Pulpeciki rybne po tajsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pulpeciki rybne po tajsku

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

1

heart
4 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

PULPECIKI RYBNE PO TAJSKU przygotowałem z listkami limonki kaffir. Bardzo je lubię, bo mają piękny, intensywny, cytrynowy zapach. Kupisz je w sklepikach z jedzeniem orientalnym, a jeśli ci się nie uda, możesz użyć świeżo startej skórki cytrynowej.

Krok 2

Przygotuj marynatę: zagotuj ocet z wodą i cukrem pudrem. Zdejmij z ognia, dodaj imbir, czosnek i dymki. Ogórka nie obieraj, tylko przekrój wzdłuż na 4 części i usuń nasionka. Ćwiartki ogórka pokrój w długie, cieniutkie paseczki i zalej je marynatą. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Zmiksuj rybę z pastą curry i cukrem. Dodaj jajko, miksuj jeszcze chwilę. Wymieszaj z mąką, fasolką i listkami limetki. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki. Na blacie oprószonym mąką uformuj okrągłe pulpeciki i dokładnie obtocz je w mące. Rozgrzej tłuszcz we frytownicy do 180 stopni. Partiami wrzucaj pulpeciki i smaż je na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerzach układaj marynowane ogórki, a na nich pulpeciki. Skrapiaj marynatą i od razu podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pulpeciki rybne po tajsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej