
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
15 dekagramów
8 plastrów
1 szklanka
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso cienko rozbij. Jabłka pokrój na ćwiartki w tym 4 ćwiartki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
Krok 2
Mięso oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Przykryj plastrami wędliny i obłóż plasterkami jabłek. Zwiń ciasno w roladki i zepnij.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, boczek również. Roladki obsmaż na oleju i wyjmij.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i boczek i ponownie włóż roladki. Podlej niepełną szklanką gorącej wody, przykryj i duś około 1 godziny.
Krok 5
Ćwiartki drugiego jabłka pokrój na cząstki. Dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. A na 5 mint przed końcem dodaj borówki.
Krok 6
Dopraw wszystko solą, pieprzem i w razie konieczności odrobiną cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej