
Składniki
3 sztuki
1 łyżka
0.5 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Bataty obierz z skórki, pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuj ok. 20 min.

Krok 2
Ugotowane bataty odcedź i przełóż do miski, dodaj sok z limonki, przyprawę orientalną Knorr i zmiksuj na jednolitą masę.


Dobra rada:
Znakomitym dodatkiem dla wzbogacenia smaku będą świeżo siekane zioła np: liście kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa Orientalna Grubo Mielona Do Drobiu i Owoców Morza Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Puree z batatów
Puree to popularny dodatek do dań głównych. Ziemniaczany przysmak doskonale komponuje się z różnorodnymi mięsami, gęstymi sosami oraz surówkami i sałatkami. Tym razem proponujemy rezygnację ze swojskich kartofli na rzecz batatów. Te bardziej egzotyczne bulwy bardzo dobrze nadają się do zrobienia puree, którym zaskoczysz wszystkich domowników i gości.
Dla kogo? Odkrywając nowe przepisy, czujesz się jak ryba w wodzie? Jesteśmy przekonani, że puree z batatów również przykuje twoją uwagę.
Na jaką okazję? Zrobienie przepisu na puree z batatów nie wymaga szczególnych przygotowań, więc pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji nawet w dzień powszedni. Jeśli jednak planujesz bardziej wystawny posiłek, puree z batatów będzie prezentować się na talerzach dużo bardziej elegancko niż tradycyjne ziemniaki.
Czy wiesz, że? Na całym świecie znaleźć można ponad 400 odmian batatów!
Dla urozmaicenia: Puree z batatów podawaj do potraw, które do tej pory łączyłeś z ziemniakami lub ryżem. Świetnie pasuje do drobiu, ryb i wegetariańskich kotletów, np. sojowych albo brokułowych.