Futbolki, czyli kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

185 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw na kilka minut.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, rodzynki i pokruszone orzechy laskowe, całość wymieszaj.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż na patelni. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Czy wiesz, że włoska nazwa „zucchini” oznacza małą dynię? Podobnie jak jej duża odmiana, jest bardzo uniwersalnym warzywem. Co zrobić z cukinii w roli głównej?

Czytaj więcej

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futbolki, czyli kulki mięsneFutbolki, czyli kulki mięsne

Kulki mięsne przypominające małe piłeczki przypadną do gustu nie tylko wielbicielom futbolu. Pokocha je cała rodzina. Do przygotowania futbolek potrzebujesz dobrej jakości mielonego mięsa. Apetyczne kuleczki na jeden kęs są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Tym razem podasz je w całkowicie nowej formie. Mogą być atrakcją obiadu w środku tygodnia, ale też fajną przekąską. Tym, co sprawia, że mięsne kuleczki są tak wyjątkowe, są bakaliowe akcenty. Miękkie mięso w towarzystwie rodzynek i orzechów laskowych tworzy nową jakość. Nie spodziewasz się, jak oryginalne to będzie połączenie! Po usmażeniu chrupiące mięsne kuleczki koniecznie podawaj z sosem. Dobrze pasuje do nich sos słodko-kwaśny, ale też majonez zmieszany z mieloną papryczką chili. Jeśli planujesz ugotować je do obiadu, możesz podać do nich ryż, ziemniaki lub frytki. Warzywnym dodatkiem może być surówka na bazie białej kapusty.