Roladki pikantnie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Roladki pikantnie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

31 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

1 łyżka

15 dekagramów

8 plastrów

1 szklanka

8 plastrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Mięso cienko rozbij. Jabłka pokrój na ćwiartki w tym 4 ćwiartki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.

Krok 2

Mięso oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Przykryj plastrami wędliny i obłóż plasterkami jabłek. Zwiń ciasno w roladki i zepnij.

Krok 3

Cebulę pokrój w kostkę, boczek również. Roladki obsmaż na oleju i wyjmij.

Krok 4

Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i boczek i ponownie włóż roladki. Podlej niepełną szklanką gorącej wody, przykryj i duś około 1 godziny.

Krok 5

Ćwiartki drugiego jabłka pokrój na cząstki. Dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. A na 5 mint przed końcem dodaj borówki.

Krok 6

Dopraw wszystko solą, pieprzem i w razie konieczności odrobiną cukru.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Roladki pikantnie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej