Naleśniki a'laHortobagy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki a'laHortobagy

Autor: eliiin

ratingratingratingratingrating

3

10 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

21 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

350 mililitrów

150 mililitrów

400 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

300 mililitrów

1 łyżka

1 łyżka

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny.

Krok 2

Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.

Krok 3

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pieczarki.

Krok 4

Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku, podlewamy neico wodą i dusimy kilkanaście minut.

Krok 5

Wyjmujemy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy. Do mięsa wlewamy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz, który rozkładamy na naleśnikach.

Krok 6

Złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą sosu i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec pieczenia możemy posypać startym serem i oregano.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Janiszewska Ferenc

    Elżbieta Janiszewska Ferenc , 20.10.2017

    W skłądnikach nie ma pieczarek :(. Nie rozumiem, czy kurczaka smażyć z cebulą czy z pieczarkami?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej