Przepisy z figami
18 przepisów
Filtrowanie: wyczyść filtry
Sortowanie:
Ciekawostki i porady
Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcej
Figi
Pora na egzotykę w kuchni! Znane od starożytności figi przez wieki były traktowane jako największe dobro. I choć minęło wiele lat, drzewa figowe wciąż zdobią tereny o suchym i ciepłym klimacie. Niech nie zmyli Cię stare powiedzenie… chociaż figa z makiem nie zwiastuje wiele dobrego, to w formie solo nie może ujść Twojej uwadze!
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów owoców. Jeśli jeszcze ich nie próbowałeś, najwyższa pora włączyć je do swojego jadłospisu! Figi sprawdzą się zarówno w daniach słodkich, jak i nieco bardziej wytrawnych. Figa jest rozkosznie słodka, miękka i rozpływająca się w ustach – czy dalej trzeba Cię namawiać? Do tego smaku wraca się wiele razy i za każdym razem odkrywa coś nowego.
Na jaką okazję?
Figi w każdej postaci sprawdzą się jako pyszna przekąska. Miej je zawsze przy sobie, kiedy tylko najdzie Cię ochota na coś słodkiego. W wersji suszonej figi wykorzystywane są do kanapek, sałatek czy makaronów. Świetnie odnajdą się również jako dodatek do deserów. Te świeże natomiast służą do produkcji smakowitych kompotów.
Czy wiesz, że?
Przy wyborze fig należy kierować się m.in. ich kolorem. Te świeże odznaczają się ciemną, niemal czarną barwą. Owoce powinny być w jednolitym kolorze, bez żadnych przebarwień. Co więcej, dojrzała figa jest miękka, jednak palce nie powinny całkowicie zapadać się po dotknięciu owocu. Kupujmy te figi, które mają kawałek łodygi, dzięki temu dłużej zachowają świeżość.
Dla urozmaicenia:
Figi idealnie sprawdzą się podczas śniadania. Nie wierzysz? Sprawdź to sam! Co powiesz na przepis na kanapki z suszoną szynką, marynowaną gruszką i figami? Pozycją godną uwagi są również kanapki z twarożkiem, miodem i figą lub kanapka z ricottą, figami i orzeszkami pinii. Wszystko według upodobania! Skusisz się?