Panierowana ryba z sosem tatarskim przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Panierowana ryba z sosem tatarskim

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

7

heart
311 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

100 osób wydrukowało

Pobierz pdf

266 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

1 opakowanie

100 gramów

100 gramów

100 gramów

50 gramów

3 sztuki

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżki

120 gramów

2 sztuki

1 sztuka

50 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Filet z ryby podziel na 4 porcje i sprawdź czy nie ma ości. W razie konieczności wyjmij się ostrożnie.

Panierowana ryba z sosem tatarskim  - Krok 1

Krok 2

Tak przygotowaną rybę dopraw i panieruj najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku i bułce tartej.

Panierowana ryba z sosem tatarskim  - Krok 2

Krok 3

Pieczarki i ogórki pokrój w drobna kostkę, kapary przekrój na pół, czosnek rozetrzyj, szczypiorek pokrój drobno i dodaj do majonezu. Dopraw do smaku. Chrupiącą rybę podawaj z sosem tatarskim na boku oraz cząstką cytryny.

Panierowana ryba z sosem tatarskim  - Krok 3
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Rybę podawaj z ziemniakami lub sałatką.

2

Opinie o przepisie

  • Janusz Czyz

    Janusz Czyz , 07.11.2017

    bardzo smaczne

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Anna Jadczak

    Anna Jadczak , 04.11.2016

    spoko

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Panierowana ryba z sosem tatarskim  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Panierowana ryba z sosem tatarskim Panierowana ryba z sosem tatarskim

Przepisów na niebanalnie podaną rybę, która nie rozpadnie się i nie będzie sucha, nigdy dość. Ryba w chrupiącej, złocistej panierce według naszego przepisu taka właśnie jest. Wbrew pozorom, nie jest wcale trudna do przygotowania. Wykonanie tej ryby pozytywnie zaskoczy każdego, nawet tych którzy nie lubią gotować. Wystarczy jedynie kupić filety z dowolnej białej ryby, np. dorsza, pangi lub miruny. Filety mogą być świeże lub mrożone, wtedy jednak należy je wcześniej rozmrozić. Jak przygotować panierkę, która nada rybie wspaniałą chrupkość i kolor? Bardzo podobnie jak w przypadku kotletów schabowych. Rybę należy panierować w mące, roztrzepanym jajku oraz w bułce tartej. Można ominąć dodanie bułki, jednak wtedy ryba nie stanie się złocista. Filety w panierce smaż na patelni na rumiany odcień. Podawać je możesz z ostrym sosem tatarskim i frytkami. Majonez tatarski najlepiej kupić gotowy, zaoszczędzisz wtedy dużo czasu na jego przygotowanie.