Przepisy z figami
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Przepisy (18) 
średnie
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
łatwe
trudne
łatwe
średnie
łatwe
Ciekawostki i porady
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej
Figi
Pora na egzotykę w kuchni! Znane od starożytności figi przez wieki były traktowane jako największe dobro. I choć minęło wiele lat, drzewa figowe wciąż zdobią tereny o suchym i ciepłym klimacie. Niech nie zmyli Cię stare powiedzenie… chociaż figa z makiem nie zwiastuje wiele dobrego, to w formie solo nie może ujść Twojej uwadze!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów owoców. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, najwyższa pora włączyć je do swojego jadłospisu! Figi sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i nieco bardziej wytrawnych. Figa jest rozkosznie słodka, miękka i rozpływająca się w ustach – czy dalej trzeba Cię namawiać? Do tego smaku wraca się wiele razy i za każdym razem odkrywa coś nowego.
Na jaką okazję?
Figi w każdej postaci sprawdzą się jako pyszna przekąska. Miej je zawsze przy sobie, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W wersji suszonej figi wykorzystywane są do kanapek, sałatek czy makaronów. Świetnie odnajdą się również jako dodatek do deserów. Te świeże natomiast służą do produkcji smakowitych kompotów.
Czy wiesz, że?
Przy wyborze fig należy kierować się m.in. ich kolorem. Te świeże odznaczają się ciemną, niemal czarną barwą. Owoce powinny być w jednolitym kolorze, bez żadnych przebarwień. Co więcej, dojrzała figa jest miękka, jednak palce nie powinny całkowicie zapadać się po dotknięciu owocu. Kupujmy te figi, które mają kawałek łodygi, dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
Dla urozmaicenia:
Figi idealnie sprawdzą się podczas śniadania. Nie wierzysz? Sprawdź to sam! Co powiesz na przepis na kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami? Pozycją godną uwagi są również kanapki z twarożkiem, miodem i figą lub kanapka z ricottą, figami i orzeszkami pinii. Wszystko według upodobania! Skusisz się?