Naleśniki a'laHortobagy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Naleśniki a'laHortobagy

Autor: eliiin

ratingratingratingratingrating

4

heart
12 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

32 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 sztuka

1 łyżka

350 mililitrów

3 sztuki

150 mililitrów

1 sztuka

1 łyżka

300 mililitrów

400 gramów

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do miski wsypujemy mąkę, wbijamy jajka, mieszając wlewamy mleko i wodę gazowaną, wyrabiając gładkie ciasto naleśnikowe. Solimy i odstawiamy na pół godziny.

Krok 2

Na nasmarowanej olejem patelni smażymy z obu stron naleśniki, odkładamy je.

Krok 3

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę, szklimy ją. Naczynie zdejmujemy z ognia, wsypujemy słodką paprykę w proszku, mieszamy, stawiamy na ogniu. W międzyczasie na osobnej patelni smażymy pieczarki.

Krok 4

Dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka i podsmażamy ze wszystkich stron. Dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i pokrojoną w kostkę paprykę. Doprawiamy ostrą papryką w proszku, podlewamy neico wodą i dusimy kilkanaście minut.

Krok 5

Wyjmujemy mięso do miski. Do sosu pozostałego w rondlu wlewamy wymieszaną z mąką śmietanę i gotujemy. Do mięsa wlewamy trochę sosu, by powstał wilgotny farsz, który rozkładamy na naleśnikach.

Krok 6

Złożone naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym, zalewamy resztą sosu i zapiekamy w piekarniku. Pod koniec pieczenia możemy posypać startym serem i oregano.

1

Opinie o przepisie

  • Elżbieta Janiszewska Ferenc

    Elżbieta Janiszewska Ferenc , 20.10.2017

    W skłądnikach nie ma pieczarek :(. Nie rozumiem, czy kurczaka smażyć z cebulą czy z pieczarkami?

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Naleśniki a'laHortobagy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej