
Składniki
300 gramów
300 gramów
1 sztuka
1 sztuka
100 gramów
4 sztuki
3 sztuki
1 łyżka
1 łyżka
1 łyżka
100 gramów
4 sztuki
1 sztuka
100 mililitrów
1 litr
2 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pokrój w kostkę kiszone ogórki, paprykę oraz cebulę. Podsmaż je, zetrzyj czosnek i dodaj go do warzyw. Następnie warzywa przestudź i dodaj do mięsa mielonego.
Krok 2
Kajzerki namocz w wodzie i odciśnij. Dodaj je do mięsa, wraz z przyprawami i jajkami, i dobrze wymieszaj
Krok 3
Z przygotowanego farszu formuj okrągłe kulki, obtocz je w mące i podsmaż w garnku.
Krok 4
Całość zalej około litrem wody i dodaj dwie Kostki do mięs pieczeniowe Knorr. Duś około 30 minut pod przykryciem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Pulpeciki mięsne
Klasyczne pulpeciki z mielonego mięsa zyskają ciekawszy smak, jeśli dodasz do nich kiszone ogórki, paprykę oraz szczyptę ziół. Podaj je z gotowanymi ziemniakami, kaszą gryczaną lub ryżem – to prosty sposób na pyszny obiad. Pierwszym krokiem do przygotowania pulpecików jest połączenie mielonej wołowiny i wieprzowiny z jajkiem i namoczoną wcześniej w wodzie lub mleku kajzerką. Do przyprawienia użyj suszonego majeranku, tymianku oraz drobno posiekanej świeżej natki pietruszki. Następnie pokrój w niewielką kostkę czerwoną paprykę, obraną cebulę oraz kiszone ogórki. Warzywa podsmaż na rozgrzanym oleju z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Gdy przestygną, dodaj je do mięsa i dokładnie wymieszaj. Z powstałej w ten sposób masy formuj dłonią kulki, obtaczaj je w mące i smaż w garnku o grubym dnie. Na koniec całość zalej wodą, dodaj dwie kostki pieczeniowe do mięs i duś pod przykryciem. Pulpety serwuj na ciepło, najlepiej polane sosem, który wytworzył się podczas gotowania. Przyrządź smaczną potrawę z naszym przepisem.