
Składniki
2 sztuki
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
15 dekagramów
8 plastrów
1 szklanka
8 plastrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Mięso cienko rozbij. Jabłka pokrój na ćwiartki w tym 4 ćwiartki pokrój wzdłuż na cienkie plasterki.
Krok 2
Mięso oprósz solą, pieprzem i posmaruj musztardą. Przykryj plastrami wędliny i obłóż plasterkami jabłek. Zwiń ciasno w roladki i zepnij.
Krok 3
Cebulę pokrój w kostkę, boczek również. Roladki obsmaż na oleju i wyjmij.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu zeszklij cebulę i boczek i ponownie włóż roladki. Podlej niepełną szklanką gorącej wody, przykryj i duś około 1 godziny.
Krok 5
Ćwiartki drugiego jabłka pokrój na cząstki. Dodaj do mięsa na 15 minut przed końcem duszenia. A na 5 mint przed końcem dodaj borówki.
Krok 6
Dopraw wszystko solą, pieprzem i w razie konieczności odrobiną cukru.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej