Pulpeciki mięsne przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki mięsne

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

13

heart
544 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

286 osób wydrukowało

Pobierz pdf

469 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

300 gramów

1 sztuka

1 sztuka

100 gramów

4 sztuki

3 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

100 gramów

4 sztuki

1 sztuka

100 mililitrów

1 litr

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pokrój w kostkę kiszone ogórki, paprykę oraz cebulę. Podsmaż je, zetrzyj czosnek i dodaj go do warzyw. Następnie warzywa przestudź i dodaj do mięsa mielonego.

Krok 2

Kajzerki namocz w wodzie i odciśnij. Dodaj je do mięsa, wraz z przyprawami i jajkami, i dobrze wymieszaj

Krok 3

Z przygotowanego farszu formuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku.

Krok 4

Całość zalej około litrem wody i dodaj dwie Kostki do mięs pieczeniowe Knorr. Duś około 30 minut pod przykryciem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki mięsne - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Pulpety z kapustą
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Pulpeciki mięsnePulpeciki mięsne

Klasyczne pulpeciki z mielonego mięsa zyskają ciekawszy smak, jeśli dodasz do nich kiszone ogórki, paprykę oraz szczyptę ziół. Podaj je z gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem – to prosty sposób na pyszny obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania pulpecików jest połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny z jajkiem i namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku kajzerką. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku, tymianku oraz drobno posiekanej świeżej natki pietruszki. Następnie pokrój w niewielką kostkę czerwoną paprykę, obraną cebulę oraz kiszone ogórki. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy przestygną, dodaj je do mięsa i dokładnie wymieszaj. Z powstałej w ten sposób masy formuj dłonią kulki, obtaczaj je w mące i smaż w garnku o grubym dnie. Na koniec całość zalej wodą, dodaj dwie kostki pieczeniowe do mięs i duś pod przykryciem. Pulpety serwuj na ciepło, najlepiej polane sosem, który wytworzył się podczas gotowania. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.