
Składniki
400 gramów
20 gramów
20 gramów
1 opakowanie
50 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fix Soczyste kotlety mielone Knorr dokładnie wymieszaj ze 125 ml wody i odstaw na kilka minut.

Krok 2
Do miski przełóż mięso mielone, drobno posiekane rodzynki i pokruszone orzechy laskowe. Wszystkie składniki dokładnie połącz ze sobą – najlepszy efekt uzyskasz wyrabiając mięso z dodatkami ręcznie. Mieszając stopniowo dodawaj do mięsa Fix Soczyste kotlety mielone Knorr.

Krok 3
Z tak przygotowanego farszu uformuj futbolki, czyli kulki mięsne, a następnie obtocz je delikatnie w mące.

Krok 4
Kulki obsmaż ze wszystkich stron na rozgrzanej patelni z oliwą, aż ładnie się zarumienią. Mięsne kulki wyłóż na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe futbolki podawaj z ryżem lub ziemniakami.


Dobra rada:
Do przygotowania futbolek potrzebujesz dobrej jakości mięsa. Najlepiej, jeśli będzie świeżo mielone, prosto z masarni.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Soczyste Kotlety Mielone Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPrzez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.
Czytaj więcejJest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Futbolki, czyli kulki mięsne
Apetyczne kuleczki futbolki na jeden kęs są doskonałą alternatywą dla klasycznych kotletów mielonych. Jeśli planujesz ugotować je do obiadu, możesz podać do nich ryż, ziemniaki lub frytki. Warzywnym dodatkiem może być surówka na bazie białej kapusty, klasyczny mix sałat z sosem winegret, Colesław z czerwonej kapusty czy marchewka z groszkiem. Wypróbuj futbolki, by przemycić dzieciom bakalie i kształtować w nich miłość do kuchennych eksperymentów.
Dla kogo?
Futbolki, czyli kulki mięsne, przypominające małe piłeczki, przypadną do gustu nie tylko wielbicielom futbolu. Pokocha je cała rodzina.
Na jaką okazję?
Futbolki mogą być atrakcją obiadu w samym środku tygodnia, ale też fajną przekąską podczas rodzinnej imprezy.
Czy wiesz, że?
Tym, co sprawia, że mięsne kuleczki smakują tak wyjątkowo, są bakaliowe akcenty. Miękkie mięso w towarzystwie rodzynek i orzechów laskowych jest zupełnie zaskakujące. Nie spodziewasz się, jak oryginalne to będzie połączenie!
Dla urozmaicenia:
Po usmażeniu chrupiące mięsne kuleczki koniecznie podawaj z dodatkiem aromatycznego sosu. Dobrze pasuje do nich sos słodko-kwaśny, ale też majonez zmieszany z mieloną papryczką chili czy dip czosnkowy.