Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere

Autor: Kamil Wichary

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
1 os.
Drukuj

5 osób wydrukowało

Pobierz pdf

19 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

4 sztuki

100 gramów

2 sztuki

50 gramów

100 mililitrów

400 gramów

1 sztuka

20 gramów

1 łyżeczka

1 opakowanie

1 łyżka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Suszone grzyby namoczyć. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażyć na oliwie z oliwy z masłem. Przed końcem smażenia podać pokrojony drobno czosnek. Następnie odsączyć z tłuszczu i odstawić na bok.

Krok 2

Mięso usmażyć. Odlać z niego sok i dodać cebulę, doprawić sosem, solą, pieprzem i dodać namoczone wcześniej grzyby. Wszystko razem usmażyć. Ugotowane wcześniej warzywa zblendować, wymieszać z masłem, mlekiem, solą i pieprzem. Osobno usmażyć kukurydzę ze śmietaną. 1/3 kukurydzy rozgnieść widelcem.

Krok 3

W foremce, od dołu, po kolei ułożyć mięso, kukurydzę, ziemniaki i wszystko posypać startym serem gruyere. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 12 min. Następnie włączyć opcje grillowania, zmienić temperaturę na 240 stopni i pozostawić do momentu, aż ziemniaki i ser staną się chrupkie. Wszystko posypać posiekana natką pietruszki. Serwować z keczupem.

Kamil Wichary

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Charles Daigneault: Zapiekanka z wołowiny, kukurydzy, purée ziemniaczanego i sera gruyere - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Pierogi to zdecydowanie jedna z najsłynniejszych potraw polskiej kuchni. Tradycyjne warianty – z mięsem, grzybami albo ruskie – stanowią przysmak, któremu nie sposób odmówić. Na słodko z cukrem i owocami są marzeniem każdego łasucha.

Czytaj więcej

Boże Narodzenie to czas, którego uroczysty charakter podkreśla się na różne sposoby, także przygotowując wyjątkowe potrawy. Gęsina, wołowina czy schab? Aromatyczny sos grzybowy czy kwaśna żurawina? Zobacz, jak przygotować pieczone mięsa na święta.

Czytaj więcej