Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere

Autor: Kamil Wichary

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

20 gramów

100 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

1 pęczek

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

400 gramów

4 sztuki

100 gramów

2 sztuki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie z oliwy z masłem. Przed końcem smażenia podać pokrojony drobno czosnek. Następnie odsączyć z tłuszczu i odstawić na bok.

Krok 2

Mięso usmażyć. Odlać z niego sok i dodać cebulę, doprawić sosem, solą, pieprzem i dodać namoczone wcześniej grzyby. Wszystko razem usmażyć. Ugotowane wcześniej warzywa zblendować, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Osobno usmażyć kukurydzę ze śmietaną. 1/3 kukurydzy rozgnieść widelcem.

Krok 3

W foremce, od dołu, po kolei ułożyć mięso, kukurydzę, ziemniaki i wszystko posypać startym serem gruyere. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 min. Następnie włączyć opcje grillowania, zmienić temperaturę na 240 stopni i pozostawić do momentu, aż ziemniaki i ser staną się chrupkie. Wszystko posypać posiekana natką pietruszki. Serwować z keczupem.

Kamil Wichary

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej