
Składniki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
PULPECIKI RYBNE PO TAJSKU przygotowałem z listkami limonki kaffir. Bardzo je lubię, bo mają piękny, intensywny, cytrynowy zapach. Kupisz je w sklepikach z jedzeniem orientalnym, a jeśli ci się nie uda, możesz użyć świeżo startej skórki cytrynowej.
Krok 2
Przygotuj marynatę: zagotuj ocet z wodą i cukrem pudrem. Zdejmij z ognia, dodaj imbir, czosnek i dymki. Ogórka nie obieraj, tylko przekrój wzdłuż na 4 części i usuń nasionka. Ćwiartki ogórka pokrój w długie, cieniutkie paseczki i zalej je marynatą. Wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Zmiksuj rybę z pastą curry i cukrem. Dodaj jajko, miksuj jeszcze chwilę. Wymieszaj z mąką, fasolką i listkami limetki. Jeśli masa jest za rzadka, dodaj jeszcze trochę mąki. Na blacie oprószonym mąką uformuj okrągłe pulpeciki i dokładnie obtocz je w mące. Rozgrzej tłuszcz we frytownicy do 180 stopni. Partiami wrzucaj pulpeciki i smaż je na złoty kolor. Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku. Na talerzach układaj marynowane ogórki, a na nich pulpeciki. Skrapiaj marynatą i od razu podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej





























