Futbolki, czyli kulki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Futbolki, czyli kulki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

188 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

23 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

64 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

20 gramów

20 gramów

1 opakowanie

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fix Knorr wymieszaj z 125 ml wody i odstaw na kilka minut.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 1

Krok 2

Dodaj mięso, rodzynki i pokruszone orzechy laskowe, całość wymieszaj.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 2

Krok 3

Z tak przygotowanego farszu uformuj małe kulki, a następnie obtocz je w mące.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 3

Krok 4

Kulki obsmaż na patelni. Podawaj z ryżem lub ziemniakami.

Futbolki, czyli kulki mięsne - Krok 4
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Futbolki, czyli kulki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.

Czytaj więcej

Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Futbolki, czyli kulki mięsneFutbolki, czyli kulki mięsne

Kulki mięsne przypominające małe piłeczki przypadną do gustu nie tylko wielbicielom futbolu. Pokocha je cała rodzina. Do przygotowania futbolek potrzebujesz dobrej jakości mielonego mięsa. Apetyczne kuleczki na jeden kęs są doskonałą alternatywą dla kotletów mielonych. Tym razem podasz je w całkowicie nowej formie. Mogą być atrakcją obiadu w środku tygodnia, ale też fajną przekąską. Tym, co sprawia, że mięsne kuleczki są tak wyjątkowe, są bakaliowe akcenty. Miękkie mięso w towarzystwie rodzynek i orzechów laskowych tworzy nową jakość. Nie spodziewasz się, jak oryginalne to będzie połączenie! Po usmażeniu chrupiące mięsne kuleczki koniecznie podawaj z sosem. Dobrze pasuje do nich sos słodko-kwaśny, ale też majonez zmieszany z mieloną papryczką chili. Jeśli planujesz ugotować je do obiadu, możesz podać do nich ryż, ziemniaki lub frytki. Warzywnym dodatkiem może być surówka na bazie białej kapusty.