jest różnorodność biologiczna w rolnictwie. To oznacza, że stajemy się niebezpiecznie zależni od małej liczby pokarmów, jako że inne uprawy giną, a delikatne ekosystemy stają się zagrożone. Na szczęście, mamy wpływ na te zmiany.

„50 Roślin Przyszłości” zwraca uwagę na produkty, które są pyszne i mniej oddziałują na środowisko w porównaniu z tymi, które obecnie jadamy. Niektóre z nich są łatwo rozpoznawalne, tak jak jarmuż, który być może dodajesz do swojego smoothie albo przyrządzasz jako wytrawne pieczone chipsy. A może używałeś już orzechowej, puszystej quinoa lub sięgnąłeś po chrupiące orzechy włoskie, uprzednio zobaczywszy je na wielu listach „superfoods”? Niektóre z „50 Roślin Przyszłości” mogą być mniej znane, nawet tym chętniej eksperymentującym osobom. Jeśli słyszysz o paluszniku afrykańskim, wszechstronnym prastarym zbożu, lub morindze, odżywczej i szybko rosnącej roślinie, po raz pierwszy, to masz szczęście! Jak powiedział sławny francuski gastronom, Jean Anthelme Brillat-Savarin: „Odkrycie nowego dania przynosi ludzkości więcej szczęścia, niż odkrycie gwiazdy”.

Pięć wskazówek, jak włączyć produkty z "50 Roślin Przyszłości" do swoich posiłków

Zacznij od małych kroków

Skuteczne nawyki buduje się krok po kroku! Spróbuj zamienić ryż np. na orkisz, palusznik lub amarantus, czy dodać do swojej zwykłej sałatki kwiaty dyni czy rapini. Skorzystaj z porad, kulinarnych wskazówek i przepisów Knorr, by włączać 50 Roślin Przyszłości do swoich posiłków.

Dostrzegaj możliwości

Nudzą cię twoje śniadania albo obawiasz się monotonii obiadów? To świetny pretekst, żeby dodać do jajek bogate w umami grzyby enoki albo użyć kłącza lotosu w daniach stif-fry.

Zmień źródło białka

Zamiana białka zwierzęcego na roślinne może ograniczyć negatywny wpływ hodowli i rolnictwa na środowisko. Zastąp całkiem lub częściowo tradycyjną wołowinę sycącą soczewicą, mięsistą czarną fasolą lub maślanym bobem.

Baw się!

Dziel się kolorowymi, nowymi przepisami w mediach społecznościowych albo zorganizuj z przyjaciółmi przyjęcie, na które każdy przyrządzi coś z wykorzystaniem produktów z listy „50 Roślin Przyszłości”. Pomysły można udostępniać i wyszukiwać pod tagiem #50RoślinPrzyszłości.