
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
PULPECIKI RYBNE PO TAJSKU przygotowałem z listkami limonki kaffir. Bardzo je lubię, bo mają piękny, intensywny, cytrynowy zapach. Kupisz je w sklepikach z jedzeniem orientalnym, a jeśli ci się nie uda, możesz użyć świeżo startej skórki cytrynowej.
Krok 2
Przygotuj marynatę: zagotuj ocet z wodą i cukrem pudrem. Zdejmij z ognia, dodaj imbir, czosnek i dymki. Ogórka nie obieraj, tylko przekrój wzdłuż na 4 części i usuń nasionka. Ćwiartki ogórka pokrój w długie, cieniutkie paseczki i zalej je marynatą. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Zmiksuj rybę z pastą curry i cukrem. Dodaj jajko, miksuj jeszcze chwilę. Wymieszaj z mąką, fasolką i listkami limetki. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki. Na blacie oprószonym mąką uformuj okrągłe pulpeciki i dokładnie obtocz je w mące. Rozgrzej tłuszcz we frytownicy do 180 stopni. Partiami wrzucaj pulpeciki i smaż je na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerzach układaj marynowane ogórki, a na nich pulpeciki. Skrapiaj marynatą i od razu podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej