Puree z batatów przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Puree z batatów

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 łyżka

0.5 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Bataty obierz z skórki, pokrój w mniejsze kawałki, przełóż do garnka z zimną, osoloną wodą i gotuj ok. 20 min.

Puree z batatów - Krok 1

Krok 2

Ugotowane bataty odcedź i przełóż do miski, dodaj sok z limonki, przyprawę orientalną Knorr i zmiksuj na jednolitą masę.

Puree z batatów - Krok 2
przepisy.pl

Dobra rada:

Znakomitym dodatkiem dla wzbogacenia smaku będą świeżo siekane zioła np: liście kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Puree z batatów - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.

Czytaj więcej

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Puree z batatówPuree z batatów

Puree to popularny dodatek do dań głównych. Ziemniaczany przysmak doskonale komponuje się z różnorodnymi mięsami, gęstymi sosami oraz surówkami i sałatkami. Tym razem proponujemy rezygnację ze swojskich kartofli na rzecz batatów. Te bardziej egzotyczne bulwy bardzo dobrze nadają się do zrobienia puree, którym zaskoczysz wszystkich domowników i gości.

Dla kogo? Odkrywając nowe przepisy, czujesz się jak ryba w wodzie? Jesteśmy przekonani, że puree z batatów również przykuje twoją uwagę.

Na jaką okazję? Zrobienie przepisu na puree z batatów nie wymaga szczególnych przygotowań, więc pozwól sobie na odrobinę ekstrawagancji nawet w dzień powszedni. Jeśli jednak planujesz bardziej wystawny posiłek, puree z batatów będzie prezentować się na talerzach dużo bardziej elegancko niż tradycyjne ziemniaki.

Czy wiesz, że? Na całym świecie znaleźć można ponad 400 odmian batatów!

Dla urozmaicenia: Puree z batatów podawaj do potraw, które do tej pory łączyłeś z ziemniakami lub ryżem. Świetnie pasuje do drobiu, ryb i wegetariańskich kotletów, np. sojowych albo brokułowych.