Futbolki, czyli kulki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Futbolki, czyli kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

188 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw na kilka minut.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, rodzynki i pokruszone orzechy laskowe, całość wymieszaj.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż na patelni. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futbolki, czyli kulki mięsneFutbolki, czyli kulki mięsne

Kulki mięsne przypominające małe piłeczki przypadną do gustu nie tylko wielbicielom futbolu. Pokocha je cała rodzina. Do przygotowania futbolek potrzebujesz dobrej jakości mielonego mięsa. Apetyczne kuleczki na jeden kęs są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Tym razem podasz je w całkowicie nowej formie. Mogą być atrakcją obiadu w środku tygodnia, ale też fajną przekąską. Tym, co sprawia, że mięsne kuleczki są tak wyjątkowe, są bakaliowe akcenty. Miękkie mięso w towarzystwie rodzynek i orzechów laskowych tworzy nową jakość. Nie spodziewasz się, jak oryginalne to będzie połączenie! Po usmażeniu chrupiące mięsne kuleczki koniecznie podawaj z sosem. Dobrze pasuje do nich sos słodko-kwaśny, ale też majonez zmieszany z mieloną papryczką chili. Jeśli planujesz ugotować je do obiadu, możesz podać do nich ryż, ziemniaki lub frytki. Warzywnym dodatkiem może być surówka na bazie białej kapusty.