Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere
łatwe
26 osób zapisało

Składniki
3 sztuki
1 sztuka
20 gramów
100 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
1 pęczek
1 łyżeczka
1 łyżka
1 sztuka
400 gramów
4 sztuki
100 gramów
2 sztuki
1 opakowanie
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Suszone grzyby namoczyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie z oliwy z masłem. Przed końcem smażenia podać pokrojony drobno czosnek. Następnie odsączyć z tłuszczu i odstawić na bok.
Krok 2
Mięso usmażyć. Odlać z niego sok i dodać cebulę, doprawić sosem, solą, pieprzem i dodać namoczone wcześniej grzyby. Wszystko razem usmażyć. Ugotowane wcześniej warzywa zblendować, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Osobno usmażyć kukurydzę ze śmietaną. 1/3 kukurydzy rozgnieść widelcem.
Krok 3
W foremce, od dołu, po kolei ułożyć mięso, kukurydzę, ziemniaki i wszystko posypać startym serem gruyere. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 min. Następnie włączyć opcje grillowania, zmienić temperaturę na 240 stopni i pozostawić do momentu, aż ziemniaki i ser staną się chrupkie. Wszystko posypać posiekana natką pietruszki. Serwować z keczupem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcej