Futbolki, czyli kulki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Futbolki, czyli kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

187 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

57 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw na kilka minut.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, rodzynki i pokruszone orzechy laskowe, całość wymieszaj.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż na patelni. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futbolki, czyli kulki mięsneFutbolki, czyli kulki mięsne

Kulki mięsne przypominające małe piłeczki przypadną do gustu nie tylko wielbicielom futbolu. Pokocha je cała rodzina. Do przygotowania futbolek potrzebujesz dobrej jakości mielonego mięsa. Apetyczne kuleczki na jeden kęs są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Tym razem podasz je w całkowicie nowej formie. Mogą być atrakcją obiadu w środku tygodnia, ale też fajną przekąską. Tym, co sprawia, że mięsne kuleczki są tak wyjątkowe, są bakaliowe akcenty. Miękkie mięso w towarzystwie rodzynek i orzechów laskowych tworzy nową jakość. Nie spodziewasz się, jak oryginalne to będzie połączenie! Po usmażeniu chrupiące mięsne kuleczki koniecznie podawaj z sosem. Dobrze pasuje do nich sos słodko-kwaśny, ale też majonez zmieszany z mieloną papryczką chili. Jeśli planujesz ugotować je do obiadu, możesz podać do nich ryż, ziemniaki lub frytki. Warzywnym dodatkiem może być surówka na bazie białej kapusty.