Przepisy na Figi | Przepisy.pl pixel

Przepisy z figami

18 przepisów

Filtrowanie i sortowanie
Zamknij filtr
Filtrowanie:Sortowanie:

Filtrowanie: wyczyść filtry

Sortowanie:

logo przepisy.pl

Ciekawostki i porady

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - FigiFigi

Pora na egzotykę w kuchni! Znane od starożytności figi przez wieki były traktowane jako największe dobro. I choć minęło wiele lat, drzewa figowe wciąż zdobią tereny o suchym i ciepłym klimacie. Niech nie zmyli Cię stare powiedzenie… chociaż figa z makiem nie zwiastuje wiele dobrego, to w formie solo nie może ujść Twojej uwadze!

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów owoców. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, najwyższa pora włączyć je do swojego jadłospisu! Figi sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i nieco bardziej wytrawnych. Figa jest rozkosznie słodka, miękka i rozpływająca się w ustach – czy dalej trzeba Cię namawiać? Do tego smaku wraca się wiele razy i za każdym razem odkrywa coś nowego.

Na jaką okazję?

Figi w każdej postaci sprawdzą się jako pyszna przekąska. Miej je zawsze przy sobie, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W wersji suszonej figi wykorzystywane są do kanapek, sałatek czy makaronów. Świetnie odnajdą się również jako dodatek do deserów. Te świeże natomiast służą do produkcji smakowitych kompotów.

Czy wiesz, że?

Przy wyborze fig należy kierować się m.in. ich kolorem. Te świeże odznaczają się ciemną, niemal czarną barwą. Owoce powinny być w jednolitym kolorze, bez żadnych przebarwień. Co więcej, dojrzała figa jest miękka, jednak palce nie powinny całkowicie zapadać się po dotknięciu owocu. Kupujmy te figi, które mają kawałek łodygi, dzięki temu dłużej zachowają świeżość.

Dla urozmaicenia:

Figi idealnie sprawdzą się podczas śniadania. Nie wierzysz? Sprawdź to sam! Co powiesz na przepis na kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami? Pozycją godną uwagi są również kanapki z twarożkiem, miodem i figą lub kanapka z ricottą, figami i orzeszkami pinii. Wszystko według upodobania! Skusisz się?