
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz z skórki, pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuj ok. 20 min.

Krok 2
Ugotowane bataty odcedź i przełóż do miski, dodaj sok z limonki, przyprawę orientalną Knorr i zmiksuj na jednolitą masę.


Dobra rada:
Znakomitym dodatkiem dla wzbogacenia smaku będą świeżo siekane zioła np: liście kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree z batatów
Puree to popularny dodatek do dań głównych. Ziemniaczany przysmak doskonale komponuje się z różnorodnymi mięsami, gęstymi sosami oraz surówkami i sałatkami. Tym razem proponujemy rezygnację ze swojskich kartofli na rzecz batatów. Te bardziej egzotyczne bulwy bardzo dobrze nadają się do zrobienia puree, którym zaskoczysz wszystkich domowników i gości.
Dla kogo? Odkrywając nowe przepisy, czujesz się jak ryba w wodzie? Jesteśmy przekonani, że puree z batatów również przykuje twoją uwagę.
Na jaką okazję? Zrobienie przepisu na puree z batatów nie wymaga szczególnych przygotowań, więc pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji nawet w dzień powszedni. Jeśli jednak planujesz bardziej wystawny posiłek, puree z batatów będzie prezentować się na talerzach dużo bardziej elegancko niż tradycyjne ziemniaki.
Czy wiesz, że? Na całym świecie znaleźć można ponad 400 odmian batatów!
Dla urozmaicenia: Puree z batatów podawaj do potraw, które do tej pory łączyłeś z ziemniakami lub ryżem. Świetnie pasuje do drobiu, ryb i wegetariańskich kotletów, np. sojowych albo brokułowych.