Panierowana ryba z sosem tatarskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

280 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

62 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

186 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

120 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z ryby podziel na 4 porcje i sprawdź czy nie ma ości. W razie konieczności wyjmij się ostrożnie.

Panierowana ryba z sosem tatarskim  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną rybę dopraw i panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Panierowana ryba z sosem tatarskim  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i ogórki pokrój w drobna kostkę, kapary przekrój na pół, czosnek rozetrzyj, szczypiorek pokrój drobno i dodaj do majonezu. Dopraw do smaku. Chrupiącą rybę podawaj z sosem tatarskim na boku oraz cząstką cytryny.

Panierowana ryba z sosem tatarskim  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Rybę podawaj z ziemniakami lub sałatką.

2

Opinie o przepisie

  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz, 07.11.2017

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak, 04.11.2016

    spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panierowana ryba z sosem tatarskim Panierowana ryba z sosem tatarskim

Przepisów na niebanalnie podaną rybę, która nie rozpadnie się i nie będzie sucha, nigdy dość. Ryba w chrupiącej, złocistej panierce według naszego przepisu taka właśnie jest. Wbrew pozorom, nie jest wcale trudna do przygotowania. Wykonanie tej ryby pozytywnie zaskoczy każdego, nawet tych którzy nie lubią gotować. Wystarczy jedynie kupić filety z dowolnej białej ryby, np. dorsza, pangi lub miruny. Filety mogą być świeże lub mrożone, wtedy jednak należy je wcześniej rozmrozić. Jak przygotować panierkę, która nada rybie wspaniałą chrupkość i kolor? Bardzo podobnie jak w przypadku kotletów schabowych. Rybę należy panierować w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Można ominąć dodanie bułki, jednak wtedy ryba nie stanie się złocista. Filety w panierce smaż na patelni na rumiany odcień. Podawać je możesz z ostrym sosem tatarskim i frytkami. Majonez tatarski najlepiej kupić gotowy, zaoszczędzisz wtedy dużo czasu na jego przygotowanie.