
Składniki
2 sztuki
1 sztuka
1 łyżka
350 mililitrów
3 sztuki
150 mililitrów
1 sztuka
1 łyżka
300 mililitrów
400 gramów
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny.
Krok 2
Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.
Krok 3
W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pieczarki.
Krok 4
Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku, podlewamy neico wodą i dusimy kilkanaście minut.
Krok 5
Wyjmujemy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy. Do mięsa wlewamy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz, który rozkładamy na naleśnikach.
Krok 6
Złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą sosu i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec pieczenia możemy posypać startym serem i oregano.
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcej