Futbolki, czyli kulki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Futbolki, czyli kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
192 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

26 osób wydrukowało

Pobierz pdf

82 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Soczyste kotlety mielone Knorr dokładnie wymieszaj ze 125 ml wody i odstaw na kilka minut.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Do miski przełóż mięso mielone, drobno posiekane rodzynki i pokruszone orzechy laskowe. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą – najlepszy efekt uzyskasz wyrabiając mięso z dodatkami ręcznie. Mieszając stopniowo dodawaj do mięsa Fix Soczyste kotlety mielone Knorr.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj futbolki, czyli kulki mięsne, a następnie obtocz je delikatnie w mące.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z oliwą, aż ładnie się zarumienią. Mięsne kulki wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe futbolki podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania futbolek potrzebujesz dobrej jakości mięsa. Najlepiej, jeśli będzie świeżo mielone, prosto z masarni.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futbolki, czyli kulki mięsneFutbolki, czyli kulki mięsne

Apetyczne kuleczki futbolki na jeden kęs są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych. Jeśli planujesz ugotować je do obiadu, możesz podać do nich ryż, ziemniaki lub frytki. Warzywnym dodatkiem może być surówka na bazie białej kapusty, klasyczny mix sałat z sosem winegret, Colesław z czerwonej kapusty czy marchewka z groszkiem. Wypróbuj futbolki, by przemycić dzieciom bakalie i kształtować w nich miłość do kuchennych eksperymentów.

Dla kogo?

Futbolki, czyli kulki mięsne, przypominające małe piłeczki, przypadną do gustu nie tylko wielbicielom futbolu. Pokocha je cała rodzina.

Na jaką okazję?

Futbolki mogą być atrakcją obiadu w samym środku tygodnia, ale też fajną przekąską podczas rodzinnej imprezy.

Czy wiesz, że?

Tym, co sprawia, że mięsne kuleczki smakują tak wyjątkowo, są bakaliowe akcenty. Miękkie mięso w towarzystwie rodzynek i orzechów laskowych jest zupełnie zaskakujące. Nie spodziewasz się, jak oryginalne to będzie połączenie!

Dla urozmaicenia:

Po usmażeniu chrupiące mięsne kuleczki koniecznie podawaj z dodatkiem aromatycznego sosu. Dobrze pasuje do nich sos słodko-kwaśny, ale też majonez zmieszany z mieloną papryczką chili czy dip czosnkowy.