Naleśniki a'laHortobagy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki a'laHortobagy

Autor: eliiin

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

350 mililitrów

3 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

300 mililitrów

400 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny.

Krok 2

Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.

Krok 3

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pieczarki.

Krok 4

Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku, podlewamy neico wodą i dusimy kilkanaście minut.

Krok 5

Wyjmujemy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy. Do mięsa wlewamy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz, który rozkładamy na naleśnikach.

Krok 6

Złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą sosu i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec pieczenia możemy posypać startym serem i oregano.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Janiszewska Ferenc

    Elżbieta Janiszewska Ferenc , 20.10.2017

    W skłądnikach nie ma pieczarek :(. Nie rozumiem, czy kurczaka smażyć z cebulą czy z pieczarkami?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej